indigo1980 Napisano 27 Kwietnia 2006 Napisano 27 Kwietnia 2006 cześć, padł mi suport w moim crossie (Kross Raven Meadow) - coś wypadło, wysunęło się, dość marne te suporty montują w tych rowerach, raptem 100km przejechałem :/ inna sprawa, że ważę koło 100kg.. muszę go wymienić - przy okazji zastanawiam się nad korbą.mam shimano tx-71 na kwadracie, trochę zcentrowaną, ale podobno one tak mają od nowości (przy obracaniu tarcze "falują" na boki o jakieś 4 mm) - no cóż, nie są to korby najwyższych lotów. Mogę albo wymienić suport na wielowpustowy i kupić pożądną korbę, ale to wydatek koło 250-300zł. Albo wstrzymać się i wymienić póki co tylko padnięty suport, tylko że wtedy z konieczności musi on mieć kwadrat, bo taka jest ta korba. Jak myślicie? - czy ta korba nada się do użytku jeszcze (kwestia tego zcentrowania), -jeśli tak to jaki w miarę najlepszy suport pod kwadrat polecacie (do 100zł) -jeśli nie to jaki brać suport na wielowpust + jaka korba -ewentualnie mogę wziąć suport na kwadrat i taką też korbę (lub dokupić korbę później) - wątpię żebym poczuł różnicę miedzyć kwadratem a np. octalinkiem. Rower jest crossowy i służy do turystyki, planuję robić na nim ok. 300km tygodniowo, ale weźcie pod uwagę moją wagę (heh, nie czuje jak rymuje) - chciałbym żeby, mimo rekreacyjnego zastosowania, było to coś mocnego. To "falowanie" korby w zasadzie mi nie przeszkadza, pozatym że jeśli przednia przerzutka nie jest idealnie wyregulowana to łańcuch w pewnym momencie obrotu korbą ociera się o wodzidełko przerzutki. Dzięki za pomoc!!
Mod Team Odi Napisano 27 Kwietnia 2006 Mod Team Napisano 27 Kwietnia 2006 Korby TX są naprawdę tandetne i miękkie. Jeżeli już będziesz kupował do niej suport to bierz najtańszy Shimano za 35zł bo i tak sporo wytrzyma. Jeżeli zdecydujesz się na nową korbę to najlepiej nowa Deore lub LX 2004.
IBNZ Napisano 27 Kwietnia 2006 Napisano 27 Kwietnia 2006 Cześć! Sam mam podobny problem i zrobie tak: suport kupie XT (for egzampel: http://www.cyklotur.com.pl/x_C_Sz2.html?PT...05&PZTA=8&HNT=T ) na kwadrat, a jak zajeżdżę swoją korbe to kupie albo jakiegos klasycznego lx (for enader egzampel: http://www.allegro.pl/item99636250__czarny...asyk_od_gt.html ) i dokupie tarcze, ogromnie mi sie te stare lx'y podobaja, albo pojde po kosztach i kupie alivio. Mój suport (TH costamcostam) byl wart góra 20 zł i padł mi po 2500 km, co i tak chyba jest dosyc dobrym wynikiem zwazywszy, że mam podobna masę do twojej.
indigo1980 Napisano 27 Kwietnia 2006 Autor Napisano 27 Kwietnia 2006 hmm.. już sam nie wiem - zostawiać póki co tą TX mimo jej delikatnego "zcentrowania" i kupić tylko suport na kwadrat. jeśli tak to czy ten suport deore xt, który poleca IBNZ jest wystarczający? - a może jakieś alternatywy. np. coś słyszałem o suportach fmy Kinex - dobre to to? inna sprawa czy jak kupię suport na kwadrat i zajeżdzę w końcu swoją korbę to znajdę potem jeszcze gdzieś pożądną korbę na kwadracie, czy znów będe musiał zmieniać suport, tym razem na wielowpust, żeby nowa korba pasowała. a może ktoś z Was przekona mnie do jakiegoś optymalnego dla mnie zestawu suport + korba na wielowpust. w ten sposób od razu będe miał problem korby z głowy. jest szansa na taki zestaw za 200zł? (heh tzn. szansa jest, ale chodzi mi żeby to był dobry zestaw ). ps. kolejny problem to taki, że nie wiem jaki suport będzie pasował w miejsce tego zniszczonego. Goście z Krossa nie odpisują co oni tam ładują do Raven Meadow, a sam nie mogę sprawdzić, bo dopiero wybieram się do sklepu po klucz do ściągania korb.
IBNZ Napisano 27 Kwietnia 2006 Napisano 27 Kwietnia 2006 wg mnie ten octalink i isis to takie troche mydlenie oczu. Fakt, nie zapieka sie i moze to to lżejsze. Ale jesli nie robisz 9 kg ściganta to po co sie bawic w octalinki? Sam też chętnie widziałbym u siebie zestaw Lx 572 i suport xt ale wiadomo dlaczego raczej takiego nie zobaczę. I właśnie z tego powodu kupie sobie pewnie tą alivio i cos porządnego zamiast tego mojego felernego TH zeby starczyło na przynajmniej 8 tys. P.S. scentrowane a nie zcentrowane
indigo1980 Napisano 27 Kwietnia 2006 Autor Napisano 27 Kwietnia 2006 thx IBNZ, ze względu na koszty również zanosi się na to, że pozostanę przy kwadracie. Za jakiś czas zmienię korbę na lepszą, a póki co zadbam o suport. Gdyby jeszcze jakiś inny dobry suport, oprócz tego Deore XT, wpadł Ci w oko to proszę napisz. Pozdrawiam! ps. masz rację: scentrowane ale nie pozostanę dłużny: popracuj nad konsekwencją w używaniu/nieużywaniu "ogonków"
IBNZ Napisano 28 Kwietnia 2006 Napisano 28 Kwietnia 2006 Byłem w rowerowym i mój zaufany sprzedawca powiedzial mi, że nie ma sensu wydawac kasy na XT, bo i na alivio pociągnę sporo. Zmieniam zatem na alivio. P.S. ech... "ogonki" --> znaki diakrytyczne
bialykom Napisano 28 Kwietnia 2006 Napisano 28 Kwietnia 2006 tez zmieniam suport i tez chyba wezme alivio. a nie zastanawialiscie sie nad FSA power pro?
Paviarotti Napisano 28 Kwietnia 2006 Napisano 28 Kwietnia 2006 FSA Power Pro mocne suporty. Lozyska maszynowe, mocna oś robią swoje. 3 kumpli ma je w funbikeach, ja też mam w swoim chodza bez zarzutu, wydają sie całkiem mocne jak za te pieniądze. Polecam
Paviarotti Napisano 28 Kwietnia 2006 Napisano 28 Kwietnia 2006 Ja bardzo mało - kilka przejażdzek w tym roku. Dwóch kumpli - od ponad roku w streecie/trialu cos takiego Jeden - od początku tego roku (włącznie z zimą) Wszyscy bez problemów
kos Napisano 28 Kwietnia 2006 Napisano 28 Kwietnia 2006 ja zajechalem wlasnie 7420ST ( power pro) o ile si nie myle to to fsa jest ale widzialem to tez w ofercei accenta, weic nie wiem co o tym sadzic. padl po 2000km, teraz zalozylem vp modus bc82 i korbe alivio fcm415 hollowtech. smigalem dzis, super sprawa duzo sztywniejzsa niz poprzedni altus ( czyli obalany przez was TX) ktorego sprzedalem kumplowi, a dlatego tak "faluje" bo ma profilowane zeby i tarcze, co w praktyce g* daje.
Stary Napisano 28 Kwietnia 2006 Napisano 28 Kwietnia 2006 Ja tam straciłem zaufanie do Alivio (chwilowo ). Owe falowanie/wyprofilowanie tarcz to u mnie jest już aż za bardzo pofalowane ... wygieła się ta alivka jak plastelina. Trochę zmieniamy temat ale ... a i dobrze założe nowy .... o korbach truvativa.
kos Napisano 28 Kwietnia 2006 Napisano 28 Kwietnia 2006 ale przeciez panowie ( i ja) mowimy ze altus jest taki pofalowany ? bo on fakt faktem fabryznie jest troche "krzywy", ale tu widac ze ktos go przykatowal lekko, i jest teraz niefabrycznie krzywy, a moja korba alivio 06 jest jak najbardziej prosta! a alivka ktory rocznik ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.