Skocz do zawartości

[suport] najlepszy z kwadratem - jaki?

indigo1980

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

cześć,

padł mi suport w moim crossie (Kross Raven Meadow) - coś wypadło, wysunęło się, dość marne te suporty montują w tych rowerach, raptem 100km przejechałem :/ inna sprawa, że ważę koło 100kg..

muszę go wymienić - przy okazji zastanawiam się nad korbą.mam shimano tx-71 na kwadracie, trochę zcentrowaną, ale podobno one tak mają od nowości (przy obracaniu tarcze "falują" na boki o jakieś 4 mm) - no cóż, nie są to korby najwyższych lotów. Mogę albo wymienić suport na wielowpustowy i kupić pożądną korbę, ale to wydatek koło 250-300zł. Albo wstrzymać się i wymienić póki co tylko padnięty suport, tylko że wtedy z konieczności musi on mieć kwadrat, bo taka jest ta korba.

Jak myślicie? - czy ta korba nada się do użytku jeszcze (kwestia tego zcentrowania),

-jeśli tak to jaki w miarę najlepszy suport pod kwadrat polecacie (do 100zł)

-jeśli nie to jaki brać suport na wielowpust + jaka korba

-ewentualnie mogę wziąć suport na kwadrat i taką też korbę (lub dokupić korbę później) - wątpię żebym poczuł różnicę miedzyć kwadratem a np. octalinkiem.

Rower jest crossowy i służy do turystyki, planuję robić na nim ok. 300km tygodniowo, ale weźcie pod uwagę moją wagę (heh, nie czuje jak rymuje) - chciałbym żeby, mimo rekreacyjnego zastosowania, było to coś mocnego. To "falowanie" korby w zasadzie mi nie przeszkadza, pozatym że jeśli przednia przerzutka nie jest idealnie wyregulowana to łańcuch w pewnym momencie obrotu korbą ociera się o wodzidełko przerzutki.

Dzięki za pomoc!! ;)

• Mod Team
Napisano

Korby TX są naprawdę tandetne i miękkie. Jeżeli już będziesz kupował do niej suport to bierz najtańszy Shimano za 35zł bo i tak sporo wytrzyma. Jeżeli zdecydujesz się na nową korbę to najlepiej nowa Deore lub LX 2004.

Napisano

Cześć! Sam mam podobny problem i zrobie tak: suport kupie XT (for egzampel: http://www.cyklotur.com.pl/x_C_Sz2.html?PT...05&PZTA=8&HNT=T ) na kwadrat, a jak zajeżdżę swoją korbe to kupie albo jakiegos klasycznego lx (for enader egzampel: http://www.allegro.pl/item99636250__czarny...asyk_od_gt.html ) i dokupie tarcze, ogromnie mi sie te stare lx'y podobaja, albo pojde po kosztach i kupie alivio. Mój suport (TH costamcostam) byl wart góra 20 zł i padł mi po 2500 km, co i tak chyba jest dosyc dobrym wynikiem zwazywszy, że mam podobna masę do twojej.

Napisano

hmm..

już sam nie wiem - zostawiać póki co tą TX mimo jej delikatnego "zcentrowania" i kupić tylko suport na kwadrat. jeśli tak to czy ten suport deore xt, który poleca IBNZ jest wystarczający? - a może jakieś alternatywy. np. coś słyszałem o suportach fmy Kinex - dobre to to? inna sprawa czy jak kupię suport na kwadrat i zajeżdzę w końcu swoją korbę to znajdę potem jeszcze gdzieś pożądną korbę na kwadracie, czy znów będe musiał zmieniać suport, tym razem na wielowpust, żeby nowa korba pasowała.

a może ktoś z Was przekona mnie do jakiegoś optymalnego dla mnie zestawu suport + korba na wielowpust. w ten sposób od razu będe miał problem korby z głowy. jest szansa na taki zestaw za 200zł? (heh tzn. szansa jest, ale chodzi mi żeby to był dobry zestaw :P ).

ps. kolejny problem to taki, że nie wiem jaki suport będzie pasował w miejsce tego zniszczonego. Goście z Krossa nie odpisują co oni tam ładują do Raven Meadow, a sam nie mogę sprawdzić, bo dopiero wybieram się do sklepu po klucz do ściągania korb.

Napisano

wg mnie ten octalink i isis to takie troche mydlenie oczu. Fakt, nie zapieka sie i moze to to lżejsze. Ale jesli nie robisz 9 kg ściganta to po co sie bawic w octalinki? Sam też chętnie widziałbym u siebie zestaw Lx 572 i suport xt ale wiadomo dlaczego raczej takiego nie zobaczę. I właśnie z tego powodu kupie sobie pewnie tą alivio i cos porządnego zamiast tego mojego felernego TH zeby starczyło na przynajmniej 8 tys.

P.S. scentrowane a nie zcentrowane :P

Napisano

thx IBNZ,

ze względu na koszty również zanosi się na to, że pozostanę przy kwadracie. Za jakiś czas zmienię korbę na lepszą, a póki co zadbam o suport. Gdyby jeszcze jakiś inny dobry suport, oprócz tego Deore XT, wpadł Ci w oko to proszę napisz.

Pozdrawiam!

ps. masz rację: scentrowane :) ale nie pozostanę dłużny: popracuj nad konsekwencją w używaniu/nieużywaniu "ogonków" ;)

Napisano

Byłem w rowerowym i mój zaufany sprzedawca powiedzial mi, że nie ma sensu wydawac kasy na XT, bo i na alivio pociągnę sporo. Zmieniam zatem na alivio. :036:

P.S. ech... "ogonki" --> znaki diakrytyczne :P

Napisano

FSA Power Pro mocne suporty. Lozyska maszynowe, mocna oś robią swoje. 3 kumpli ma je w funbikeach, ja też mam w swoim ;) chodza bez zarzutu, wydają sie całkiem mocne jak za te pieniądze. Polecam :)

Napisano

Ja bardzo mało - kilka przejażdzek w tym roku.

Dwóch kumpli - od ponad roku w streecie/trialu cos takiego :D

Jeden - od początku tego roku (włącznie z zimą)

Wszyscy bez problemów :D

Napisano

ja zajechalem wlasnie 7420ST ( power pro) o ile si nie myle to to fsa jest ale widzialem to tez w ofercei accenta, weic nie wiem co o tym sadzic. padl po 2000km, teraz zalozylem vp modus bc82 i korbe alivio fcm415 hollowtech. smigalem dzis, super sprawa :) duzo sztywniejzsa niz poprzedni altus ( czyli obalany przez was TX) ktorego sprzedalem kumplowi, a dlatego tak "faluje" bo ma profilowane zeby i tarcze, co w praktyce g* daje.

Napisano

Ja tam straciłem zaufanie do Alivio (chwilowo :)).

Owe falowanie/wyprofilowanie tarcz to u mnie jest już aż za bardzo pofalowane ... wygieła się ta alivka jak plastelina.

Trochę zmieniamy temat ale ... a i dobrze założe nowy .... o korbach truvativa.

Napisano

ale przeciez panowie ( i ja) mowimy ze altus jest taki pofalowany ? bo on fakt faktem fabryznie jest troche "krzywy", ale tu widac ze ktos go przykatowal lekko, i jest teraz niefabrycznie krzywy, a moja korba alivio 06 jest jak najbardziej prosta! :)

a alivka ktory rocznik ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...