Skocz do zawartości

[koło] wymian kół na lepsze

grzesiek81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam zastanawiam się nad zmianą kół na lepsze zastanawie mnie to czy warto chciałbym zainwestować 500- 700 zł na maxa jesetem amatorem robie ok 3000 km rocznie czy odczyję zmiane jakie są wasze odczycia po wymianie kół

Napisano

koła 26 cali moja waga 90kg posiadam meride matts 400 d z 2010 r myślę o lżejszych kołach i porządnych piastach i czy jak wydam kaske czy odczuje tą zmianę

Napisano

no coz - zmiane kol zawsze sie odczuwa...

uzyj wyszukiwarki i hasel typu "kola dla ciezkiego" albo "wytrzymale/mocne kola" -bo wlasie takich bedziesz potrzebowal;

Napisano

Piasty shimano m495 a obrecze standardzik jak w meridach a czy koła pod 90kg nie wyklucz letkich kòł w takim przedziale cenowym

Napisano

Waga 90kg nie jest przeszkodą nie do pokonania w kwestii budowy lekkich kół. Pamiętaj jednak o tym, że tym większą odczujesz różnicę im lżejsze będą elementy koła bardziej oddalone od osi obrotu. Dla przykładu nie specjalnie odczujesz to, że masz cięższą piastę. Ale cięższą obręcz, dętkę i oponę już poczujesz. Lepiej więc kupić lekką oponę, dętkę i obręcz kosztem cięższej piasty.

Wybór poszczególnych części należy już do ciebie-zrób jakieś rozeznanie rynku, skompletuj przykładowe koła i wtedy poproś o pomoc. Wszystkim będzie łatwiej.

Pozdrawiam.

Napisano

dzisiaj zważyłem przednie kolo razem z oponą i z tarczą hamulcową 1900 gr z czego

opona author 530gr

tarcza 180gr

piasta shimano 241gr

niewiem ile reszta waży

i tu moje pytanie czy taki zestaw to ciężkie kolo czy nie ?

Napisano

Czyli na dętkę, rawkę, szprychy i nyple zostaje około 950g. Dętka średnio koło 200g (1.75/2.1), szprychy i nyple około 280g(32 szt), rawka wychodzi około 500g czyli dużo.

Powiem tak, koło nie jest strasznie ciężkie ale też do lekkich nie należy. Taka "średnia krajowa". Myślę, że mógłbyś urwać jeszcze ze 250g z wagi wymieniając dętkę, szprychy na cieniowane no i rawkę.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...