assassInql Napisano 31 Marca 2013 Napisano 31 Marca 2013 Czesc i czolem, Jestem na etapie planowania majowki ze znajomymi. W sumie 9 dni, kazdy z nas wybiera inne miejsce w Polsce i przygotowuje mapy, plan, noclegi, etc. Wybralem roztocze albowiem nigdy tam nie bylem a od wielu lat slucham z zapartym tchem relacji ludzi z tamtych terenow. Jestem na etapie szukania map. Myslalem wstepnie o glownym szlaku rowerowym i tu licze na Wasze podpowiedzi, doswiadczenia, dobre rady... 1. Doradzcie mi prosze mapy, ktore moglbym nabyc (sciagnac - opcja preferowana). 2. Jaka jest opcja nocowania na "dziko" w roztoczu (na mazurach i Jurze KRK-Czestochowskiej wybralismy ten wlasnie sposob i szczerze bliski kontakt z natura i kameralnosc bardzo nas ujely) 3. Z tego co wyczytalem glowny szlak roztocza wiedzie w wiekszosci trasami asfaltowymi (nie lubimy takich). Jak bardzo jest to uciazliwe i czy bardzo odczuwa sie cywilizacje? 4. Czy warto przebijac sie szlakiem dalej przez granice? 5. Moze warto wybrac kilka tras roztoczanskich, zachaczajacych o siebie nizli walic glownym szlakiem? Jesli tak moze polecicie jakies. Chcialbym zrobic ze 300 kilosow ale jak znam moja ekipe stanie na max 150. Wypatruje Waszych opinii i prosze o odpowiedzi na pytania - bardzo pomoze mi to spiac kwestie organizacyjne. Klaniam sie i Wesolych Swiat! assa
epza Napisano 31 Marca 2013 Napisano 31 Marca 2013 Czesc Roztocze to piekny wybor Jesli wystartujecie z Zamoscia a do niego dojedziecie koleja to wiekszosc drog prowadzi z daleka od asfalltu Zamosc starowka jest przepieknym miastem i wyjatkowym w Europie ,ja w tym w roku planuje jezdzic po jego wszystkich zakatkach Aby wyruszyc z Zamoscia drogami ,sciezkami bocznymi ,ktore prowadza przez piekne lasy ,i drogi wsrod zboz, (,musze dodac ze uwielbiam poruszac sie po ubitych sciezkach ubitej ziem)nalezy poznac na mapie piesze trasy ,ktore prowadza do wielu wspanialych miejsc ,te piesze trasy sa doskonale do wypraw rowerowych i te glownie rekomenduje Szumy nad Tanwia , Zwierzyniec ,Krasnobrod ,Jozefow ,gdziekolwiek skierujecie azymut to zawsze znajdziecie drogi tkzw polne a jesli bedziecie w Roztoczanskim Parku to nawet jak wezniecie troche asfaltu to bedzie to przyjemne bo zapach sosen filtruje wszystko Jesli bedziecie przemierzac ze Zwierzynca do Krasnobrodu to jestem bardzo duzo opcjii sciezkowej ,z dala od szos i nie ma obawy ze sie zgubicie bo zawsze gdzies dojedzicie a spac na polanach gdzie dusza zapragnie , Jak bylem 45 lat temu to przejezdzalem przez Sochy ,partyzanckie szlaki ,sprawdzcie to ,tam powinno byc dziko i ciekawie pod wzgledem rowerowania Chcialbym naszkicowac Wam trase ale nie mieszkam juz tam ponad dobre 40 lat wiec duzo nie pamietam ale w tym roku bede w Zamosciu i Roztoczu bo tesknie za tymi szlakami i Startujac z Padovy Italy koncze wlasnie na Roztoczu Pozdrawiam Jacek
c1ach Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 W tym roku też planuję trasę po roztoczu. Wybrałem sobie 3-4 mapy w skali około 1:50 000. Kup mapy, a nie będziesz musiał zadawać pytań o trasy :-) No i jak wyżej - celuj w szlaki piesze. Ja wyjeżdżam z Mińska Mazowieckiego i chcę jechać przez mazowieckie lasy w stronę Kazimierza, a potem ominąć Lublin i kierować się na Roztocze. Tam pętla, na koniec może krótka wizyta w świętokrzyskim i meta pewnie w Radomiu, bo mam stamtąd dobre PKP.
assassInql Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Napisano 1 Kwietnia 2013 epza utwierdzasz mnie tylko w slusznie dokonanym wyborze. Bede forsowal wyprawe na roztocze i tym bardziej potrzebuje polecenia map, ktore moglbym przestudiowac (moze jakies wydawnictwo, konkretna pozycja?). Ciekawa propozycja jest przejrzenie tras pieszych by uniknac asfaltu - odhaczone Wygladajac za okno zamykam oczy i wyobraznia maluje mi bujne pola i rozlegle lasy, w ktore zamierzam sie zapuscic. Wracajac na chwile do noclegow, nikt nie bedzie mial za zle noclegow na dziko? Nie mowie oczywiscie o srodku lasu czy parku krajobrazowego z 2 metrowym ogniskiem tuz przy obozie ale raczej kolo-lesnych terenow na uboczu. c1ach kto wie moze nasze drogi sie skrzyzuja? Byloby milo. Pomyslnosci
c1ach Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Ja zamówiłem sobie tą: Roztocze Puszcza Solska 1:80 000 mapa 2011 (3144394320) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Skala co prawda 1:80 000, ale dzięki temu obejmie większy obszar. Jak przyjdzie to zobaczę co na niej jest i uzupełnię resztę terytoriów mapami typu "Roztocze wschodnie", "Roztocze zachodnie" itp. w mniejszej skali. Powinno wystarczyć Moim oczom najbardziej odpowiadają mapy wydawnictwa Compass, ale niestety nie mają Roztocza w ofercie...
charmside Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 Również w tym roku obstawiam roztocze, start w Kazimierzu Dolnym, finisz w Hrebennem . Noclegi głównie namioty. Patrząc za okno i zimowe klimaty coraz bardziej nie mogę się doczekać. Powodzenia.
epza Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 tutaj wbijcie: http://www.roztoczemtb.pl/ Dzieki za ten adres Super Jacek
guappa Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Cześć, Też wybieram się na Roztocze w tym roku. Grupa mautka, bo tylko 2 osoby jak na razie (ja i mój chłopak). Planujemy pokonać odcinek Kraśnik - Lwów, ale jest mały problem.. okazało się, że przejście w Hrebennem nie obsługuje rowerzystów. Czy ktoś ma jakiś pomysł w jaki sposób dostać się na drugą stronę granicy? Ostatecznie udamy się do Medyki i część trasy pokonamy pociągiem, ale wolałabym jednak uniknąć tego. Tak przy okazji - jeśli ktoś wybiera się podobną trasą, to chętnie się przyłączymy :-) na dzień, dwa, albo na cały ten okres. Dzieki za ten adresSuperJacek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.