am400d Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Dziś kupiłem środek suportu do napędu i pierwszy raz widzę taki patent jak na zdjęciu w załączniku. Możecie mi wytłumaczyć do czego służy ta czarna plastikowa obwódka na ośce? Mam ją zdjąć przed nałożeniem ramienia korby z tarczami, czy to celowy dystans? Z drugiej strony tego nie ma.
adriansocho Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Też to widziałem, w niektórych przypadkach ta tuleja była stalowa. To dość mocno siedzi na ośce, a zresztą obecność tej tulei w niczym nie przeszkadza - może zapewnia dodatkowe uszczelnienie, albo docisk wewnętrznej panewki łożyska po założeniu korby?
am400d Napisano 30 Marca 2013 Autor Napisano 30 Marca 2013 Też to widziałem, w niektórych przypadkach ta tuleja była stalowa. To dość mocno siedzi na ośce, a zresztą obecność tej tulei w niczym nie przeszkadza - może zapewnia dodatkowe uszczelnienie, albo docisk wewnętrznej panewki łożyska po założeniu korby? właśnie się zastanawiam czy w niczym nie przeszkadza, bo ramię z tarczą przez tę tuleję plastikową nie wejdzie do końca na ośkę. Stąd moje zdziwienie. A jeśli nie wejdzie do końca, to czy się nie wyrobi na stykach i nie popsuje?
adriansocho Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Jeśli jesteś pewien, że nie wejdzie, to trzeba spróbować to zdjąć. Inaczej będzie właśnie tak, jak piszesz. Ale najpierw sprawdź, albo zapytaj się w tym sklepie.
det0maso Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Mi się wydaje że to dystans żeby korba głębiej nie weszła,ale spytał bym w sklepie dla pewności
twojastara Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 to jest dodatkowy scisk lozysk, siedza ciasniej; podobny patent jest tandardowo uzywany w osiach isis. jak bedziesz chcial nabic nowe lozyska na ta oske, prawdopodobnie spotkasz sie z koniecznosci naciecia tego pierscienia.
am400d Napisano 31 Marca 2013 Autor Napisano 31 Marca 2013 to jest dodatkowy scisk lozysk, siedza ciasniej; podobny patent jest tandardowo uzywany w osiach isis. jak bedziesz chcial nabic nowe lozyska na ta oske, prawdopodobnie spotkasz sie z koniecznosci naciecia tego pierscienia. Pewnie skończy się na tym, że zapytam serwis shimano, który mam niedaleko chaty Ale chciałem sobie w swięta założyć ten nowy suport, a tak będę musiał się wstrzymać Twojastara, to jest cartridge, jak ty tu chcesz nowe łożyska nabijać? Można tego typu konstrukcje rozłożyć?
twojastara Napisano 31 Marca 2013 Napisano 31 Marca 2013 to nie jest suport typu cardridge w rozumieniu powiedzmy kinexa czy shimano gdzie puszka zamyka cala konstrukcje; Tutaj masz po prostu dwa lozyska nabite na oske i rozdzielone aluminiowa puszka; Prawa miska jest dluzsza badz troche ciasniejsza zeby nie chodzila latwo przy odkrecaniu (ale zbijesz ja normalnie gumowym mlotkiem)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.