Skocz do zawartości

[środek suportu] - plastikowa obwódka ośki od strony korby

am400d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś kupiłem środek suportu do napędu i pierwszy raz widzę taki patent jak na zdjęciu w załączniku. Możecie mi wytłumaczyć do czego służy ta czarna plastikowa obwódka na ośce? Mam ją zdjąć przed nałożeniem ramienia korby z tarczami, czy to celowy dystans? Z drugiej strony tego nie ma.

Napisano

Też to widziałem, w niektórych przypadkach ta tuleja była stalowa. To dość mocno siedzi na ośce, a zresztą obecność tej tulei w niczym nie przeszkadza - może zapewnia dodatkowe uszczelnienie, albo docisk wewnętrznej panewki łożyska po założeniu korby?

Napisano

Też to widziałem, w niektórych przypadkach ta tuleja była stalowa. To dość mocno siedzi na ośce, a zresztą obecność tej tulei w niczym nie przeszkadza - może zapewnia dodatkowe uszczelnienie, albo docisk wewnętrznej panewki łożyska po założeniu korby?

właśnie się zastanawiam czy w niczym nie przeszkadza, bo ramię z tarczą przez tę tuleję plastikową nie wejdzie do końca na ośkę. Stąd moje zdziwienie. A jeśli nie wejdzie do końca, to czy się nie wyrobi na stykach i nie popsuje?

Napisano

to jest dodatkowy scisk lozysk, siedza ciasniej; podobny patent jest tandardowo uzywany w osiach isis.

jak bedziesz chcial nabic nowe lozyska na ta oske, prawdopodobnie spotkasz sie z koniecznosci naciecia tego pierscienia.

Napisano

to jest dodatkowy scisk lozysk, siedza ciasniej; podobny patent jest tandardowo uzywany w osiach isis.

jak bedziesz chcial nabic nowe lozyska na ta oske, prawdopodobnie spotkasz sie z koniecznosci naciecia tego pierscienia.

Pewnie skończy się na tym, że zapytam serwis shimano, który mam niedaleko chaty :) Ale chciałem sobie w swięta założyć ten nowy suport, a tak będę musiał się wstrzymać :)

Twojastara, to jest cartridge, jak ty tu chcesz nowe łożyska nabijać? Można tego typu konstrukcje rozłożyć?

Napisano

to nie jest suport typu cardridge w rozumieniu powiedzmy kinexa czy shimano gdzie puszka zamyka cala konstrukcje; Tutaj masz po prostu dwa lozyska nabite na oske i rozdzielone aluminiowa puszka; Prawa miska jest dluzsza badz troche ciasniejsza zeby nie chodzila latwo przy odkrecaniu (ale zbijesz ja normalnie gumowym mlotkiem)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...