szliri Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Tylko jaki jest sens takiej zmiany jak od razu może kupić sztywny rower i dostanie lepszy osprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 tam gdzie znajomemu gotowal sie plyn tam musielismy stanac, gdyby mial V czegos takiego by nie bylo uwierz mi, że porządny, długi zjazd na v-kach potrafi nieźle zagrzać obręcz, co grozi wybuchem dętki. Na drugim zlocie tak zagrzałem v-kami obręcze, że nie dało się ich dotknąć, musiałem zrobić sobie małą przerwę na ostudzenie obręczy. Dodatkowo v-ki dużo tracą w błocie, czy zimą w śniegu. Mam 3 różne rowery i każdy ma inne hamulce: tarcze, v-ki i szosowe. Najmniej problemowymi hamulcami są tarcze, ale zgodzę się, że dla przeciętnego użytkownika v-ki będą bardziej przyjazne w użytkowaniu i obsłudze, bo wszystko da się ogarnąć przy minimalnej wiedzy i podstawowych narzędziach. Poza tym dobrze wyregulowane i z dobrymi klockami hamują naprawdę rewelacyjnie(pomijając warunki ekstremalne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 31 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Ktoś pytał o cenę roweru. Nie ukrywam, że budżet ma mocno ograniczony (małe dziecko drugie na dniach się urodzi) więc szukam roweru tak do 900 zł. A w tym przedziale cenowym nie wiem czy można kupić rower z dobrymi tarczami. Dobrze, że w końcu napisałeś ile chcesz wydać na rower, bo koledzy by się tu pewnie zaraz pozabijali Spór jest czysto ideologiczny, ale wiadomym jest że dobre hamulce tarczowe zawsze będą lepsze od dobrych V-ek. To jest moje zdanie i tego się będę trzymał. W przedziale cenowym, w którym chcesz kupić rower, niestety "upolowanie" roweru z dobrymi hamulcami tarczowymi jest praktycznie zerowe - także raczej takich unikaj. To samo tyczy się przedniego amortyzatora - w tej cenie jest słabo. W końcu, jak piszesz jazda ma być rekreacyjna i z dzieckiem w foteliku po wertepach też raczej nie będziesz jeździł - tak więc super amortyzacja i super mocne hample nie są w Twoim przypadku koniecznością, a to właśnie one często zawyżają cenę roweru. Mając Twoje "zmartwienie" i podobny budżet, szukałbym raczej roweru na solidnych V-kach i sztywnym widelcu (najlepiej jakiegoś używanego touringa na stalowej ramie, przystosowanego do łatwego montażu fotelika). Chcąc jeździć, po lesie, szutrze będzie pewnie ewentualność zaopatrzenia się w jakieś lepsze opony. PS. Gratuluję nowego potomka i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Zauważ jaki ma amortyzator, one nie spełniają swojej podstawowej funkcji. Nie sugeruj się opisem przedmiotu bo jest on błędny. Ja sugeruję się zawartością aukcji Rower na zdjęciu jest nowy, ma przyzwoitą ramę, hamulec tarczowy całkiem dobrej jakości - co zaspokaja w połowie potrzebę autora. Reszta komponentów też dobra, przy takej jeździe kompletnie bezproblemowe korba, przerzutki, manetki. 700 zł, z przesyłką 720, gwarancja - moim zdaniem bardzo przyjemna oferta. Gdzie tu błąd w opisie przedmiotu? Sprzedawca co rzadko się zdarza, przedstawił fakty, bez opowieści jaki to fantastyczny wehikuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Witam W tej cenie te dwa Horizon'y to więcej niż przyzwoite rowerki. Do 800zł raczej nic lepszego nie znajdziesz. Dla mnie ten pierwszy ma minimalnie lepszy osprzęt. Drugi z kolei (czerwony) jest tańszy i co istotne jeśli nadal marzysz o tarczowym hamulcu ma taki z przodu. Ma też uchwyt pod hamulec tarczowy z tyłu, wiec możliwe jest w przyszłości wrzucenie takiego (jak np dzieciaki podrosną) po wymianie piasty. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Ja sugeruję się zawartością aukcji Rower na zdjęciu jest nowy, ma przyzwoitą ramę, hamulec tarczowy całkiem dobrej jakości - co zaspokaja w połowie potrzebę autora. Reszta komponentów też dobra, przy takej jeździe kompletnie bezproblemowe korba, przerzutki, manetki. 700 zł, z przesyłką 720, gwarancja - moim zdaniem bardzo przyjemna oferta. Gdzie tu błąd w opisie przedmiotu? Sprzedawca co rzadko się zdarza, przedstawił fakty, bez opowieści jaki to fantastyczny wehikuł. Amortyzator jest inny na foto inny w opisie, dla mnie raczej jest to istotna zmiana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Na zdjęciu zoom, w opisie suntour. Jeśli oba wg Ciebie nie spełniają funkcji to tak czy inaczej wychodzi na jedno? Suntour powinien tak czy inaczej oferować ciut więcej niż zoom. Tak czy inaczej oferta roweru nowego za 699 zł z taką specyfikacją to wg mnie bardzo dobra oferta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Nie wychodzi na jedno, chodziło mi o to że zoom nie nadaje się do niczego, a xct już jest lepszym amortyzatorem, więc dla mnie jest to różnica zasadnicza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Koszty przejscia z vek na tarcze sa spore. Mnie przejście z vki na hydrauliki wyszedł 180zł, problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Ja kocham takie posty nie obeaz sie ale nie daje wiary. Piasty minumum 100, tarcze min 70, uzywane hydrauliki na allegro min 300 pln. Za 180 pln to mozna sobie ... no nic to. Nie bede dalej wypowiadal sie w tym temacie skoro mozna kupuc hydrauliki za 180 pln ... to wio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
det0maso Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Rybciasum miał chyba na myśli tylko zmianę piast.Zakup tarcz należy już dodac do kosztu hampli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Zdanie jest raczej proste. Co komu po samych piastach w dodatku co ze szprychami i zapleceniem ponownie kół, itd. Przejście z czegoś na coś to całość i tak trzeba liczyć koszty. A ta kwota to bez urazy ale chyba na waciki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
det0maso Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 No właśnie chodziło mi o wymianę piast i szprych (oczywiśćie z zaplecieniem) czyli dostosowanie KÓŁ pod tarcze.Może piasty kupił używane,a zaplatał sam.Szprychy można kupić po zecie najzwyklejsze.Więc to wykonalne.72zł za szprychy i reszta na piasty.Np Alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 A zamiast samego hampla ma pret ze zlomowiska. Co Wy se jaja robicie z piqaznego forum. Ludzie ogarnijcie sie. Ja rozumiem miec swoje zdanie ale wciskania glupot nierozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shootee Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Jestercup -> Polski nie boli. A koszt można uznać za realny, bo nie widzę żeby ktoś pomyślał o tym że stare części można sprzedać, czyli część kasy wraca do nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Jasne. Koncze dyskusje bo jak widze nie ma sensu. Powodzenia w upgradeach rowerow ... jak sklepy albo sprzedawcy na allegro zaczna doplacac za zakupy ... dajcie znac tez sobie cos wymienie. Smiechu warte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shootee Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 No tak, pewnie należysz do tych ludzi którzy stare i nie potrzebne graty, często nawet świeżo zdjęte z nowego roweru w celu upgrade'u trzymają w szafce. No, ale widzisz są też ludzie przedsiębiorczy, którzy potrafią sprzedać stare rzeczy i z nich sobie dołożyć. I dalej pociągnę jeszcze, dla takich jak ty to sprzedawcy na allegro powinni słowniki dokładać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 @Shootee, co będziesz sprzedawał stare V-ki, szprychy czy nawet piasty?? Raczysz chyba żartować bo ile za to dostaniesz z 30 zł. I nie rozmawiamy o używkach bo nikt kto ma nikłe pojęcie o serwisie nie będzie się bawił w samodzielne przeplatanie kół i montaż hamulców. Jak ktoś ma taką wiedzę i umiejętności to nie prosi o radę na forum. Przez takie właśnie podejście co po niektórzy zakładają części ze szrotów i potem du...a. Faktycznie śmichu warte jest takie podejście do sprawy a kolega przynajmniej pomimo błędów nie traktuje ludzi tutaj jaj półgłówków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 No tak, pewnie należysz do tych ludzi którzy stare i nie potrzebne graty, często nawet świeżo zdjęte z nowego roweru w celu upgrade'u trzymają w szafce. No, ale widzisz są też ludzie przedsiębiorczy, którzy potrafią sprzedać stare rzeczy i z nich sobie dołożyć. I dalej pociągnę jeszcze, dla takich jak ty to sprzedawcy na allegro powinni słowniki dokładać. Jak nie ma rozsadnych argumentow to idzie sie w kierunku ortografii zmieniajac temat w farse. Jak chcesz radzic zakupy zlomu to powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shootee Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 @beskid Ale nie pisałem teraz o żadnym amatorze tylko o Rybciasum który ma doświadczenie, bo to jego deal był negowany przez ostatnią stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 To się może jeszcze kolega @rybciasum wypowie co tam sobie za te 180 zł założył. Mam osobiście dostęp do starych nie używanych części a i do gratów też ale choćbym jak liczył to przejścia za 180 zł od podstaw na hydrauliki sobie nie wyobrażam. Ale może faktycznie źle liczę. Nie mniej jednaj dla wielu osób będzie to spore wyzwanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shootee Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 @Jestercup nie zmieniam tematu, tylko takie błędy rażą. Cały czas będę obstawał przy swoim, ponieważ jest możliwe, aby zmienić V-ki na Tarcze za 180 zł. Wystarczy poprzedać stare graty, i kupić nowe części. Ze sprzedaży starych możemy pokryć naprawdę sporą część kosztów wymiany. I nie kazałem nigdzie i nikomu kupować złomu. Jak ktoś ma doświadczenie to jest wykonalne, i logiczne jest że od zera się nie da, bo sam zacisk tyle kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 1 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Kupię każdą ilość zużytych szprych* *Prima Aprilis! PS. naprawdę współczuję założycielowi tematu, który chciał tylko wiedzieć czy za rower za ok. 900PLN opłaca mu się inwestować w tarcze, a musi czytać takie rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Za 180 pln to mozna sobie ... no nic to. faktycznie, za 180zł to można sobie o, SLXy kupić A, i jeżeli dla Ciebie SLXy to pręt ze złomowiska, to chyba musiałbym zmienić na hope mini albo na XTRy @Beskid, wystarczy sprzedać stare koła oraz hamulce i klamki za 180zł, za 130 kupić kompletne koła z tarczami, i za 240zł kupić hydrauliki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestercup Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Panowie takie deale trzeba opisac a nie lakonicznie stwierdzic ze sie da taniej. To forum czytaja rozni ludzie i pitem sa takie teksty: " za co Ty placisz 500 zl na forum pisza ze da sie taniej". Co do bledow ... juz tego nie zmienie. Zatem pozostaje przeprosic za ortografie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.