Badyl Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Witam, Otóz mam taki problem, kłopot. Nie wiem co robić. Albo kupic koło 26'' plus kaseta za ok. mysle 150 zł <nieuzywane mtb> Albo kupić koło do wolobiegu (tutaj dodam, ze mam nowy wolnobieg 8 rzedów zakupiony, jescze nie założony) za ok. 65 zł, z czego juz nie bede miał dodatkowych kosztów na kupienie kasety bo juz ją mam. Jeżdze las, sciezki rowerowe itp. Co robic ? A.. i może jakieś linki z TANiMI produktami ? Ja sie nie znam w ogóle ;d
lesieque Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 ogólnie, koła na wolnobieg sa mniej wytrzymałe. Łatwiej pękają i krzywią się ośki, dlatego duzo ludzi zmienia koła na te z przystosowaniem na kasetę. Jednak ja nigdy nie miałem takiego problemu, a robiłem duzo na takich kołach. Tak więc zalezy jak ostro jeździsz i jak dużo wazysz, bo przy lekkich, lub nie zbyt cięzkich jeźdźcach nie ma problemu. Kwestia budżetu
Badyl Napisano 30 Marca 2013 Autor Napisano 30 Marca 2013 Nie no waże 74 kg, nie jeżdze ostro, bo mi kolana nie pozwalaja. Czasami gdziestam pojezdze po lesie, na gore jakas wjade i juuz. Takze moge ten wolnobieg bez problemu?
zws Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Albo kupic koło 26'' plus kaseta za ok. mysle 150 zł <nieuzywane mtb> Albo kupić koło do wolobiegu (tutaj dodam, ze mam nowy wolnobieg 8 rzedów zakupiony, jescze nie założony) za ok. 65 zł, Jeśli do tej pory jeździłeś z wolnobiegiem i nic się nie działo, a do tego nie zamierzasz w niedługim czasie zmieniać napędu na 9, to samo koło wystarczy.
LUTY123 Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Też zależy ile jeżdzisz mój kolega zmieniał koło z tyłu, chyba 4 razy centrował i i tak jest nadal wadliwe i się krzywi jednak nie wiem czy to wina wolnobiegu. Teraz sam mu doradzałem bo w sprawie tego koła, gdyż najmniejszą zębatkę miał jak kułeczko a pozostałe jak nówki. Gdyby miał kasetę wymiana jednej zębatki i po sprawie a tak to całość więc teraz wyłożył większą kasę ale np. potem może jeszcze zaoszczędzić.,(kupił koło na kasetę
Badyl Napisano 30 Marca 2013 Autor Napisano 30 Marca 2013 Ile to ja jezdze.. teraz, na miesiac z 150 km na miesiac tak ogolnie. No mowie, nie szaleje, wtedy nie mialem wolnobiegu, mialem kasete no ale .. nie powiem co sie z nia stalo I ta kasete mialem 3 lata bodajze a zabki nie byly zjechane.. tylko lanczuch do wymiany
lesieque Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 nie no spokojnie możesz brać wolnobieg. Jak coś to pisz na PW bo mam kółko do sprzedania Jezeli wazysz ok 70 to nie ma najmniejszego problemu. Ja waże 65-67 i nigdy nie zmieniałam koła z powodu ośki i nie miałem z nimi problemów (a jeździłem na 3 różnych kompletach, bo miałęm rożne rowery)
ErrorPL Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Przy spokojnej jeździe to wolnobieg w zupełności starczy. Tak jak było napisane wyżej, jak się uszkodzi jakaś zębatka to całość idzie do wymiany. Też zależy ile jeżdzisz mój kolega zmieniał koło z tyłu, chyba 4 razy centrował i i tak jest nadal wadliwe i się krzywi jednak nie wiem czy to wina wolnobiegu. To na pewno nie wina wolnobiegu. Wina może leżeć po obręczy, miękkich szprych (źle naciągniętych) lub jakiś uderzeń w koło. Również przyczyną może być hamowanie bokiem.
twojastara Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 piasty pod nakrecany wolnobieg czesto sie krzywia badz pekaja ze wzgledu na taka a nie inna konstrukcje (lozyskowanie konczy sie wraz z korpusem piasty; spora czesc osi "wystaje") - jesli ta piasta bedzie zwyklym chinczykiem to bedziesz musial sie liczyc z takim zagrozeniem (czyli pilnuj zeby Ci sie konusy nie rozkontrowaly, smaruj)
Bartek1994 Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Jeśli będziesz jeździł te 150km miesięcznie i będzie to jazda rekreacyjna, to spokojnie możesz brać wolnobieg Ja swego czasu jak miałem wolnobieg to robiłem o wiele więcej km niż Ty, czasami nawet wybierałem się w cięższy teren no i nie miałem żadnych problemów z napędem i tylnym kołem
Badyl Napisano 31 Marca 2013 Autor Napisano 31 Marca 2013 No właaśnie, żadne zjazdy, wielkie obciazenia na rower raczej nie wystepuja w mojej jezdzie.. Biore pod wolnobieg, Nowa kaseta plus nowy lancuch.. powinno byc dobrze
LUTY123 Napisano 31 Marca 2013 Napisano 31 Marca 2013 Biore pod wolnobieg, Nowa kaseta plus nowy lancuch.. Heh czyli wolnobieg ale kupujesz kasetę Rozumiem pomyłka jak dużo nie jeździsz to bież wolnobieg i ciesz się każdą chwilą na rowerze:D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.