Skocz do zawartości

[Koła] Wolnobieg czy kaseta?

Badyl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Otóz mam taki problem, kłopot. Nie wiem co robić. Albo kupic koło 26'' plus kaseta za ok. mysle 150 zł <nieuzywane mtb> Albo kupić koło do wolobiegu (tutaj dodam, ze mam nowy wolnobieg 8 rzedów zakupiony, jescze nie założony)

za ok. 65 zł, z czego juz nie bede miał dodatkowych kosztów na kupienie kasety bo juz ją mam. Jeżdze las, sciezki rowerowe itp. Co robic ? A.. i może jakieś linki z TANiMI produktami ? Ja sie nie znam w ogóle ;d

Napisano

ogólnie, koła na wolnobieg sa mniej wytrzymałe. Łatwiej pękają i krzywią się ośki, dlatego duzo ludzi zmienia koła na te z przystosowaniem na kasetę. Jednak ja nigdy nie miałem takiego problemu, a robiłem duzo na takich kołach. Tak więc zalezy jak ostro jeździsz i jak dużo wazysz, bo przy lekkich, lub nie zbyt cięzkich jeźdźcach nie ma problemu. Kwestia budżetu ;)

Napisano

Nie no waże 74 kg, nie jeżdze ostro, bo mi kolana nie pozwalaja. Czasami gdziestam pojezdze po lesie, na gore jakas wjade i juuz. Takze moge ten wolnobieg bez problemu?

Napisano

Albo kupic koło 26'' plus kaseta za ok. mysle 150 zł <nieuzywane mtb> Albo kupić koło do wolobiegu (tutaj dodam, ze mam nowy wolnobieg 8 rzedów zakupiony, jescze nie założony) za ok. 65 zł,

Jeśli do tej pory jeździłeś z wolnobiegiem i nic się nie działo, a do tego nie zamierzasz w niedługim czasie zmieniać napędu na 9, to samo koło wystarczy.

Napisano

Też zależy ile jeżdzisz mój kolega zmieniał koło z tyłu, chyba 4 razy centrował i i tak jest nadal wadliwe i się krzywi jednak nie wiem czy to wina wolnobiegu. Teraz sam mu doradzałem bo w sprawie tego koła, gdyż najmniejszą zębatkę miał jak kułeczko a pozostałe jak nówki.

Gdyby miał kasetę wymiana jednej zębatki i po sprawie a tak to całość więc teraz wyłożył większą kasę ale np. potem może jeszcze zaoszczędzić.,(kupił koło na kasetę:D

Napisano

Ile to ja jezdze.. teraz, na miesiac z 150 km na miesiac tak ogolnie. No mowie, nie szaleje, wtedy nie mialem wolnobiegu, mialem kasete no ale .. nie powiem co sie z nia stalo ;) I ta kasete mialem 3 lata bodajze a zabki nie byly zjechane.. tylko lanczuch do wymiany

Napisano

nie no spokojnie możesz brać wolnobieg. Jak coś to pisz na PW bo mam kółko do sprzedania ;) Jezeli wazysz ok 70 to nie ma najmniejszego problemu. Ja waże 65-67 i nigdy nie zmieniałam koła z powodu ośki i nie miałem z nimi problemów (a jeździłem na 3 różnych kompletach, bo miałęm rożne rowery)

Napisano

Przy spokojnej jeździe to wolnobieg w zupełności starczy. Tak jak było napisane wyżej, jak się uszkodzi jakaś zębatka to całość idzie do wymiany.

Też zależy ile jeżdzisz mój kolega zmieniał koło z tyłu, chyba 4 razy centrował i i tak jest nadal wadliwe i się krzywi jednak nie wiem czy to wina wolnobiegu.

To na pewno nie wina wolnobiegu. Wina może leżeć po obręczy, miękkich szprych (źle naciągniętych) lub jakiś uderzeń w koło. Również przyczyną może być hamowanie bokiem.

Napisano

piasty pod nakrecany wolnobieg czesto sie krzywia badz pekaja ze wzgledu na taka a nie inna konstrukcje (lozyskowanie konczy sie wraz z korpusem piasty; spora czesc osi "wystaje") - jesli ta piasta bedzie zwyklym chinczykiem to bedziesz musial sie liczyc z takim zagrozeniem (czyli pilnuj zeby Ci sie konusy nie rozkontrowaly, smaruj)

Napisano

Jeśli będziesz jeździł te 150km miesięcznie i będzie to jazda rekreacyjna, to spokojnie możesz brać wolnobieg :)

Ja swego czasu jak miałem wolnobieg to robiłem o wiele więcej km niż Ty, czasami nawet wybierałem się w cięższy teren no i nie miałem żadnych problemów z napędem i tylnym kołem :)

Napisano

No właaśnie, żadne zjazdy, wielkie obciazenia na rower raczej nie wystepuja w mojej jezdzie.. Biore pod wolnobieg, Nowa kaseta plus nowy lancuch.. powinno byc dobrze :)

Napisano
Biore pod wolnobieg, Nowa kaseta plus nowy lancuch..

Heh czyli wolnobieg ale kupujesz kasetę :D Rozumiem pomyłka jak dużo nie jeździsz to bież wolnobieg i ciesz się każdą chwilą na rowerze:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...