Skocz do zawartości

[Hamulce hydrauliczne] Gatorbrake Duo opinia?

Spacemonkey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanko odnośnie tych hamulców czy miał ktoś styczność z nimi , wie może jak się spisują (siła hamowania , modulacja itp.).

Nie ukrywam że mało jest w necie informacji o nich , a interesowały by mnie odpowiedzi osób które miały okazję na nich jeździć. Cenowo wychodzą bardzo tanio ale to norma dla chińskich produktów.

A wybrałeś je ponieważ są.... tanie? To można poszukać innych tanich.

A tak w temacie: standardowa tarcza hamulcowa jest bardzo wycięta czyli mała pojemność cieplna (do tego pewno małą gęstość materiału więc grzeją się bardzo), trochę pohamujesz i pewno zaczną się odkształcać i ocierać o klocki. Wg producenta posiadają klocki o dwóch różnych wielkościach czyli na jeden działają większe siły niż na drugi. Nie mogę znaleźć info czy działają w systemie otwartym czy zamkniety (jak płyn Ci się nagrzeje to się rozszerzy i rower sam zacznie Ci hamować, np w lecie) między wierszami napisali, że obecnie wszystkie hydrauliki pracują w systemie otwartym, ale wiesz jak to bywa z produktami ekonomicznymi.

Osobiście to przy takim budżecie na hamulec to nawet bym się nie zastanawiał i wziął mechaniczne Avid BB7 chyba, że ma być lans na hydrauliki..? :) A jak koniecznie te to od razu z inną tarczą.

Ps. Gatorbike to chyba niemiecka produkcja, ale strona www jakby zamknięta w styczniu?

Gatorbrake to firma azjatycka, magazyny ma w Niemczech.

System otwarty.

Przedstawicielem w Polsce jest bikershop.

Jeśli zdecydujesz się na zakup sprawdź ofertę na klocki, czy można dostać coś kompatybilnego i jaka jest ich cena.

Skontaktuj się z bikershopem, zapytaj czy mają części zamienne.

Co do części zamiennych typu klocki itp. już się orientowałem , klocki produkuje firma alligator jest to ten sam model okładzin co do hope mono mini i ogólnie nie ma problemu z tym.

Co do technologii produktu też większość rzeczy już wiem (system otwarty , monolityczny zacisk itp.) Dziwi mnie tylko to że jak by nie było nie ma opinii od użytkowników a produkt jest od 2 lat na rynku w cenie 350zł za komplet hmm…

Nie chodzi mi też o podawanie przykładowych firmowych hamulców w tej cenie typu Avid, Shimano bo z wszystkimi mam styczność i wiem jak działają , po prostu czysta ciekawość skłania mnie do zakupu i przetestowania , drugą sprawą jest to że nie prezentują się „badziewnie”.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...