Spacemonkey Napisano 30 Marca 2013 Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Witam Mam pytanko odnośnie tych hamulców czy miał ktoś styczność z nimi , wie może jak się spisują (siła hamowania , modulacja itp.). Nie ukrywam że mało jest w necie informacji o nich , a interesowały by mnie odpowiedzi osób które miały okazję na nich jeździć. Cenowo wychodzą bardzo tanio ale to norma dla chińskich produktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goncik Napisano 30 Marca 2013 Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 A wybrałeś je ponieważ są.... tanie? To można poszukać innych tanich. A tak w temacie: standardowa tarcza hamulcowa jest bardzo wycięta czyli mała pojemność cieplna (do tego pewno małą gęstość materiału więc grzeją się bardzo), trochę pohamujesz i pewno zaczną się odkształcać i ocierać o klocki. Wg producenta posiadają klocki o dwóch różnych wielkościach czyli na jeden działają większe siły niż na drugi. Nie mogę znaleźć info czy działają w systemie otwartym czy zamkniety (jak płyn Ci się nagrzeje to się rozszerzy i rower sam zacznie Ci hamować, np w lecie) między wierszami napisali, że obecnie wszystkie hydrauliki pracują w systemie otwartym, ale wiesz jak to bywa z produktami ekonomicznymi. Osobiście to przy takim budżecie na hamulec to nawet bym się nie zastanawiał i wziął mechaniczne Avid BB7 chyba, że ma być lans na hydrauliki..? A jak koniecznie te to od razu z inną tarczą. Ps. Gatorbike to chyba niemiecka produkcja, ale strona www jakby zamknięta w styczniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Marca 2013 Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Gatorbrake to firma azjatycka, magazyny ma w Niemczech. System otwarty. Przedstawicielem w Polsce jest bikershop. Jeśli zdecydujesz się na zakup sprawdź ofertę na klocki, czy można dostać coś kompatybilnego i jaka jest ich cena. Skontaktuj się z bikershopem, zapytaj czy mają części zamienne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spacemonkey Napisano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Co do części zamiennych typu klocki itp. już się orientowałem , klocki produkuje firma alligator jest to ten sam model okładzin co do hope mono mini i ogólnie nie ma problemu z tym. Co do technologii produktu też większość rzeczy już wiem (system otwarty , monolityczny zacisk itp.) Dziwi mnie tylko to że jak by nie było nie ma opinii od użytkowników a produkt jest od 2 lat na rynku w cenie 350zł za komplet hmm… Nie chodzi mi też o podawanie przykładowych firmowych hamulców w tej cenie typu Avid, Shimano bo z wszystkimi mam styczność i wiem jak działają , po prostu czysta ciekawość skłania mnie do zakupu i przetestowania , drugą sprawą jest to że nie prezentują się „badziewnie”. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.