Skocz do zawartości

[rozbieranie amortyzatora] RST citymate 7- czy da się bardziej rozebrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam powyższy amortyzator RST citymate 7 od ok 11 lat ( ok 30 tyś km )

Od jakiegoś czasu zaczął wydawać skrzypiące odgłosy!

Nigdy nie był konserwowany : )

Postanowiłem go rozebrać i wyczyścić bo troszkę syfu się tam dostało.

Czy można jakoś wyciągnąć te sprężyny ?

Od dołu nie ma żadnych imbusów.

Próbowałem wyciągnąć je ale stawiają opór i boję się ze coś pęknie.

Proszę o konkretne odpowiedzi, nie chce kupować nowego amora gdyż mam zamiar kupić nowy rower w przyszłym roku. post-162579-0-21530900-1364567187_thumb.jpg

post-162579-0-96995000-1364567112_thumb.jpg

Napisano

ja z góry widzę jakieś gniazda na imbus - kręciłeś tym może?

Tak, odkręciłem to i wyszedł taki gumowy walec, ale samej sprężyny wyjąć nie potrafię ;/

Tak, odkręciłem to i wyszedł taki gumowy walec, ale samej sprężyny wyjąć nie potrafię ;/

dobra, jakoś je wytargałem : )

Jaki smar tam dać ?

Bo mam taki do łożysk ze shella ep2 :D

Napisano

Ten walec to elastomer - jeśli sprężyny nie można wykręcić ani wyszarpać to ja tam zostaw.

Wypłucz stary smar i syf a na koniec napchaj tam świeżego smaru (np. łożyskowy, tawot ŁT43 itp)

Prawdopodobnie ten amortyzator jest w stanie przedagonalnym więc za bardzo zaszkodzić mu nie możesz - poszukaj przetrać na sprężynach ( te miejsca możesz zabezpieczyć rurką termokurczliwą).

Napisano

Ten walec to elastomer - jeśli sprężyny nie można wykręcić ani wyszarpać to ja tam zostaw.

Wypłucz stary smar i syf a na koniec napchaj tam świeżego smaru (np. łożyskowy, tawot ŁT43 itp)

Prawdopodobnie ten amortyzator jest w stanie przedagonalnym więc za bardzo zaszkodzić mu nie możesz - poszukaj przetrać na sprężynach ( te miejsca możesz zabezpieczyć rurką termokurczliwą).

No właśnie już chyba umarł, bo sprężyny pękły, wiec chyba nowych sie nie da włożyć :D ?

chyba sobie kupie nowy widelec ...

Wyczyściłem tą rdzę, ta sprężyna jest nabita/ nakręcona na jakiś pręt , nie widzę czy jest tam jakiś gwint.

Na samym spodzie jest taka "blaszka", do niej jest przytwierdzony ten " pręt " i są tam chyba 4 otwory. Do zdejmowania tej sprężynki lub tego czegoś jest jakiś klucz ? bo w necie nie mogę się natknąć na coś sensownego ; (

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...