Skocz do zawartości

[ghetto tubeless] ghetto z taśmy - nieszczelny wentyl?

krazen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zrobiłem sobie wczoraj ghetto tubeless uszczelniając obręcz taśmą wzmacnianą + taśmą izolacyjną, użyłem wentyla presta wyciętego z dętki. Opona ładnie się uszczelniła, jednak szukając miejsc gdzie uchodzi powietrze za pomocą wody z płynem do naczyń widzę że ucieka przy wentylu. Zakładam dwa możliwe scenariusze: taśma jest nieszczelna, za to dziury na nyple są szczelne i wszystko ucieka otworem na wentyl. Drugi scenariusz jest taki że sam wentyl nie jest OK.

Ma ktoś podobne doświadczenia? Czy wlewać mleczko i liczyć że ono to uszczelni czy dać sobie spokój i zrobić ghetto z dętki od BMX?

Napisano

Mocno dokręciłeś tą nakrętkę na wentylu?

Ile warstw taśmy dałeś i czy wentyl jest na taśmie/ pod taśmą/ w środku (pomiędzy 2 warstwami taśmy)?

Napisano

Jedna warstwa taśmy wzmacnianej, druga taśmy izolacyjnej, szersza od wzmacnianej żeby pokryła ją w całości, wentylek wycięty z dętki na taśmie. Wizualnie nie widać żadnych bąbli pod taśmą, jej krawędzie też dobrze przylegają do obręczy. Nakrętka od wentylka dokręcona bardzo mocno, najmocniej jak się dało palcami i dociskałem wentylek z góry przy dokręcaniu żeby jak najlepiej osadził się w otworze.

Napisano

Dokładnie jak napisał kolega wyżej. Dajesz pierwszą warstwę taśmy, następnie wentyl i na to kolejna warstwa taśmy.

Ja dodatkowo na wentyl nakładam o-ring gumowy i dokręcam mocno nakrętką.

U mnie to działa :thumbsup:

• 4 miesiące temu...
Napisano

Dokładnie jak napisał kolega wyżej. Dajesz pierwszą warstwę taśmy, następnie wentyl i na to kolejna warstwa taśmy.

Ja dodatkowo na wentyl nakładam o-ring gumowy i dokręcam mocno nakrętką.

U mnie to działa :thumbsup:

Witam

Posiadam koła (DT Swiss CSW MA 2,0) przygotowane pod TLR (rant) + opaska Schwalbe Hi Presure

http://rowertour.com/schwalbe-opaska-ochronna-na-obrecz-26-x-32mm.html

Opaska jest szczelnie przyklejona od obręczy.

1. Czy wystarczy kupić mleczko i wentle (presta) + nowe opony?

2 Czy konieczne są nowe opony?

3. Czy oprócz opaski Schwalbe Hi Presure (fabrycznie wklejonej w obręcz)

http://rowertour.com/schwalbe-opaska-ochronna-na-obrecz-26-x-32mm.html,

konieczna jest jeszcze jakaś taśna?

4.Czy zawsze konieczne są nowe opony? Czy ktoś instalował używki? Co ze zmianą opon np. inne warunki, zima itp. Za każdym razem trzeba zakładać nówki? Mam co kupować co roku 2-3 komplety opon?

Pozdrawiam

Dariusz

Napisano

1. Kup mleczko i wentyle ( ja chwalę sobie mleczko naszego forumowego kolegi leo.)

2. Nie są konieczne

3. strona nie istnieje ale sądzę, że dodatkowa taśma nie istnieje

4. możesz dać używki jeśli nie mają nacięć, wychodzącego oplotu, większych dziur po przebiciach

Napisano

Ogólnie rzecz biorąc- opony dzielą się na te co się uszczelniają, na te co się uszczelniają z trudnem i na te co się nie uszczelniają. Nowe/używane- ma to mniejsze znaczenie jeśli opony nie są drastycznie uszkodzone. Zrobienie ghetto z bardziej zużytych opon daje większą satysfakcję, bo pozwala na wykorzystanie dotąd nieużywanych części bieżnika i opóźnia wyrzucenie opon do śmietnika.

Napisano

1. Kup mleczko i wentyle ( ja chwalę sobie mleczko naszego forumowego kolegi leo.)

2. Nie są konieczne

3. strona nie istnieje ale sądzę, że dodatkowa taśma nie istnieje

4. możesz dać używki jeśli nie mają nacięć, wychodzącego oplotu, większych dziur po przebiciach

opony mam s-works fast track (specialized) i noby nic (schwalbe) i na zime ice spiker pro.

Czy na tą opaskę obręczy musi byc jeszcze taśma? Opaska jest mocno ciasno i szczelnie przyklejona do obręczy. Pewnie trudno ją zdjąć-oderwać.

http://www.schwalbe.com/language/ebooks/pl/index.html#/66/ 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...