Skocz do zawartości

[BUM !] Wybuchające tegoroczne ZTR-y ?

slav4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ot i zagwozdka. Pech czy reguła ? Gdzieś wyczytałem że ZTR obniżył krawędź o 3 mm "dla lepszego uszczelnienia". Zestaw ZTR Crest 29' + AKA TNT uszczelnił się pięknie kompresorem, potem zjechałem do przepisowych 2 atm, ale przez noc bomba obudziła pół bloku :( Stopka wyskoczyła z rantu; cały przedpokój w mleczku. Pytanie: pech czy reguła ? Miał ktoś takie przygody ? Obecnie wrzuciłem zestaw Schwalbe RoRo + RR z wyraźnie mniej "mięsistą" stopką i nic się nie dzieje ale Schwalbe wybitnie nie lubię, a poza tym jeszcze ich nie tłukłem mocno po terenie i nie poddawałem obciążeniom bocznym. Wybuchło jeszcze coś komuś ? A jeśli tak to w jakiej konfiguracji ?

Napisano

Ja mam 26" ZTR Alpine i wybuchł mi RR co prawda dla komfortu zakładania posmarowałem ranty mydłem ale wybuchły . Dodam u mnie na zestawie dętkowym, i być może że gdzieś źle podeszła taśma .

Napisano

Crest 26" - przy zakładaniu strzelił Panaracer, ale tylko raz i na mokrych rantach. Sam sobie winny byłem :P Poza tym jeździłem na bardzo niskich ciśnieniach i nigdy się nic nie działo.

Napisano

Wybuchly cresty 29 na shwalbe FF, w nocy spokojnie sobie staly i buch, ale zdecydowanie byla to wina zlego osadzenia rantow. Odkad staranniej sie do tego przykladam zadnych niespodzianek nie ma trzeci juz sezon, smigam na crestach, flow, flow ex.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mały update:

RR 2,25 też wybuchł przy zeskoku z krawężnika (!!!)

Ewidentnie wina obręczy - zaplotłem kółko na Mavic 719  od tygodnia nic się nie dzieje.

Natomiast na duuuuuży plus zaliczam "zaplataczom" (daveo.pl) gotowość zwrotu kasy i to bez obejrzenia obręczy

• Mod Team
Napisano

RR 2,25 też wybuchł przy zeskoku z krawężnika (!!!)

Schwalbe są jakieś lipne.

Jakoś ze zwykłymi oponami nie pod TLR nigdy nie miałem problemu.

W moim przypadku prowadząc rower z obręczy spadł (uszkadzając się) Nobby Nic, wersja TLR. Skoro dostałem nowego na gwarancji to może coś w tym jest...

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam! Mi kilkukrotnie wybuchła obręcz FRM XMD 333, w konfiguracji z Schwalbe FF. Rower za każdym razem stał o cos oparty i nikt go nie dotykał.. Co więcej początkowo działo sie to tylko 'na mleczku', ale ostatnim razem, kiedy sfrustrowany założyłem dętkę, koło ponownie wybuchło i oderwały się boczne ranty obręczy..

P.S Jeżeli ktoś byłby zainteresowany mogę wysłać zdjęcia na maila.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...