Skocz do zawartości

[hamulce przednie] nie odbija mi rączka

BORYS1916

Rekomendowane odpowiedzi

Siema mam problem mam rower używany i przedni hamulec (nie tarczowy) nie odbija mi a dokładniej rączka na kierowniku. Podejżewam że pękł mi tam mały drucik zagięty w krztałt koła ale nie wiem czy to może być to sorki że może tak nie jasno ale nie znam się na tym

Masz v-ki tak?

Pisząc "drucik zagięty w kształcie koła" masz pewnie na myśli końcówkę linki :)

Może po prostu Ci linka pękła i tyle. Jeśli klamka chodzi bardzo luźno, nie stawia żadnych oporów to zmień linkę, naciągnij i będzie okej.

Ja to tak zrozumiałem, z tego co napisałeś :)

panowie, nie rozumiem was, nie znacie się, nie rozumiecie-nie wypowiadajcie się. Klamka V-brake ma zamocowana sprężynę zwojową, która ma za zadanie odbijać klamkę, posiada ona 2 wystające końce, jeden opiera się o nieruchomy korpus klamki, a drugi jest włożony w dźwignię, jeśli pękło, to czeka cię sporo łażenia po serwisach, by coś dopasować, albo zakup nowych klamek, to już kwestia gustu, to jest element nienaprawialny

I w twoim mniemaniu to ta sprężynka wpycha linke do pancerza, powoduje rozwarcie sie ramion hamulca, tak? Bo moim zdaniem to sprezyny w ramionach sie tym zajmuja a linka jest ciagnieta. Dlatego jeśli klamka nie wraca, to nawet gdy ta sprężynka w niej pękła, cos dalej musi byc nie tak bo linka powinna ja przyciagnac.

Wysłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk

I w twoim mniemaniu to ta sprężynka wpycha linke do pancerza, powoduje rozwarcie sie ramion hamulca, tak? Bo moim zdaniem to sprezyny w ramionach sie tym zajmuja a linka jest ciagnieta. Dlatego jeśli klamka nie wraca, to nawet gdy ta sprężynka w niej pękła, cos dalej musi byc nie tak bo linka powinna ja przyciagnac.

Niekoniecznie. Znaczenie jeszcze ma siła sprężyn w ramionach i tarcie między linką a pancerzem.

nie to nie jest końcówka Linki :) te kółeczko jest zamocowane w dźwigni hamulca śrubką .

kolega jasno napisał, poszła sprężyna odbijająca klamkę, lub jak kto woli sprężyna powrotna klamki. Każda klamka mechaniczna to ma, zazwyczaj wypada to po odkręceniu śruby montującej dźwignię do korpusu

Panowie, ale tu nikt nie neguję tego że klamki mają takie sprężyny. Ktoś tam na samym początku coś napisał, a i to wiem skąd mogło wynikać (z lightowanych klamek, takich customowych, bardzo lekkich one nie mają).

Ja tylko się nie zgodzę, że cała wina jest po stronie tej sprężynki, moim zdaniem sprężyny w ramionach hamulca pociągnęły by linkę na tyle żeby klamka odbiła. Czemu tak uważam, bo kiedyś jeździłem na gównianych rowerach, miałem poniszczone klamki jakieś plastikowe. I latały sobie luźno bo te sprężynki już dawno przestały istnieć. A i tak klamki odbijały.

No nic, czekajmy na zdjęcia, ale raczej się ich nie doczekamy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...