jo_jacek Napisano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Zakupiona : od kolegi za 50zł :razz: Przebieg : ok 2500km Długośc ramion : 170mm Kolega zrobił na niej 500km na baardzo zuzytym lancuchu co zaowocało zjechaniem zebatek. A że wpadła mu kasa i była w srednio fajnym stanie to hapsnąłem za 50zł :razz: a on sobie kupił cos nowego - Lx'a. Delikatnie ją przerobiłem to znaczy : kupiłem drugą koronke, blat przerobiłem okragłym pilnikiem do metalu, a najmniejsza koronka była wymieniona. I teraz da się jeździc. Przesiadłem się z korby Acery. Jest lżejsza co było czuć w reku. Z tego co pamietam pierwsze co odczułem to to, ze sie nie gieła pod naciskiem tak jak poprzedniczka. Aktualnie uzywam jej z Xtekiem który jest 9 rzedowy wiec prowadnica (prowadnica?) jest wąska jak na mój łańcuch 8 rzedowy (cale szcescie ze mam mikroindeksacje). Więc jakiekolwiek zwichrowania słychac bo łancuch ociera. Sztywnośc pozostawia niewiele do zyczenia aczkolwiek ciut za mało sztywna jest. Nagminnie wyginam suporty (teraz mam kinexa i sie jakos trzyma :wink: ), moze dlatego taka małosztywna mi sie wydaje (te supory swiadcza o tym ze troche pary jednak w nogach mam). Jak ustawie przerzutke tak ze prawie trze o lancuch i wciskam normalnie nic nie słychac. Dopiero jak wcisne mocno słychac ocieranie łańcucha - korba sie gnie. Może to byc tez wina suportu.. w koncu kwadrat . Ale mysle ze dla przecietnego smiertelnika :wink: bedzie dośc sztywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamoreks Napisano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Gdzie można koronki kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 27 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 (edytowane) Zagadaj do Arnika - www.arnik.com.pl - tam tez zakupiłem i swoją :] Edit: zmieniam zdanie. Korba nie jest sztywna. Na rowerze przypomnialo mi sie ze napisałem recenzję tak wiec ustawiłem przerzutke tak, że prawie tarła (chyba jechalem na 3:6)ale w trakcie spokojnej jazdy nic nie było słychać. Napotkałem na drodze wzniesienie to z 35km/h przyspieszyłem do 40km/h (juz na wzniesieniu) i tak trzymałem do samego końca. Łańcuch praktycznie ciągle tarł o przerzutke.. az sie zdziwilem.. od dzisiaj uwazam ze korba jest niezazbyt sztywna. Edytowane 27 Kwietnia 2006 przez jo_jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagd Napisano 9 Maja 2006 Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 No ja mam Hollowtecha na octalink (nawet nie wiedziałem że są na kwadrat...) U mnie korba jest dosć sztywna - tylko mam ten model, który jest droższy od pierwszego LX-a (a są dwa o ile iwem w 2006) :lol: Pojęcia nie mam po co robią 5 typów korbowodu w jednej grupie osprzętu... http://terrengsykkel.no/img/magasin/telex/...deore-krank.jpg Pytanie jaki ty masz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamoreks Napisano 9 Maja 2006 Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Na 99% ma na kwadrat. Ja taką mam jest średnio sztywna ale nie przesadzajmy nie przechyla się o 10 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 10 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Wkradł się tu błąd bo korba Deore (model 510) w wersji na kwadrat była produkowana do 2002 lub max 2003 roku dokładnie nie jestem pewien. Ale od 2004 w górę tylko octalink. No chyba że chodzi o inną korbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabo Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Zagadaj do Arnika - www.arnik.com.pl - tam tez zakupiłem i swoją :] Edit: zmieniam zdanie. Korba nie jest sztywna. Na rowerze przypomnialo mi sie ze napisałem recenzję tak wiec ustawiłem przerzutke tak, że prawie tarła (chyba jechalem na 3:6)ale w trakcie spokojnej jazdy nic nie było słychać. Napotkałem na drodze wzniesienie to z 35km/h przyspieszyłem do 40km/h (juz na wzniesieniu) i tak trzymałem do samego końca. Łańcuch praktycznie ciągle tarł o przerzutke.. az sie zdziwilem.. od dzisiaj uwazam ze korba jest niezazbyt sztywna. Ale to może być również wina ramy. Postaw rower bokiem do siebie, opuść pedał na dół i naciśnij pedał, tak troche do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 13 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Zakladam ze rama Hawka jest sztywna :razz:, po przesiadce ze starej ramy to juz wogle była kolosalna roznica predzej bedzie mi sie gieła kiera niz rama :wink: p.s. ciagle zapominam sprawdzic oznaczenia na korbie O_o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 13 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 p.s. ciagle zapominam sprawdzic oznaczenia na korbie O_o Oznaczenie będzie zapewne FC-M510 tylko były różne wersje tego modelu w tym właśnie wersja na kwadrat z roku 2002(3). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 14 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 (edytowane) Niemialem dostepu do roweru ale bylo fc-m490 chyba. Edit: sprawdzilem Fc-M480 Edytowane 15 Maja 2006 przez jo_jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chomik XC Napisano 4 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Niemialem dostepu do roweru ale bylo fc-m490 chyba. Edit: sprawdzilem Fc-M480 czyli nie deore tylko Acera rocznik 2001-2002 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 4 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 czyli nie deore tylko Acera rocznik 2001-2002 A jednak Deore Luknij na ten pdf http://www.orangebikes.co.uk/technical/SHI...ET/FC_M480L.PDF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chomik XC Napisano 4 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 A jednak Deore Luknij na ten pdf http://www.orangebikes.co.uk/technical/SHI...ET/FC_M480L.PDF heh, no rzeczywiscie sprawdzalem na tej stronce, <link> musi byc blad jakis bo normalnie pisze Acera ale w pdf'ach juz Deore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 4 Lipca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 2 lipca założyłem swoją Deorkę na kwadrat (dokładnie model 510). na razie przebieg niewielki więc za wcześnie na opinię, ale jest dużo sztywniejsza od poprzedniej Suntour i łańcuch tak nie obciera o wózek z przodu. Jedyne co mnie na razie wkurza to duża różnica (aż 12 zębów) między największą zębatką a środkową. Dotychczas miałem 24x34x42 i trochę trudno się przestawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi