Skocz do zawartości

[korba] Deore Hollowtech '05 na kwadrat.

jo_jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiona : od kolegi za 50zł :razz:

Przebieg : ok 2500km

Długośc ramion : 170mm

Kolega zrobił na niej 500km na baardzo zuzytym lancuchu co zaowocało zjechaniem zebatek. A że wpadła mu kasa i była w srednio fajnym stanie to hapsnąłem za 50zł :razz: a on sobie kupił cos nowego - Lx'a. Delikatnie ją przerobiłem to znaczy : kupiłem drugą koronke, blat przerobiłem okragłym pilnikiem do metalu, a najmniejsza koronka była wymieniona. I teraz da się jeździc. Przesiadłem się z korby Acery. Jest lżejsza co było czuć w reku. Z tego co pamietam pierwsze co odczułem to to, ze sie nie gieła pod naciskiem tak jak poprzedniczka. Aktualnie uzywam jej z Xtekiem który jest 9 rzedowy wiec prowadnica (prowadnica?) jest wąska jak na mój łańcuch 8 rzedowy (cale szcescie ze mam mikroindeksacje). Więc jakiekolwiek zwichrowania słychac bo łancuch ociera.

Sztywnośc pozostawia niewiele do zyczenia aczkolwiek ciut za mało sztywna jest. Nagminnie wyginam suporty (teraz mam kinexa i sie jakos trzyma :wink: ), moze dlatego taka małosztywna mi sie wydaje (te supory swiadcza o tym ze troche pary jednak w nogach mam). Jak ustawie przerzutke tak ze prawie trze o lancuch i wciskam normalnie nic nie słychac. Dopiero jak wcisne mocno słychac ocieranie łańcucha - korba sie gnie. Może to byc tez wina suportu.. w koncu kwadrat :) . Ale mysle ze dla przecietnego smiertelnika :wink: bedzie dośc sztywna.

Zagadaj do Arnika - www.arnik.com.pl - tam tez zakupiłem i swoją :]

Edit: zmieniam zdanie. Korba nie jest sztywna. Na rowerze przypomnialo mi sie ze napisałem recenzję tak wiec ustawiłem przerzutke tak, że prawie tarła (chyba jechalem na 3:6)ale w trakcie spokojnej jazdy nic nie było słychać. Napotkałem na drodze wzniesienie to z 35km/h przyspieszyłem do 40km/h (juz na wzniesieniu) i tak trzymałem do samego końca. Łańcuch praktycznie ciągle tarł o przerzutke.. az sie zdziwilem.. od dzisiaj uwazam ze korba jest niezazbyt sztywna.

Edytowane przez jo_jacek

• 2 tygodnie później...

No ja mam Hollowtecha na octalink (nawet nie wiedziałem że są na kwadrat...)

U mnie korba jest dosć sztywna - tylko mam ten model, który jest droższy od pierwszego LX-a (a są dwa o ile iwem w 2006) :lol:

Pojęcia nie mam po co robią 5 typów korbowodu w jednej grupie osprzętu...

http://terrengsykkel.no/img/magasin/telex/...deore-krank.jpg

Pytanie jaki ty masz ?

• Mod Team

Wkradł się tu błąd bo korba Deore (model 510) w wersji na kwadrat była produkowana do 2002 lub max 2003 roku dokładnie nie jestem pewien. Ale od 2004 w górę tylko octalink. No chyba że chodzi o inną korbę.

Zagadaj do Arnika - www.arnik.com.pl - tam tez zakupiłem i swoją :]

Edit: zmieniam zdanie. Korba nie jest sztywna. Na rowerze przypomnialo mi sie ze napisałem recenzję tak wiec ustawiłem przerzutke tak, że prawie tarła (chyba jechalem na 3:6)ale w trakcie spokojnej jazdy nic nie było słychać. Napotkałem na drodze wzniesienie to z 35km/h przyspieszyłem do 40km/h (juz na wzniesieniu) i tak trzymałem do samego końca. Łańcuch praktycznie ciągle tarł o przerzutke.. az sie zdziwilem.. od dzisiaj uwazam ze korba jest niezazbyt sztywna.

Ale to może być również wina ramy. Postaw rower bokiem do siebie, opuść pedał na dół i naciśnij pedał, tak troche do środka.

• 1 miesiąc temu...
  • Mod Team

2 lipca założyłem swoją Deorkę na kwadrat (dokładnie model 510). na razie przebieg niewielki więc za wcześnie na opinię, ale jest dużo sztywniejsza od poprzedniej Suntour i łańcuch tak nie obciera o wózek z przodu. Jedyne co mnie na razie wkurza to duża różnica (aż 12 zębów) między największą zębatką a środkową. Dotychczas miałem 24x34x42 i trochę trudno się przestawić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...