Skocz do zawartości

[kask] Zgrabny, wąski kask

nonamed

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie to tak jak w temacie. Co nie założę jakiegoś kasku, to robi wrażenie wielkiego rozłożystego kapelusza. Wiadomo, kask kaskowi nie równy, miałem okazję mierzyć Aeon-a od Giro i Sterling-a Rudy Project . O ile ten pierwszy wyglądał na mojej głowie 'niezbyt' to Sterling był znacznie zgrabniejszy, nie robił na głowie takiego 'grzyba' . Moje pytanko krótkie, jaki inny kask można by zakwalifikować do kasków nieprzesadnie rozłożystych, o raczej smukłym, 'wąskim' kształcie.

Myślałem o Atmosie, ale nie mogę go nigdzie znaleźć w Warszawie do przymiarki. Ciekawi mnie czy skorupa jest taka jak Aeona-a czy może ten model jest nieco mniejszy , podobny do Sterling-a

Pozdrawiam

W sumie ciężko Ci coś polecić. Przykład? Mój kask na mnie wygląda średnio (tragedii nie ma), ale kumpel w nim wygląda jakby ten kask był dla niego wyprodukowany. Wiele zależy od kształtu głowy i reguły jako takiej niestety nie ma.

• Mod Team

W mojej ocenie ostatnie modele (2012 i 2013) szosowego Kask Mojito są dosyć zgrabne:

mkmojito.jpg

Kask%20-%20Mojito%20Black-4.jpg?width=800

Jeżeli chodzi o sprzęt typowo MTB, to tutaj ze względu na inną budowę niestety trochę trudniej o mały, zgrabny orzech, ale może SixSixOne Recon będzie Ci odpowiadał:

sixsixone.jpg

82251_picture2.jpg

Pzdr

Mieszkasz w Warszawie, wybierz się do jakiegoś sklepu z dużym wyborem i sobie poprzymierzaj, poprzyglądaj w lustrze - tak najskuteczniej coś znajdziesz.

w Warszawie, już zjechałem kilka sklepów i to takich rzekomo lepszych i wybór kiepski. Ciężko mi było znaleźć kask Rudego (dopiero w SkiTeamie) czy Giro . ATMOSA np. nie znalazłem nigdzie. Więc to że 'Warszawa' jak widać wcale nie pokrywa się z dostępnością towaru. Jak ktoś szuka konkretnych modelów tym bardziej. A w końcu marka jak Giro nie jest jakaś niszowa.

Sklepy owszem z chęcią sprowadzą taki kask = konieczność zakupu od razu.

Pozdrawiam.

Z tego co się orientuję to kaski Rudego Project Sterling są dostępne tutaj Sklep rowerowy AirBike - rowerowy sklep - str 1

Rudy wypuścił serię kasków modelu Sterling fluorescencyjne

Byłem, mieli jedną sztukę ale dużą . A stany na stronie tłumaczą że jakiś błąd musiał być bo kasku nie mogli znaleźć na sklepie...

W Polsce nie ma chyba oficjalnego dystrybutora jeśli chodzi o KASK (przynajmniej ja o takowym nie słyszałem)

a no włśnie tez pokopałem troche w necie i nie spotkałem sklepu w pl by ktos je miał.a bardzo fajnie wygladaja.bardzo ciekawa podpowiedz :thumbsup:

• 1 miesiąc temu...

Odgrzeję kotleta trochę ...bo temat na czasie ,miałem ten sam problem co założyciel wątku .Lekarstwem na ten dylemat okazał się kask Giro Xar Jest fajny ,zgrabny ,dobrze leży ,posiada ruchomy \góra dół \ściągany daszek .Ma tylko jedną wadę ... brak siatki od wewnątrz ,bez niej to niezły łapacz owadów z niego jest.Troszke się zdziwiłem jak zobaczyłem w domu głowę gdy spod kasku wyfruneła pszczoła .A tak apropos w temacie ... jak dokleić \dozbroić kask w taką siateczkę ?? polecicie coś ?

• Mod Team

No to masz kolego szczęście, że cię nie użądliła w najmniej odpowiednim momencie w dyńkę. ;)

Taką siatkę chyba najłatwiej byłoby zdemontować z jakiegoś starego modelu i spróbować wkleić do nowego, lub ewentualnie wykonać szablon i spróbować zrobić samemu z jakiejś moskitiery, siatki na owady lub czegoś podobnego.

Ja do swojego zrobiłem z moskitiery okiennej (zostały mi 2 grube paski z okna) można to ładnie przykleić klejem na gorąco choć ja to zrobiłem klejem do drewna (vicol chyba) na to gąbki i wszystko ładnie się trzyma.

No to masz kolego szczęście, że cię nie użądliła w najmniej odpowiednim momencie w dyńkę. ;)

Taką siatkę chyba najłatwiej byłoby zdemontować z jakiegoś starego modelu i spróbować wkleić do nowego, lub ewentualnie wykonać szablon i spróbować zrobić samemu z jakiejś moskitiery, siatki na owady lub czegoś podobnego.

Niestety.... użądliła w najmniej odpowiednim momencie .. przy zjeżdzie ..,ale kiery nie puściłem ...na szczęście

Gwoli ścisłości takie chętne do dziobania sa osy a nie pszczoły. A co do tematu to sprawdź koniecznie Giro Phase. Niskoprofilowy. Z tych pospolitych które przymierzałem w sportowych tylko ten był "w miare", trafiłem używany tutaj na forum. W zestawieniu z okularami efekt grzyba jest zminimalizowany.

w Warszawie, już zjechałem kilka sklepów i to takich rzekomo lepszych i wybór kiepski. Ciężko mi było znaleźć kask Rudego (dopiero w SkiTeamie) czy Giro . ATMOSA np. nie znalazłem nigdzie. Więc to że 'Warszawa' jak widać wcale nie pokrywa się z dostępnością towaru. Jak ktoś szuka konkretnych modelów tym bardziej. A w końcu marka jak Giro nie jest jakaś niszowa

Kaski Giro w wielkim wyborze masz w BIKEMAN na Samolotowej lub na Ursynowie przy KEN

Kaski Giro w wielkim wyborze masz w BIKEMAN na Samolotowej lub na Ursynowie przy KEN

Jeśli masz na myśli przy KEN sklep Airbike to szczerze odradzam cały ten sklep i obsługę... Na stronce Giro jest, w sklepie nie ma nic... Pytanie czemu ? Nie wiedzą, pewnie błąd w systemie ;)

A co do kasku to wybrałem już Sterling-a .

Pozdrawiam

Gwoli ścisłości takie chętne do dziobania sa osy a nie pszczoły. A co do tematu to sprawdź koniecznie Giro Phase. Niskoprofilowy. Z tych pospolitych które przymierzałem w sportowych tylko ten był "w miare", trafiłem używany tutaj na forum. W zestawieniu z okularami efekt grzyba jest zminimalizowany.

Jeśli oba owady znajdą sie w stanie dla  zagrożenia  dla siebie, to żądlą bez wyjątku. Żądlenie jest koniecznościa a nie ,,chętną czynnością.Co do pszczół to jest to o tyle bardziej niebespieczne ,że owad może cię przy okazji spryskać cieczą (nie wyczówalną dla człowieka) która działa jak wabik i zarazem lokalizator zagrożenia dla innych pszczół który daje swoisty sygnał do ataku.Tak więc bardzo szybko można mieć na głowie (i nie tylko) całe stadko wściekłych pszczółek

G woli ścisłości

czy jest jakiś dysytybutor w Polsce kasków KASK? Z chęcia wypróbowałbym co to jest warte

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...