dziobolek Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Same śruby L/H to nie wszystko - ważniejsze jest odpowiednie ustawienie klatki prowadnicy w linii łańcucha. Naprężenia łancucha są IMHO takie same, niezależnie od "przekosu". No i jeśli przyjrzysz się dokładniej zębom, to zauważysz, że są one także wyprofilowane odpowiednio pod tym kątem.
kamfan Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Nie, jeżeli łańcuch jest ustawiony na zębatkach (korba+kaseta), będących w jednej linii nie istnieje żadna siła boczna (upraszczając chcąca "przesunąć" sworzeń), natomiast jeżeli jest on po skosie to pojawia się siła boczna działająca na sworzeń (choć sumaryczna siła - prostopadła i boczna działająca na łańcuch faktycznie jest taka sama, wynika to z prostego rozkładu siły na wektor prostopadły i równoległy). Oczywiście nie zerwiesz przez to łańcucha podczas spokojnej jazdy w mieście, ale np. w wymagającym terenie jest to już prawdopodobne, o ile w takich warunkach można jeździć na takim przełożeniu. Ilustracja: https://www.dropbox.com/s/10pomib74w0mmbl/lancuch.png Chodzi o siłę F(II), której łańcuchy "nie lubią"
dziobolek Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Oczywiście, że w ekstremalnych warunkach gdzie występuje mocne obciążenie napędu profilaktycznie zaleca się unikać zbyt mocnych przekosów, ale nie należy IMHO czynić z tego reguły. Gdyby to było aż tak szkodliwe i niebezpieczne dla napędu, to producent profilaktycznie ostrzegałby przed tym, nie sądzisz??? Z tego co się "oczytalem" i osłuchałem, to zerwane łańcuchy zdarzają się również tym, którzy nie jeżdżą na "przekosach". Tak że "filozofia" sobie, a życie sobie...
kamfan Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Gdyby to było aż tak szkodliwe i niebezpieczne dla napędu, to producent profilaktycznie ostrzegałby przed tym, nie sądzisz??? Ja tak nigdzie nie twierdziłem, ale producenci o tym piszą, pierwszy lepszy przykład, akurat z rowerów szosowych (w mojej gwarancji w rowerze górski 3x9 też jest taki zapis): Nowoczesne rowery mogą posiadać do 30 biegów. Korzystanie ztrybów, które zakładają bardzo skośny prze-bieg łańcucha, zmniejsza efektywność napędu i przyspiesza zużycie łańcucha. Niekorzystny przebieg łańcucha ma miejsce wówczas, gdy najmniejsza zębatka przednia jest wykorzystywana z jedną z dwóch lub trzech najbardziej skrajnych zewnętrznych (najmniejszych) zębatek tylnych lub gdy największa zębatka przednia jest wykorzystywana z jedną z najbardziej skrajnych wewnętrznych (największych) zębatek tylnych. źródło: http://www.rowerymer...przelozenia.pdf Jasne, ale przekosy znacząco podnoszę prawdopodobieństwo zerwania łańcucha jeżeli używa się roweru MTB zgodnie z przeznaczeniem. Nie wiem w jakim terenie jeździsz, ale na dużych przekosach i pod dużym obciążeniem niemożliwa jest zmiana zębatki z przodu (wiem to z doświadczenia, bo na maratonach nie znając profilu trasy nieraz nie zdąży się odpowiednio wcześniej przed podjazdem zredukować biegu, a nieraz błoto to po prostu uniemożliwi, a zaczynając podjazd oraz mając łańcuch na dużym przekosie, nawet pomimo specjalnie profilowanych zębów mających za zadanie ułatwiać jego zrzucanie to jest niemożliwe). I mimo tego, że uważam, że przekosy w spokojnej "miejskiej" nie wpływają bardzo na zużycie napędu to w mojej opinii (i producentów) jest to nieoptymalne/nieefektywne wykorzystywanie napędu/przerzutek (w sensie płynności jazdy) oraz wyrabianie w sobie złych nawyków, bo nigdy nie wiadomo czy kiedyś nie zapragnie się jeździć sportowo, a mając taką technologię warto nauczyć się z niej korzystać poprawnie.
mklos1 Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Wbrew pozorom kolego, wielu tak jeździ i jakoś nic się z napędem nie dzieje złego. Odkąd sięgam pamięcią, we wszystkich instrukcjach obsługi moich rowerów producenci przestrzegali przed używaniem skrajnych przełożeń. Z prostej przyczyny. Siły poprzeczne prowadzą do przyspieszonego zużycia łańcucha. Ot i cała filozofia. To, że łańcuchy nie lubią poprzecznych sił można zaobserwować (a raczej usłyszeć) na napędzie, który jest już zużyty. Gdy siłą poprzeczna staje się wyraźna łańcuch zaczyna chrupać, strzelać i w ogólności wydawać inne niepokojące dźwięki (przekos akurat to nie jedyny czynnik). Wraca to do normy, gdy się go "wyprostuje". Jak zauważył @kamfan, komfort jazdy na skrajnych przełożeniach jest wątpliwy i podzielam to zdanie. Wszystko zależy od tego, co kto preferuje.
topik12 Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Stosuję dokładnie tą samą metodę i działa wyśmienicie również w moim przypadku Wbrew pozorom kolego, wielu tak jeździ i jakoś nic się z napędem nie dzieje złego. Tak jeżdżą małe dziewczynki i dzieci ci dostały" MTB' na komunie. Ja wrzucam skrajne tylko po to aby dobrze naoliwić sworznie łańcucha.
Jaca911 Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Gdyby to było aż tak szkodliwe i niebezpieczne dla napędu, to producent profilaktycznie ostrzegałby przed tym, nie sądzisz??? Oczywiście się mylisz, w instrukcji roweru producent o tym wspomina to raz. A dwa to to, że tylko składowa podłużna siły jest składową dającą napęd rowerowi. Poprzeczką idzie w straty. Czyli gdzie? Tylko w niszczenie napędu. To żadna filozofia - zainteresuj się pojęciem linia łańcucha i z czym się to je. Edit: żebyś się nie czepial to część składowej podłużnej też idzie w ciepło czyli w straty czyli zużywa napęd. Tutaj się kłania pojęcie strat. Czyli tym, którzy jeżdżą prawidłowo też niszczą się łańcuchy i mogą pękać.
Mod Team Puklus Napisano 29 Marca 2013 Mod Team Napisano 29 Marca 2013 Panowie nie kłućta sie bo oboje macie racje i nie macie zarazem Ja polowe albo i więcej nawet żywota mojego napędu przejeździłem na 3x3 (a jak można sie domyślić redukcję wymuszał teren po którym jechałem) i tego podobnych przełowieniach bo nie lubiłem wachlować lewa manetką, i co, i nic napęd przekroczył 10 000 km i ciągle sie nadaje do jazdy. Bardziej niszczy napęd jazda siłowa niż na przekosach a czemu? czysta fizyka Dodatkowo jazda na tego typu przekosie ma jeszcze jedną zaletę łańcuch tak nie tłucze po ramie Każdy traktuję swój sprzęt jak uważa za stosowne, ja zauważyłem ze mojemu napędowi krzywda sie nie dzieje to czemu mam nie jeździć? Teraz zmieniłem troszkę styl jazdy i więcej używam 2 blatu a nawet i pierwszego. Oczywiście długość łańcucha miałem odpowiednią i także długi wózek wówczas. Inni rwą łańcuchy zużywają napęd w 2000km. Tacy powinni sie sami w sobie zapytać czemu tak sie dzieje i co robią źle Wymyśliłem jeszcze jedną pozytywną stronę jazdy na przenosie nazwijmy to blatowym, otóż duża zębatka rozkłąda siłę na większej ilości zębów, wiec jadąc pod górę na blacie ( czyli np 42t czy tam nawet 48t) automatycznie z tyłu także musi być większa zębatka by nadrobić przełożenie. Łańcuch sie kreci po dużych kołach i napęd defakto zużywa sie wolniej. Napęd znaczy głównie zębatki sie wolniej zniekształcają. Oczywiście to tylko moja hipoteza poparta jedynie żywotnością mojego napędu. I w żadnym wypadku nie zalecam takiej jazdy żeby nie było.
am400d Napisano 29 Marca 2013 Autor Napisano 29 Marca 2013 Wózek nie może być w podanej konfiguracji przełożeń prostopadły do ziemi. Ja nie stosuję żadnych wzorów, nie wrzucam na największe koronki napędu, tylko na najmniejsze kasety i korby. Długość łańcucha dobieram tak by łańcuch nie wisiał i nie ocierał o wózek przerzutki. Zawsze działa (ok. 2000 "podejść" do tematu w ciągu 3 lat). Czy możesz poglądowe zdjęcie przedstawić?
topik12 Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Czy możesz poglądowe zdjęcie przedstawić? To jest może jakaś metoda serwisantów, ale w rowerach z oryginalnym napędem i długością łańcucha i to wcale nie taniej klasy, łańcuch ociera o prowadnik przy tej absurdalnej konfiguracji najmniejsza przód i tył. Dlatego z uporem twierdzę, że przy najw. blacie z przodu i najmn. z tyłu prowadnik powinien być prostopadły (kółeczko jedno pod drugim) plus minus ogniwo. Zdarza mi się coś poprawić i wymienić z rowerach znajomych bikerów i jeden np który jeździ rowerem górskim gdzie rzadko zrzuca na środkową tarczę z przodu na najmn. chyba nigdy, taki kulturysta rowerowy-napęd zużywa w pół sezonu )kaseta i łańcuch do wymiany. Inny ciśnie na środkowej tarczy i w okolicach 8 zębatki pod górę i rwie łańcuchy a aluminiowa tarcza prosi o wymianę. Przy takich miejscowych rajdach dwukrotnie mu się to zdarzyło. Dlatego jeśli ktoś się natrudził aby wymyślać tyle zębatek i tarcz to trzeba je wykorzystywać albo zmienić na nexusa i nie ma sprawy. Dobrze stwierdził przedmówca -każdy orze jak może.
Mod Team Puklus Napisano 29 Marca 2013 Mod Team Napisano 29 Marca 2013 Prosze bardzo tak to powinno wyglądać mniej wiecej http://imageshack.us/g/1/10081939/
wojtas7 Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Nic z tego, ten sposób nie sprawdzi się przy napędzie z korbą 3 tarczową i przerzutką ze średnim wózkiem co to znaczy że się nie sprawdzi? mam 3x8 napęd i średni wózek /alivio/ i właśnie tak mam... i śmiga jak trzeba.
am400d Napisano 29 Marca 2013 Autor Napisano 29 Marca 2013 Prosze bardzo tak to powinno wyglądać mniej wiecej ImageShack Album - 3 images Dzięki. Dużo masz tej żyłki w przerzutce tylnej. Nie ucinasz? to jakiś zapas surwiwalowy? Pytam serio. Dziękuję wszystkim za tak dużą aktywność w temacie, dowiaduję się co chwila nowych ciekawych rzeczy.
Mod Team Puklus Napisano 29 Marca 2013 Mod Team Napisano 29 Marca 2013 Po prostu nie chce mi sie jej lutować i ciąć żeby mi sie nie rozwarstwiała czasami mnie denerwuje ale jeszcze nie tak żebym sie za to wziął
tobo Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Jak to zwykle bywa dyskusja idzie w estremalną/absurdalną stronę 1. Producenci napędów i/lub rowerów z reguły wzmiankują o nieużywaniu skrajnych przełożeń w ich produktach. 2. Łańcuch powinien mieć taką długość by pozwalał obsłużyć całość napędu bez ryzyka uszkodzenia któregoś z elementów. Nie oznacza równocześnie aprobaty do stosowania przekosów. 3. Stosowanie przekosów w sytuacjach awaryjnych albo sporadycznie nie skrzywdzi żadnego napędu. Mam napęd 1x10 i z koronki kasety 28z korzystam raz na 20 km jazdy, przez może 200 metrów, w czym to szkodzi? W niczym. 4. Stosowany przeze mnie sposób dotyczny typowego zestawu napędu skompletowanego ZGODNIE z zaleceniami producenta - czyli długi wózek przerzutki dla napędu z trzema zębatkami korby. Przeciętny rowerzysta (poza rowerowymi fanatykami) trzyma się tego co nabył.
kadargo Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Po prostu nie chce mi sie jej lutować i ciąć żeby mi sie nie rozwarstwiała Ja zakładam koszulki termokurczliwe. Chyba najszybszy i najlepszy patent Sorry za ot.
Niszczacyzboze Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 To jeszcze na temat przekoszenia- Zamieszczam na szybko tabele z wszelkimi przełożeniami dla napędu 3x8, z której wynika, że w łatwy sposób można dobrać przełożenie bez przekoszenia łańcucha:
dziobolek Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Odkąd sięgam pamięcią, we wszystkich instrukcjach obsługi moich rowerów... ... Oczywiście się mylisz, w instrukcji roweru producent o tym wspomina... Koledzy... miałem na myśli producentów osprzętu a nie rowerów. Nie wiem jak SRAM, ale w dokumentacji osprzętu Shimano, z którym miałem styczność nie spotkałem podobnych zapisów, zastrzerzeń, czy też zakazów co do przekosów. Nic, poza tym, o czym wspomniałem wczaśniej, że... ...w najnowszych produktach 9-10 rzędowych Shimano informuje, że przy skrajnych przełożeniach może wystąpić zjawisko lekkiego ocierania łańcucha o prowadnicę. Natomiast to, co potrafią wymyślać producenci rowerów, czasami... eeech, szkoda słów. Najbardziej "podoba mi się" często stosowany zapis o obowiązkowych przeglądach okresowych (płatnych rzecz jasna), których "przegapienie" lub pominięcie powoduje utratę gwarancji
Marcinowaty Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Załączam zdjęcie. 1. najmniejsza tarcza i koronka 2. największe Wg mnie za krótki łańcuch. Wózek napięty na maksa.
tobo Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 To musisz widzieć inne zdjęcia, bo wózek jest daleki od napięcia na maksa
dziobolek Napisano 30 Marca 2013 Napisano 30 Marca 2013 Wg mnie za krótki łańcuch. Wózek napięty na maksa. Oj, tam... Oj, tam... nie siej popłochu niepotrzebnie Wszystko jest w tym napędzie w najlepszym porządku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.