Skocz do zawartości

[malowanie]czym i jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Naszła mnie chęć przemalowania obręczy albo szprych. Kupno obręczy w interesującym mnie kolorze jest raczej niemożliwe. Zaplatane w systemie 16+8.

No więc. Czy ktoś z Was podejmował się takiej roboty? Interesują mnie informacje takie jak:

Czym najlepiej malować? Spray czy może lakier samochodowy?

Jak malować?

Jak lakier zabezpieczyć przed obiciami od kamieni i warunkami atmosferycznymi?

Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział. Jeżeli nie, proszę o przeniesienie do odpowiedniego.

Pozdrawiam.

Napisano

Podpinam się do tematu jeśli można. Jak przygotować rower do malowania i czym malować? (samemu własnoręcznie bo do lakiernika mam daleko)

Napisano

Witam

Naszła mnie chęć przemalowania obręczy albo szprych. Kupno obręczy w interesującym mnie kolorze jest raczej niemożliwe. Zaplatane w systemie 16+8.

No więc. Czy ktoś z Was podejmował się takiej roboty? Interesują mnie informacje takie jak:

Czym najlepiej malować? Spray czy może lakier samochodowy? Żeby farba się się trzymała musisz zmatowić powierzchnię.

Jak malować?

Jak lakier zabezpieczyć przed obiciami od kamieni i warunkami atmosferycznymi?

Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział. Jeżeli nie, proszę o przeniesienie do odpowiedniego.

Pozdrawiam.

Nie pamiętam czym malowałem swoje, ale bardzo ważna sprawa - zabezpiecz powierzchnię hamulcową :)

Żeby farba się trzymała musisz zmatowić obręcz.

Napisano

Nie pamiętam czym malowałem swoje, ale bardzo ważna sprawa - zabezpiecz powierzchnię hamulcową :)

Żeby farba się trzymała musisz zmatowić obręcz.

Jeżeli chodzi o rowki do V-Brake to nie mam takich cudów już :)

No a że zmatowić trzeba to wiem. Tylko interesują mnie kwestie czym malować żeby najładniej wyglądało i jak zabezpieczyć żeby się od kilku kamieni lakier nie zdrapał.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Piaskowanie nie osłabia obręczy ;) Poza tym nie jest drogie. Owczem, dobrze zasiądź to zmatowisz, ale musisz to dobrze zrobić. Jeśli chodzi o kwestię malowania. To najlepiej proszkowo bo wtedy twarda powłoka, ponieważ wypalane w piecu. Tylko, że jak to są Vki to odpada. Chyba, że obkleisz sobie z 4 warstwami dobrą izolacyjną taśmą powierzchnię po której klocek lata :D I myślę, że będzie fajnie. Efekt gwarantowany ;) 

Napisano

V-ek nie mam, także luz. Teraz kwestia wyboru koloru, co już jest większym problemem... A nie orientuje sie ktoś jakie są koszta takiego malowania?

Napisano

Tylko interesują mnie kwestie czym malować żeby najładniej wyglądało i jak zabezpieczyć żeby się od kilku kamieni lakier nie zdrapał.

Powiem tak: nie ma bata żeby domowymi metodami, pokroju spray stworzyć twarda powłkę (szczególnie na obręczach)- szkoda Twojego czasu. Wyprzedzając pytania: lakier bezbarwny równiez nie zagwarantuje Ci mega trwałej powłoki, a jak nałożysz zbyt wiele warstw, to zwyczajnie zacznie pękać i lipa...

Nie piszę tego złosliwie, tylko z własnego doświadczenia, bo kiedyś się bawiłem w takie rzeczy.

Napisano

Rama to inna bajka :) Ja ostatnio też malowałem i na koniec pokryłem lakierem bezbarwnym z utwardzaczem (2K, również w sprayu), ale i tak nie ma porównania w stosunku do profesjonalnie położonego lakieru.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Malowaniem alumunium nigdy się nie interesowałem.

Za to swego czasu chciałem pomalować "łamanego górala". Oczywiście tego nie zrobiłem w końcu :)

Ale... Najpierw to trzeba by było wypisakować ramę. Tutaj koszt różny zależy gdzie. Mi zaśpiewano ok 80-100 zł netto.

Można by było bawić się w ręczne robótki ale po piaskowaniu można malować proszkowo a po ręcznych nie za bardzo (nie dokładne wytarcie farby). Oczywiście piaskowanie ujmuje trochę dla naszej ramy dlatego nie zaleca się robienie tego wielokrotnie (max 3-4 razy)

Potem malowanie. IHMO poszkowe najlepsze, najtrwalsze, najdroższe (?). Koszt malowania 1 części to ok 50-70zł. No i nie zawsze mamy super wybór co do kolorów.

Malowanie ręczne (psik psik) puszką jest o tyle dobre że można sobie kolory dobierać, łączyć i kto co tam sobie zechce. Minusem jest trwałość. Wypalana farba trzyma się lepiej. 

Napisano

Tak, oczywiscie. W fabrykach jednak mają dostęp do lepszych farb i metod. Ale jesli sie nie bedzie rowerem rzucało ani go przewalac to farba sama nie odpadnie (nawet w sprayu). https://plus.google.com/photos/101369884044152847113/albums/5872987196252106689 tu macie moją kolarke. Rama w niej jest niedawno pomalowana wlasnie sprayem i uwazam ze wyszlo bdb, potem oczywiscie dorobione zostaly naklejki i na to bezbarwny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...