Skocz do zawartości

[rower] Jaka najlepsza szosówka do 3 000 zł ?

barteczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Pytanie jak w temacie :) Mam zamiar przenieść się z mtb na szosę i nie bardzo orientuję się w sprzęcie szosowym. Jeśli ktoś mógłby coś polecić, będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki za radę. Z tego co się orientowałem, to rzeczywiście lepiej kupić coś używanego z napędem 105. W takim razie kolejne pytanie. Czy jeżdżąc po szosie bardziej rekreacyjnie odczuję znaczną różnicę w komforcie pomiędzy Shimano Sora a 105 ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki za radę. Z tego co się orientowałem, to rzeczywiście lepiej kupić coś używanego z napędem 105. W takim razie kolejne pytanie. Czy jeżdżąc po szosie bardziej rekreacyjnie odczuję znaczną różnicę w komforcie pomiędzy Shimano Sora a 105 ?

Dołączam się do pytania. Mój budżet 2-3 tys. Jak dotąd jeżdżę na MTB, trasy około 60-100 km. Postanowiłem zakupić sobie jakąś szosówkę tylko kompletnie się na tym nie znam. Z tego co się zorientowałem to za tę cenę warto kupić coś używanego. Liczę na pomoc.

Napisano

Najwieksza roznica jest w obsludze manetek. Nizsze grupy maja dosyc niewygodna redukcje za pomoca przelacznika pod kciukiem. Ogranicza to ilosc pozycji rak na kierownicy kiedy mozemy swobodnie zmieniac biegi. Od niedawna Tiagra ma taki sam system zmiany biegow jak wyzsze grupy, ponizej bym nie schodzil. Gdybym kupowal rower to z najlepszymi klamkomanetkami na jakie mnie stac. Do tego z korbowodem na dwie tarcze a nie na trzy.

Napisano

Sora 2013 też ma już wajchy w normalnym miejscu. ;) ale tiagra jest już 10rz...dalej patrząc, 105 ma prowadzenie pancerzy pod owijką, wiem, że to estetyka, ale dla mnie np. to też ważne.

Napisano

Wg mnie problem z sorą to nie mała dźwigienka tylko niezbyt ergonomiczny ruch przy zmianie biegów, ale to raczej preferencje.

Puszczenie linek pod owijką poprawia estetykę ale obniża precyzję i utrudnia serwisowanie. Manetki te sprawiają też więcej problemów typu ułamane łby od linek i ogólnie są bardziej "plasticzane" co do jakosci wykonania. Taki sposób prowadzenia linek wpływa też na opór przy zmianie biegów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...