Skocz do zawartości

[mozliwosci] Szanse w cyklach MTB

SebastianP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

nigdy nie startowalem w polskich cyklach MTB, w tym roku przymierzam sie do kilku wyscigow z cyklu Skandia.

Czy potrafilibyscie na podstawie swojego doswiadczania dokonac aproksymacji mojego miejsca w peletonie patrzac na moje wartosci CP. Moje aktualne wartosci critical power przy masie ~83 kg ksztaltuja sie na poziomie:

CP0.2: 900W

CP1: 550W

CP5:350W

CP20: 300W

CP60: 290W

Poziom CP5 i CP20 planowany wzrost w 2013Q2 o 5%, CP60 o 10% przy utrzymanej masie.

rower 29" ok 12-13 kg, technika srednia na poziomie adekwatnym do polowy stawki w zawodach amatorskich krajowych

Chodzi o dystanse mini i mega. Celuje w pierwsze 20-25% stawki. Czy to realne? Doswiadczenie wyscigowe male: kilka wyscigow lokalnych charytatywnych typu xc i szosowy, bez znaczenia praktycznie.

Zdegustowanych glupim pytaniem przepraszam.

S.

Slabo, zeby jako tako jezdzic powinno byc min. 50W wiecej lub conajmniej 10kg wagi mniej ;)

czy "jako tako" masz na mysli te 20-25% w peletonie na Skandia marathon bez podziału na wiekowe grupy?

A moze inaczej - propozycja - mam prosbe do osob dla ktorych nie jest to tajemnica, ujawnijmy swoje profile mocy w zestawieniu z przykladowymi pozycjami w maratonach osiaganymi w tym czasie. Moze to byc ciekawa baza porownawcza.

Oczywiscie zawsze mozna stwierdzic ze to co mierzalne to tylko czesc ukladanki. Jasne - ale zawsze jakies odniesienie jest. Jesli zauwazysz ze masz podobne parametry do kolegow ale zajmujez nizsze pozycje moze to sugerowac posrednio gdzie nalezy szukac poprawy (technika, psychika, taktyka)?

S.

20% stawki moim zdaniem bez problemu osiągniesz, to żaden ambitny wynik na skandii chyba :). Technika cię tam nie ograniczy, bo nie ma elementów technicznych, waga też nie, bo najczęściej nie ma przewyższeń. Bardziej się przydadzą umiejętności szosowe, jazda w grupie, na kole itp.

czy "jako tako" masz na mysli te 20-25% w peletonie na Skandia marathon bez podziału na wiekowe grupy?

A moze inaczej - propozycja - mam prosbe do osob dla ktorych nie jest to tajemnica, ujawnijmy swoje profile mocy w zestawieniu z przykladowymi pozycjami w maratonach osiaganymi w tym czasie. Moze to byc ciekawa baza porownawcza.

Oczywiscie zawsze mozna stwierdzic ze to co mierzalne to tylko czesc ukladanki. Jasne - ale zawsze jakies odniesienie jest. Jesli zauwazysz ze masz podobne parametry do kolegow ale zajmujez nizsze pozycje moze to sugerowac posrednio gdzie nalezy szukac poprawy (technika, psychika, taktyka)?

S.

Jezeli jezdzisz na szosie i to ma byc wejscie w mtb czyli inny swiat, to Skandie czesto szosowcy wybieraja bo plasko i mozna cisnac.

Prawdziwe mtb np Golonko to juz jest rzeznia dla szosowcow i moce nie sa najwazniejsze.

Praca w duzym kwasie, szybkosc utylizacji kwasu, moc chwilowa i przedewszystkim technika!

Nie wiem po co upubliczniac czyjes profile mocy, szczegolnie tutaj na forum, gdzie moc to jak kosmos, nikt nic nie wie ;)

Druga rzecz, przelicz sobie waty na kg, jak masz mniej niz 4 to kiepsko i trzeba trenowac, choc nie wiem co to 20-25% w peletonie?

na mini jestes w stanie wejsc nawet w 10-15%, na mega zapomnij, ale nie zniechecaj sie, bo na takim poziomie co roku robi sie niesamowity progres, nawet jak nie jezdzi sie wiecej i mocniej, a pozostaje na podobnym obciazeniu treningowym

poza tym na maratonach, jak juz napisano, nie liczy sie moc uzyskiwana w laboratorium, gdzie nic nie wybija cie z rytmu, nie liczy sie technika, cfaniactwo i inne umiejetnosci zwiazane z wykorzystywaniem i oszczedzaniem energii

• 1 miesiąc temu...

zeby powalczyc na mega, to wypadaloby przy 83kg generowac obecne 300W + jeszcze przynajmniej 80-100 :)

4W/kg to wystarcza, aby regularnie przyjezdzac mniej wiecej w 10% najlepszych, ale zawodnik ok 30 open do ludzi z pudla to raczkujace niemowle pod kazdym wzgledem :)

Jechałem raz na trenażerze z pomiarem mocy przy okazji zimowego wyścigu Shimano Elite. Nie wiem na ile wiarygodne były te odczyty. Ale na 6- 7min dystansie komputer pokazał średnią ~450W i maks coś koło 1050W.Ale tak jak mówię to nie była jazda na rowerze po asfalcie tylko na trenażerze więc może być przekłamanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...