Skocz do zawartości

[korba] Shimano Exage 500LX FC-M500

seraph

Rekomendowane odpowiedzi

Powitać

Szukam jakiś czas korby do swojego starego roweru z ramionami 175 mm i wpadłem dziś na tę ofertę:

http://allegro.pl/shimano-exage-500-lx-korby-biopace-polecam-i3132929589.html

Ma dokładnie tyle zębów w blatach co moja obecna korba i do tego wydają się w świetnym stanie.

Moje pytanie czy się opłaci jeszcze trzymać się kwadratu?

Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z blatami typu "biopace"? Coś to daję rzeczywiście?

I ostatecznie jaka długość suportu?

Znalazłem, że dla linii łańcucha 47,5 mm to 122,5 mm, a dla 50 mm - 127 mm. Która lepsza? Mam kasetę 7rzędową.

• Mod Team

Kwadrat wcale nie jest taki zły, jest bardzo tani w eksploatacji. Bio piece miał ponoć dawać dodatkowy moment podczas pedałowania, sam na tym nie jeździłem wiec nic nie powiem :P korba w stanie przyzwoitym za ta kasę sie opłacało.

No właśnie miało dawać, ale chyba nie pykło, bo zniknęło z rowerów :bye2:

Jeśli się opłacało to się cieszę, bo nabyłem i czekam.

Co do długości osi to ma ktoś zdanie czy wypróbować obie, bo akurat mam?

owalne zebatki w dalszym ciagu sa produkowane, choc nie koniecznie w tym rozstawie

• 2 miesiące temu...

Witam.

Chciałbym dołożyć się z tematem zębatek do korby shimano deore fc-m500 mam uszkodzoną środkową zębatkę 40 zębów.. Pytałem w kilku sklepach ale niestety nie posiadają takich. Proszę o pomoc czy ewentualna wymiana korby na inną tyle że jaką? Rower jest już prawie wiekowy ale za to jak wspaniale śmiga, nie chce też inwestować strasznych kokosów. Może ktoś z was miał podobny problem?

Z góry dzięki za podpowiedz. Pozdrawiam

Możesz przecież ostatecznie włożyć zwykłą okrągłą zębatkę. Albo po prostu jest na allegro:

http://allegro.pl/zebatka-stalowa-shimano-biopace-40-zebow-w-wa-i3281963343.html

Jak widać i dostęp i cena nie zniechęcają. Wymiana korby to też żaden problem tylko koszty większe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...