tro7e Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Witam! Wpadłem ostatnio na pomysł, żeby zespawać własną stalową ramę pod ostre koło. Geometrię zgapiłbym z jakiejś strony. I teraz pojawia się pytanie - z jednej strony fajnie byłoby jeździć na czymś własnej roboty, ale z drugiej strony, czy bez większego pojęcia o tym (trochę mógłbym się poszkolić od znajomych), byłbym w stanie zespawać jakąś własną ramę? Jeżeli tak, to jakich rurek gdzie użyć? Pozdrawiam, trv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filipek50 Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Jazda na takiej ramie może być niebezpieczna. Jak pęknie przy sporej prędkości. Jak coś to niech profesjonalny spawacz ci pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Zadaj sobie najpierw pytanie czy masz odpowiedni warsztat i umiejętności ... a na sam koniec jaki materiał ... Gdzieś ostatnio na forum był temat o tym jak robią ramy ... tam lutowali lutem twardym. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiasty Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Jak nie masz pojęcia o tym to nawet się nie zabieraj. Jest to ze 2 razy bardziej skomplikowane rzemiosło niż każdy z nas może sobie wyobrazić. Może nie tyle skomplikowane, co rzemiosło właśnie. Dopiero doświadczenie pozwala robić dobre ramy. Jeżeli temat Cię bardzo interesuje to po pierwsze polecam tego gościa: http://www.facebook.com/kajak.custom?fref=ts. Można zrobić u niego kurs produkcji ram ze stali i wyjść z gotową sztuką dla siebie. Kolejną rzeczą jest zestaw do produkcji ramy jako kit, chyba Kickstarter coś takiego proponował (musiałbym poszukać ale jest coś takiego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tro7e Napisano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Bo jeżeli nie samemu, to czy warto wkładać hajs w takie ramy: http://allegro.pl/rama-szosowa-fixed-ostre-kolo-singiel-torowa-i3133189023.html <- fajna geometria. http://allegro.pl/rama-torowa-ostre-kolo-nowa-krakow-cyclo-centrum-i3108632111.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufus414 Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Tą za 120 olej!!! To jest szosa z dospawanymi hakami torowymi przez pana Heńka w stodole! Jak oglądałem to to sie załamałem. Ta druga rama już prędzej będzie coś warta. Ja osobiście szukam sobie torówki na miasto, ale chyba jednak pójdę kupić BLB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Jeśli się nie boisz to śmiało. Ja jeździłem na trzech ramach, przy budowie których pomagałem (nie były od zera, ale ostro przerabiane z innych). Musisz tylko pamiętać, że jeżeli będziesz zaczynał od zera, to bardzo bardzo łatwo zrobić krzywą ramę - niewielkie przesunięcie jednej rurki tylnego trójkąta, niewielkie przekręcenie główki względem suportu i podsiodłowej i już masz rower, który albo sam skręca w lewo, albo gdzie koło tylne jest przekręcone.... to jest największy problem, w zasadzie rozwiązuje się go budując stelaż do spawania ramy, który to stelaż będzie wszystko przytrzymywał na swoim miejscu. Biorąc pod uwagę, że ramę alu z mielca można mieć za 400 PLN - większość osób decyduje się na taką opcję. Co do rurek - koniecznie cienkościenne rurki z jak najlepszej stali stopowej, bez szwów. Idealnie CrMo, ale jedyne jakie można dostać na rynku to specjalne rurki lub nawet ich zestawy dedykowane do produkcji ram, są dość drogie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tro7e Napisano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Adrian, z tego co mówisz wynika, że cena ramy stalowej jest podobna do aluminium? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiasty Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 A nie lepiej po prostu kupić jakąś zgrabną klasyczną szosę? Mnie się udało upolować genialnego seta za 150, a z torówkami to się trzeba nakombinować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Adrian, z tego co mówisz wynika, że cena ramy stalowej jest podobna do aluminium? Hmm zależy. Stare stalowe można kupić dużo taniej niż Mielca pod wymiar, natomiast stalowe robione pod wymiar są (ZTCW) powyżej 1000 PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 i to grubo powyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tro7e Napisano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Nie zrozumieliśmy się. Nie chodzi mi tutaj o żadna ramę robioną pod klienta. Chodzi mi o zwykłą ramę torową aluminiową albo stalową. Może też być rama z dłuższymi hakami ukośnymi, z tym ze chciałbym też znać różnicę między nimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
newman88 Napisano 31 Marca 2013 Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 mała inspiracja: ...da się ;-) ale proponuję zwrócić uwagę na warsztat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.