baryzchelma Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Witam, Mój pierwszy post, wiec w razie błędów proszę o wyrozumiałość. Przejdźmy do tematu. Mam pytanie odnośnie termoformowania buta i wkładki domowymi sposobami w butach custom fit shimano. Czy ktoś to już robił ? Czy ma jakiś specjalny sposób ? Jak wygląda metodyka zabiegu ? Jakie efekty to przyniosło ? Interesuje mnie każda wypowiedz w tym temacie. Pozdrawiam ! //Łączę posty i podklejam - Safian Witam, No i stało się, pierwszy domowy zabieg shimano custom fit uznaje za dokonany. Zacznę od tego, ze wszystko poszło zgodnie z planem i efekty są bardzo zadowalając. Co trzeba mieć aby wykonać termoformowanie : - piec elektryczny - gruby worek foliowy - mocny odkurzacz - taśmę klejącą - nakładka na czubek buta (wykonałem je sam z grubej tektury) - stoper - najlepiej druga osoba do pomocy Najpierw rozgrzewamy piec temp. 125 stopni C. Czekamy aż się rozgrzeje. Usuwamy wkładki z butów rozpinamy rzepy i zapinkę. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, wkładam jednego buta i odpalamy stoper. Należny zwrócić uwagę czy żaden element nie dotykał grzałki i ścianek piekarnika. Pozostawiamy buty na 2 minuty. Uważam, że ten czas jest idealny. Wyjmujemy but, wkładamy do niego wkładkę, zakładamy na stopę (ważne ze skarpetką!). Zakładamy worek z rurą od odkurzacza, na czubek buta zakładamy nakładkę i obwiązujemy taśma w górnej części worka nogę dokoła. Włączamy odkurzacz i dociskamy but dłońmi, szczególnie po bokach i w okolicach pięty (tu przyda się pomoc drugiej osoby). Unikajmy dotykania czubka buta jest rozgrzany i łatwo można go odkształcić(po to jest ta nakładka). Ta czynność powinna trwać około 2 minuty lub do ostygnięcia buta. Tą samą czynność powtarzamy z drugim butem. Wkładki z butów (bez elementów które możemy dokleić od dołu, a które są w zestawie z butami) umieszczamy w piekarniku na 45 sec. Wyjmujemy umieszczamy w butach, zakładamy buty mocno dociskając wszystkie zapięcia i wstajemy. Wykonujemy ruchy zgięcia w kolanach jak najmocniej dociążając stopy. Chodzimy w butach około 5 minut lub gdy czujemy ze wkładki są już zimne. Wyciągamy wkładki i doklejamy czerwone elementy od dołu wkładki (jeśli ich używamy) Gotowe ! Wszystko udało się i jestem zadowolony z efektów. Buty naprawdę zmieniły kształt i lepiej przylegają do stopy. Wkładka lepiej trzyma stopę i jest naprawdę wygodniej. Co do czasu i temperatury to zaufałem metodzie która została opisana w Magazynie Rowerowym numer wrzesień 2012. Przydatne linki : http://techdocs.shim...69830780892.pdf http://www.youtube.com/watch?v=NH3VMYrQrMI http://www.youtube.com/watch?v=Lt9oFqsYZcw Oraz artykuł o którym wspomniałem wyżej. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baryzchelma Napisano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Nikt w tym temacie nie ma nic do powiedzenia ? Nie mogę uwierzyć... Pozdrawiam ! Edytowane 27 Marca 2013 przez baryzchelma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Nikt w tym temacie nie ma nic do powiedzenia ? Nie mogę uwierzyć... Pozdrawiam ! Brak pompki prozniowej i jakiegos ciekawego worka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baryzchelma Napisano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Brak pompki prozniowej i jakiegos ciekawego worka Mocny odkurzacz i jakiś mocny worek to nie problem. No nic, spróbuję po świętach to zrobić i opiszę to tutaj. Wszystkie sugestie bardzo mile widziane. Pozdrawiam ! Edytowane 28 Marca 2013 przez baryzchelma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Mocny odkurzacz i jakiś mocny worek to nie problem. No nic, spróbuję po świętach to zrobić i opiszę to tutaj. Wszystkie sugestie bardzo mile widziane. Pozdrawiam ! Myslalem o tym tj o odkurzaczu, piekarnik elektryczny mam Slyszalem o serwisach narciarskich i termoformowaniu wkladow do butow narciarskich, to moze byc ciekawa opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baryzchelma Napisano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Myslalem o tym tj o odkurzaczu, piekarnik elektryczny mam Slyszalem o serwisach narciarskich i termoformowaniu wkladow do butow narciarskich, to moze byc ciekawa opcja. Dowiadywałem się w serwisach narciarskich i ok wkładki mogą uformować (cena 50-100 zł), jednak nikt nie chce zrobić tego z butem. Trochę o tym poczytałem i myślę ze wyjdzie domowymi sposobami. Zdam relacje wkrótce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Dowiadywałem się w serwisach narciarskich i ok wkładki mogą uformować (cena 50-100 zł), jednak nikt nie chce zrobić tego z butem. Trochę o tym poczytałem i myślę ze wyjdzie domowymi sposobami. Zdam relacje wkrótce... Widze ze w serwisach narciarskich jeszcze wieksze debile niz w rowerowych... Wkladke do buta sh mozesz zrobic sam, tylko piekarnik elektryczny jest potrzebny, widac to ladnie na filmiku sh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baryzchelma Napisano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Widze ze w serwisach narciarskich jeszcze wieksze debile niz w rowerowych... Wkladke do buta sh mozesz zrobic sam, tylko piekarnik elektryczny jest potrzebny, widac to ladnie na filmiku sh. Dokładnie. I jeszcze ta cena 100 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Jak myślicie, czy termoformowanie poprawi dopasowanie buta Shimano M086? W instrukcji tego buta jest takie zdanie: Wystawienie butów SPD na działanie temperatury powyżej 50°C może doprowadzić do ich odkształcenia się pod wpływem gorąca. Z jednej strony to dobrze bo przecież te buty muszą się do stopy dopasować po podgrzaniu, ale z drugiej nie chcę ich zniszczyć. Przy okazji daję linka do instrukcji termoformowania na stronie Shimano: http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Shoes/SI_0039A_002/SI-0039A-003-ENG_v1_m56577569830780892.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 28 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 M086 nie są termoformowalne... Jakie jest zastosowanie tej nakładki na przód buta? To ma tak jakby rozciągać przód na boki? Jakieś pomysły na zastąpienie tego domowymi sposobami? Bo co do reszty to chyba nie ma problemu - elektryczny piecyk (130 stopni na 3-4 minuty?) + worek i odkurzacz załatwią sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baryzchelma Napisano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Wlasnie zastanawiam sie nad ta nakladka. Ma ona zapobiegac odksztalceniu sie przedniej czesci buta. Rowniez zastanawiam sie czym to zastapic. Wszystko inne mam juz gotowe M086 nie są termoformowalne... Jakie jest zastosowanie tej nakładki na przód buta? To ma tak jakby rozciągać przód na boki? Jakieś pomysły na zastąpienie tego domowymi sposobami? Bo co do reszty to chyba nie ma problemu - elektryczny piecyk (130 stopni na 3-4 minuty?) + worek i odkurzacz załatwią sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 5 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Łączę posty i podklejam (wszystko jest w 1. poście), dzięki za ładny opis, niedługo pewnie sam się za to zabiorę to wkleję swoje spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shootee Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak ktoś nie chce w domu się podejmować, a w sklepach narciarskich czy też intersportach tyle koszą, to proponuję przejść do sklepu ze sprzętem hokejowym. Dużo nie biorą A sprzęt mają, bo to 80% modeli łyżew się formuje. Ps. Safian chodziło ci o Ice cap? Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Shootee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Otoz Panowie. W stolecznym Shimano Service Center aka Air Bike na ul. Dereniowej, robilem dzis thermoforming za... 50 polskich zlotych. Pan ktory tym sie zajmowal byl wielce zdziwiony jak mu oznajmilem o cenach 100-150 zl. Ci ktorzy kupia buty w ichniejszym sklepie maja usluge za free, nie pytalem w prawdzie czy tylko pierwsze formowanie czy kazde nastepne tez. Wiec jak dla mnie cena przystepna i klopot z glowy. Sent from my using Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baryzchelma Napisano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Otoz Panowie. W stolecznym Shimano Service Center aka Air Bike na ul. Dereniowej, robilem dzis thermoforming za... 50 polskich zlotych. Pan ktory tym sie zajmowal byl wielce zdziwiony jak mu oznajmilem o cenach 100-150 zl. Ci ktorzy kupia buty w ichniejszym sklepie maja usluge za free, nie pytalem w prawdzie czy tylko pierwsze formowanie czy kazde nastepne tez. Wiec jak dla mnie cena przystepna i klopot z glowy. Sent from my using Jeśli tak to rzeczywiście fajnie, jak ktoś z Warszawy to myślę, że nie warto bawić się w to samemu. W gwoli ścisłości dodam, ze nie pisałem ze gdzieś biorą za termoformowanie botów Shimano 100-150 zl. Tylko ze takie ceny usłyszałem w sklepach narciarskich. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilN Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 W olsztynie w salonie rowerowyn Czeslawa Ciuckowskiego chcieli 100 zl za terrmoformowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thespian Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Zastanawiam się nad zakupem SH-XC 90, jednakże: - jest problem z dostępnością (uważam, że bez przymierzenia takiego buta nie ma sensu kupować) - sklepy nie mają sprzętu do formowania Czy ktoś zna miejsce, gdzie powyższe problemy nie występują? Czy jacyś użytkownicy mogą się podzielić uwagami odnośnie komfortu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karrlos Napisano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Orientujecie się może gdzie w trójmieście to zrobię? Wyspeka sobie zażyczyła 100pln więc trochę za dużo. W necie nic nie mogę znaleźć, popisałem do kilku sklepów (Żuchliński itd) i czekam na odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi