Skocz do zawartości

[Koła] 26" XC, komplet do 600zł

Nakashi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję zmienić swoje wysłużone koła. Na początku myślałem tylko o wymianie piast i szprych (obecne to jakieś ledwo żyjące chińskie badziewie), obręcze jeszcze w niezłym stanie. Jednak przeliczając wszystko średnio się to opłaca. Dlatego skłaniam się ku wymianie całości.

Znalazłem na bikestacji takie zestawy:

- obręcze DT Swiss XR4.1d, XT 756, za 539zł

http://www.bikestacj...tion-1917g.html

lub trochę droższe

- obręcze Alex Rims XD-Lite, XT 756, za 601zł

http://www.bikestacj...-competion.html

Moja waga to 70-72kg.

Co myślicie o tych zestawach? Można w tej kwocie szukać czegoś lepszego?

Napisano

Posiadam koła z drugiego linku (Alex Rims XD-Lite, XT...), zrobiłem na nich ok 9 tys. km w tym kilka maratonów na Mazowszu, dość pancerne, wagą jak widać nie powalają ale są trwałe, nie mam z nimi żadnych problemów

aha i ważę tyle co Ty

Napisano

Dzięki za opinie. Wagowo wiadomo, że nie rewelacja ale też mój rower nigdy nie będzie królem wagi lekkiej ;)

Ktoś coś może powiedzieć o tym tańszym zestawie?

Crossridy z tego co widzę, to cenowo jeszcze trochę więcej. Jednak wolałbym już nie przekraczać tych 600zł, a im mniej tym lepiej.

Napisano

Dzięki za opinie. Wagowo wiadomo, że nie rewelacja ale też mój rower nigdy nie będzie królem wagi lekkiej ;)

Ktoś coś może powiedzieć o tym tańszym zestawie?

Crossridy z tego co widzę, to cenowo jeszcze trochę więcej. Jednak wolałbym już nie przekraczać tych 600zł, a im mniej tym lepiej.

cześć,

chyba w dziale sprzedam ktoś chce sprzedać Crossridy za 460PLN? Zostanie na mały upgrade lub bluze na nasza jesienna wiosnę ;) Looknij, zagadaj, popytaj. Stan chyba dobry+

Pozdrawiam

Napisano

Crossride to dobry wybór , mam poleciam, rok temu za nowe dałem 550zł, puki co nie ciśnie mnie na zmianę . Jesli chcesz jakieś składane koła to też można czegoś poszukać - ma to zalety, bo łatwo wymienić uszkodzoną szprychę albo inną część,Ja celował bym w piasty na maszynach a nie kulkowe shimano, - DT370 albo Novatecki bedą moim zdaniem lepszą opcją - wymiana łożysk jest nie stanowi problemu, a piasty na kulkach jak się wytrą to są na śmietnik. Jedocześnie jak nie zamierzasz jeździć ostro w błocie, deszczu - glinie, i do tego sie nie ścigasz, możesz poszukać kół np. na piastach Deore, które zdecydowanie nie nadwyrężą twojego budżetu a jak o nie zadbasz to też długo posłużą. Z takimi kołami zamkniesz się spokojnie poniżej 400zł. Kupno używanych kół w tej cenie bedzie jakkolwiek najlepszym rozwiazaniem bo kupisz dużo lepszej klasy komponenty, ale wiadomo, że wiele osób woli mieć, niektóre szczególnie, części nowe .

Zwróć uwagę na to czy bębenek w pieście jest stalowy czy alu. Przy takim budżecie zdecydował bym się na stalowy, żeby bez obaw i kłopotów zakładać i zdejmować klasyczną kasetę bez pająka (modele SLX, XT i XTR są na pająku). Crossride na 2013r mają bebenek alu, czym moim zdaniem Mavic kompletnie spier...olił te koła , starsze modele są stalowe i można wrzucać każdą kasetę jaką się chce bez żadnych obaw i dywagacji. ( dla przykładu, bardzo dobra kaseta HG53, kosztuje prawie połowę tego co SLX-najtańszy pająk shimano).

Poczytaj opinnie o kołach z Bikestacji - są różne , niestety jest sporo przypałów z ich zaplataniem i to nawet w bardzo drogich kołach. Ja z droższych rzeczy kupowałem u nich tylko hample , naczekałem się ze 2 tygodnie, ale poza tym jestem zadowolony. Jest na forum kilka osób które trudnią się zaplataniem kół, i mają dobrą renomę.

Napisano

Widzę, że mocno polecacie te crossridy :) W sumie znalazłem je w ultimabike model na 2012r za 619zł więc nie tak źle.

W błocie i deszczu staram się nie jeździć, ale wiadomo czasem się trafi na trasie.

Co do bębenka to musi być stalowy, co trochę wybór ogranicza. Polecane też tutaj na forum Zircony E307 też bym przełknął cenowo, ale tam piasty są z alu bębenkiem...

Napisano

O tych Zirconach to pierwsze słyszę. Crossride, podobnie jak Aksium , to takie "woły robocze" Mavica. Piasty są świetnej jakości, praktycznie bez obsługowe, obręcze są mocne , można bez problemu jeździć na mleku (ja nie praktykowałem), ładnie cykają i ładnie wygladają , Moje po sezonie ścigania na Mega/Giga , pałowane w zimie, nie wymagają centrowania i są w stanie idealnym - jak nowe. Ja polecam, zresztą to są już bardzo nobliwe i popularne koła. Niektórzy narzekają na wagę tych kół. faktycznie 1900g to nie jest mało ale twierdzenie że to są "kloce" to już cykloza zakaźna w stadium terminalnym , do 600zł to moim zdaniem ciężko kupić coś lżejszego co było by równie bezproblemowe w użytkowaniu.

Jesli chodzi o te alu bebenki, to w praktyce jest tak, że nawet zwykłą kasetę da się zamontować na alu, i bedzie to działało. Problemem jest to że czasem tej kasety nie da się zdemontować, bo się wcina w bebenek i zakleszcza , bo bojach daje się go jakoś wyrwać, ale po kolejnym założeniu kasety może mieć ona luzy na tych wcięciach , albo nie chce wejść wcale.

Napisano

Dzięki za tyle informacji. Chyba zamówię te kółka :)

Wagowo to będzie ogromny skok w porównaniu do tego co mam obecnie.

Napisano

Dzięki za tyle informacji. Chyba zamówię te kółka :)

Wagowo to będzie ogromny skok w porównaniu do tego co mam obecnie.

Powiem Ci tak, nie zastanawiaj się i bierz, jak kolega wyrzej napisał lepszych na pewno nie znajdziesz w tej cenie, a jak jeszcze Ci ktoś podsunie z 1 lub 2 nowe pomysły to będziesz miał dylemat aż Cię głowa rozboli.

Crossridy to na pewno dobry wybór. Same dobre opinie od urzytkowników, a jeżeli ta waga jest dla Ciebie akceptowalna to tym bardziej bym się nie zastanawiał.

Pozdrawiam

PS. Jak przyjdą pochwal się :)

Napisano

Warto było by dołożyć do piast DT350. bo to już kompletnie inna liga i konstrukcja - cięższy odpowiednik legendarnych DT240, niestety cena już rośnie lawinowo. Te które podesłałem wydają się być ok, ale lepiej poszukaj info o tych piastach i obręczach, bo ja ich nie znam. No i nie wiem jak z gwarancją w DT, u Mavic-a nie ma problemów, kupujesz koła i masz na dwa lata święty spokój, cześci zamienne są drogie, ale łatwo dostępne. Pewnym plusem DT jest to że mają zwykłe szprychy, wiec wrazie co, to tanio i bezproblemowo wymienisz jak się urwie albo skrzywi.

Jest jeden gość na forum , który para się składaniem kół, możesz go poszukać i podpytać co by Ci poskładał tak za 600-700zł, i ile by kosztowały najtańsze sensowne koła z tylnią piastą DT350 (sam jestem ciekaw).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...