Skocz do zawartości

[smar grafitowy] do czego się stosuje?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak w temacie. Do czego stosuje się smar grafitowy :question: Do czego jest on dobry, do czego zły itp. :question: Nie chodzi mi tutaj tylko o dziedzinę rowerową ale ogólnie.

Napisano

Smar grafitowy nie nadaje się do szybko obracających się łożysk np. kół, może być natomiast stosowany z powodzeniem do pedałów lub sterów.

Napisano

Smar grafitowy ... moment :D

O jest :D Dobrze pamiętałem :P

Za PRL-u stosowano go do smarowania łańcuchów w motocyklach i maszynach rolniczych :P

Ewentualnie papa 95% łoju + 5% grafitu koloidalnego :)

Whatever :P

Napisano

Ponoc sprawdza sie przy smarowaniu sztycy podsiodlowej ;)

To wy smarujecie sztyce? ;):(

Smarujecie tez mostek tam gdzie sie zaciska na rurze amora i na kierownicy?

Napisano
Po co smarowac sztyce icon_wink.gif ? zeby szybciej sie chowala do ramy...? przeciez to jest zupelnie nie potrzebne...

Kiedyś sam się o tym przekonasz, albo jak Ci się sztyca zapiecze w ramie, albo jak będzie coś stukać w rowerze cały czas.

Napisano

To wy smarujecie sztyce? <_<:)

Mialem juz nasmarowana "firmowo" przez producenta :P

A w "moim" sklepie rowerowym zawsze smaruja - jak by nie bylo potrzeby - na pewno by tego nie robili.

Napisano

Ja zawsze przed wkręceniem/zalożeniem czegoś smaruje gwinty - potem bez problemu sie odkreci. A sztyce to obowiązkowo ledziutko trzeba przesmarowac na jakis czas.

Napisano

zwykłe platformy miałem na sucho wkręcone, po kupieniu spd nie mogłem tych starych za nic odkręcic, zrobili to dopiero mega długim kluczem :). W spd gwinty nasmarowałem smarem grafitowym.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Ja także smaruję sztycę, a przed zapadaniem zabezpieczyłem ją w inny sposób - najniżej jak sie dało zamocowałem błotnik i lampkę tylną, co przyniosło całkiem niezłe skutki :blink:

Napisano

Ojciec polecił mi smar grafitowy do łańcucha (chyba zostało mu i nie miał co z nim zrobić)

nie polecam. Łapie syfy i do tego brudzi wszystko dookoła :/

Napisano

Sztyce smaruję co jakiś czas (jak strzelać zaczyna) ale ostatnio po posmarowaniu mi się wsuwała powoli, ok. 0,5 cm na kilkadziesiąt km :029: Przetarłem trochę szmatą i już jest OK.

I jeszcze przy wkręcaniu suportu gwinty trzeba posmarować, ostatnio wkręciłem bez smaru to strzelało niemiłosiernie

Napisano

Próbowałem, mocniej już się chyba nie dało :P Przed nasmarowaniem miałem zaciśnięty dużo słabiej i sztyca się nie wsuwała, więc to nie to. Po prostu trochę za dużo tego smaru tam musiało być, przetarcie szmatą pomogło :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...