Skocz do zawartości

[licznik] Sigma BC 12.12 i Sigma BC 16.12

cotynato

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z ciekawości - czy licznik w wersji STS ma możliwość podpięcia _przewodowego_ sensora kadencji? (w ogóle 16.12+czujnik kadencji w wersji przewodowej to ~95+25zł)

Tylko bezprzewodowy. Chyba ze ktoś zna się dobrze na elektronice

Napisano

A ja mam pytanie z innej beczki ...

Kupiłem kiedyś licznik SIGMA 1609, w zeszłym tygodniu gdzieś go zgubiłem (jadąc z pracy do domu ... czyli na dystansie 900 metrów ... niecały kilometr, a 90 zł w plecy :/ )

Chciałem kupić drugi taki sam (podejrzewam, że konkurencja nie oferuje niczego sensowniejszego w tej chwili), ale zauważyłem aukcje z 1612.

W poprzednim 1609 "bazę" na kierownicy oddzieliłem od kabelka, kabel wyjąłem z gumowej osłonki i przeprowadziłem przez nowy pancerz hamulców odpowiedniej długości, potem (z pomocą kolegi) przylutowałem na nowo kabel (biegnący przez pancerz hamulcowy) do bazy i przymocowałem ładnie wszystko do roweru.

W efekcie kabel nie plącze mi się nigdzie, jest solidnie przymocowany i nie przerwie się przy przeprawie przez krzaki, dodatkowo fajnie wygląda (żadnych miękkokablowych spiralek, okręcania kablem roweru, po prostu od kierownicy idzie jeden "przewód hamulcowy" więcej ... nawet tego nie widać).

Z tego patentu jestem bardzo zadowolony i nie chciałbym go zmieniać.

Problem mam przez zagubienie licznika jeden ... jeżeli kupię 1612, mam dwa warianty do wyboru (i nie wiem który będzie prawdziwy):

- całą zabawę muszę powtarzać od nowa (odcięcie kabla, zdjęcie z niego "skórki", przeprowadzenie drucików przez pancerz i lutowanie na nowo z bazą)

- wszystko będzie grać, licznik 1612 będzie działał z bazą 1609

Może ktoś orientuje się jak rzecz wygląda?

W 1612 podoba mi się:

- możliwość przejścia lewo/prawo pomiędzy wskazaniami licznika (dotychczasowe rozwiązanie z klikaniem "naokoło" było beznadziejne)

- polskie menu

- wyeliminowanie srebrnego, łatwego do zarysowania lakieru (biały kolor w 1612 nawet komponuje mi się kolorystycznie z rowerem, chociaż trochę go na mój gust za wiele, wolałbym licznik czarny)

- nieco nowocześniejszy wygląd (chyba, nie mam do końca zdania)

Macie swoje uwagi dot. tych liczników - może coś zmieniło się też na minus?

Automatyczne uruchamianie TRIP UP zastąpione zostało manualnym startem i stopem - to dobrze czy źle? Ciekaw jestem Waszych przemyśleń.

1609 srebrny - http://cdn.probikeshop.fr/images/products/61115-1609aufDockingStation.jpg

1612 biały - http://platiniumsport.pl/store/315-429-thickbox/licznik-sigma-bc-1612.jpg

Pozdrawiam.

Napisano

- wszystko będzie grać, licznik 1612 będzie działał z bazą 1609

jeśli chodzi Ci o podstawkę na kierownice - będzie działać.

Automatyczne uruchamianie TRIP UP zastąpione zostało manualnym startem i stopem - to dobrze czy źle?

Raczej dobrze - mierzysz dystans i czas np. samego treningu bez czasu i dystansu dojazdu :P Ja mam taka fajna górkę, z która się mierzę od dwóch lat i sprawdzam postepy i niby znam jej długość (kilkadziesiąt razy zmierzone) wiec sam stoper niby wystarczy. Ale fajnie mieć dokładny pomiar długości podjazdu i czasu tego odcinka.

Napisano

Jeszcze mam takie pytanie. Czy w Sigma BC 16.12 można ustawić "set total distance", czyli "Ustawienie całkowitej długości dystansu"? Mam instrukcje, ale nie mogę dojść jak to ustawić. Chodzi mi o to, że wpisuje sobie np. dystans 10 km, wyruszam w trasę, a licznik odlicza ile już km przejechałem. 

Napisano

Witam

Czy w Sigma BC 16.12 można ustawić "set total distance", czyli "Ustawienie całkowitej długości dystansu"?

nie da się ustawić odliczania dystansu, jest możliwość ustawienia odliczania czasu

Napisano

Siema - ja również podepnę się pod temat liczników Sigma BC 16.12. Kupiłem takowy (jeszcze nie założony) i poszukuję teraz lampy na przód. Niestety czytałem, że niektóre lampy potrafią zakłócić pracę licznika. Jak się ma sprawa z Sigmą 16.12 a różnymi lampami? Wiem, że błąd leży po stronie lamp, zależy mi po prostu na opinii, które lampy działały by bezproblemowo. Lampy szukam do jazdy pozamiejskiej, mocniejszej, która i w nocy umożliwiłaby normalną jazdę. Nie chcę wydać więcej niż trzeba, jednak zdaję sobie sprawę, że za darmo nic nie ma. 

podsumowując : Właściciele 16.12 - jakie lampki u was działają a o których wiadomo, że powstają zakłócenia.

PS: Po wielu latach wracam do roweru i widzę, że technologia, sprzęt poszedł naprawdę do przodu i czuję się lekko zagubiony ;)

Napisano

Witam

pierwsze pytanie, jaką ver. zakupiłeś, jeśli na kabelku to nie musisz się obawiać zakłóceń, a jeśli STS to też raczej powinno być ok, przecież sygnał jest kodowany (ale różnie to bywa)

ja nie jeżdżę w nocy, wiec mam zwykłe lampki silikonowe o funkcji ostrzegania innych użytkowników niż doświetlenia drogi

Napisano

Witam

pierwsze pytanie, jaką ver. zakupiłeś, jeśli na kabelku to nie musisz się obawiać zakłóceń, a jeśli STS to też raczej powinno być ok, przecież sygnał jest kodowany (ale różnie to bywa)

ja nie jeżdżę w nocy, wiec mam zwykłe lampki silikonowe o funkcji ostrzegania innych użytkowników niż doświetlenia drogi

Jest to 16.12 STS - Do mojego Trans Globala Kross wrzucił lampkę przednią i tylną zasilane z piasty, jednak wolę mieć mocniejszą "iluminację" :) Czy to kodowanie STS jest właśnie po to, by uniknąć zakłóceń od innego sprzętu? Myślałem, że elektronika w lampach ledowych po prostu "ssieje" jakieś zakłócenia itp.

Napisano

tak, kodowanie sygnału ma zminimalizować zakłócenia od innych urządzeń elektronicznych.

a swoją droga to każda elektronika może negatywnie wpływać na licznik, liczniki bez kodowania potrafią nabijać km leżąc obok telefonu.

Najlepiej byłoby jakbyś przetestował oświetlenie wraz z licznikiem, czy nie dzieją się jakieś „czary”

Napisano

tak, kodowanie sygnału ma zminimalizować zakłócenia od innych urządzeń elektronicznych.

a swoją droga to każda elektronika może negatywnie wpływać na licznik, liczniki bez kodowania potrafią nabijać km leżąc obok telefonu.

Najlepiej byłoby jakbyś przetestował oświetlenie wraz z licznikiem, czy nie dzieją się jakieś „czary”

Super - dzięki za info. :)  Niestety nie mam jak porównać różne lampki - te mnie interesujące są raczej tylko do sprowadzenia.

Napisano

tak, kodowanie sygnału ma zminimalizować zakłócenia od innych urządzeń elektronicznych. a swoją droga to każda elektronika może negatywnie wpływać na licznik, liczniki bez kodowania potrafią nabijać km leżąc obok telefonu.

I tak i nie. Kodowanie ma na celu wyłuskanie właściwego sygnału z szumu otoczenia. Pomaga gdy koło siebie jedzie kilku kolarzy z jednakowymi licznikami lub z jednakowa transmisją.

STS, kodowanie czy co tam jeszcze nie pomogą jeśli koło licznika znajdzie się urządzenie, które tak sieje że zagłusza sygnał z nadajnika.

16.12 STS ma problemy z lampką MacTronic Noise...

A np. Lidlowski nadajnik bezprzewodowy bez kodowania nie miał problemów z mactronic Scream ;)

Napisano

dlatego nie preferuję liczników bezprzewodowych,

jadąc np. na Masę Krytyczną licznik bezprzewodowy będzie miał problem z synchronizacją z czujnikami, jak obok siebie pojedzie pięciu kolarzy z licznikami bezprzewodowymi

Napisano

Licznik z kodowaną transmisją, np. wspomniany wcześniej STS w Sigmach nie będzie miał problemu jak będziesz jechał w tłumie.

Jeśli chodzi o latarkę i licznik to zamocowana Sigma 2209 STS w towarzystwie włączonej Bocialarki gubi mi połączenie z czujnikiem kadencji, z pulsometrem nie miałem problemów, a z czujnikiem prędkości raz mi zgubiła, ale wtedy latarka była bardzo blisko. Tak jak oddaliłem to było dobrze.

Wysłane za pomocą Tapatalk.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Na 100% pasuje ten czujnik: http://allegro.pl/przewodowa-kadencja-sigma-00425-bc-1609-16-12-i3466265604.html

numer artykułu 00425. Szukaj najpierw czujnika a potem u tego sprzedawcy licznika 16.12 powinieneś znaleźć czujnik w przedziale 23-28zł a licznik już za 85zł. Z przesyłką wychodzi poniżej 120zł ;)

A co do endo i innych sport trackerów to nie zastanawiałem się nad takimi kombinacjami, nie wiem co oferuje program do zrzucania danych z licznika. koszt niewielki bo coś koło 10€ ale podstawka (stacja dokująca) drugie tyle.

Napisano

nie wiem jak w przewodowej 16.12, bo mam bezprzewodowa, ale przy przewodowym 1609 trzeba szukac czujnika z koncowkami zapinanymi na "bolce" czyli tak jak tu:

http://allegro.pl/sigma-sport-kadencja-przewodowa-do-1609-16-12-0394-i3415932063.html

poniewaz czujnik zakonczony "braylkami" jak w linku podanym przez Jaca911 pasuje do podstawki uniwersalnej lub podstawki licznika numer 2 a nie podstawki podstawowej. 

Napisano

Ja mam takie pytanie; czy po wyjęciu baterii z licznika BC 16.12 tracimy wszystkie ustawienia łącznie z całkowitym przejechanym dystansem? Może ktoś kto ma ten licznik opisać jak się on zachowuje, które wartości są kasowane?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...