sutek50 Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 A czy ten licznik mozna podlaczyc do komputera?
Kluska Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 tak można trzeba dokupić stację dokującą oraz oprogramowanie http://www.sigma-data-center.com/eu/en/default/1/0/0/0/index.html
Maraks Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Z ciekawości - czy licznik w wersji STS ma możliwość podpięcia _przewodowego_ sensora kadencji? (w ogóle 16.12+czujnik kadencji w wersji przewodowej to ~95+25zł) Tylko bezprzewodowy. Chyba ze ktoś zna się dobrze na elektronice
Hrober87 Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 A ja mam pytanie z innej beczki ... Kupiłem kiedyś licznik SIGMA 1609, w zeszłym tygodniu gdzieś go zgubiłem (jadąc z pracy do domu ... czyli na dystansie 900 metrów ... niecały kilometr, a 90 zł w plecy :/ ) Chciałem kupić drugi taki sam (podejrzewam, że konkurencja nie oferuje niczego sensowniejszego w tej chwili), ale zauważyłem aukcje z 1612. W poprzednim 1609 "bazę" na kierownicy oddzieliłem od kabelka, kabel wyjąłem z gumowej osłonki i przeprowadziłem przez nowy pancerz hamulców odpowiedniej długości, potem (z pomocą kolegi) przylutowałem na nowo kabel (biegnący przez pancerz hamulcowy) do bazy i przymocowałem ładnie wszystko do roweru. W efekcie kabel nie plącze mi się nigdzie, jest solidnie przymocowany i nie przerwie się przy przeprawie przez krzaki, dodatkowo fajnie wygląda (żadnych miękkokablowych spiralek, okręcania kablem roweru, po prostu od kierownicy idzie jeden "przewód hamulcowy" więcej ... nawet tego nie widać). Z tego patentu jestem bardzo zadowolony i nie chciałbym go zmieniać. Problem mam przez zagubienie licznika jeden ... jeżeli kupię 1612, mam dwa warianty do wyboru (i nie wiem który będzie prawdziwy): - całą zabawę muszę powtarzać od nowa (odcięcie kabla, zdjęcie z niego "skórki", przeprowadzenie drucików przez pancerz i lutowanie na nowo z bazą) - wszystko będzie grać, licznik 1612 będzie działał z bazą 1609 Może ktoś orientuje się jak rzecz wygląda? W 1612 podoba mi się: - możliwość przejścia lewo/prawo pomiędzy wskazaniami licznika (dotychczasowe rozwiązanie z klikaniem "naokoło" było beznadziejne) - polskie menu - wyeliminowanie srebrnego, łatwego do zarysowania lakieru (biały kolor w 1612 nawet komponuje mi się kolorystycznie z rowerem, chociaż trochę go na mój gust za wiele, wolałbym licznik czarny) - nieco nowocześniejszy wygląd (chyba, nie mam do końca zdania) Macie swoje uwagi dot. tych liczników - może coś zmieniło się też na minus? Automatyczne uruchamianie TRIP UP zastąpione zostało manualnym startem i stopem - to dobrze czy źle? Ciekaw jestem Waszych przemyśleń. 1609 srebrny - http://cdn.probikeshop.fr/images/products/61115-1609aufDockingStation.jpg 1612 biały - http://platiniumsport.pl/store/315-429-thickbox/licznik-sigma-bc-1612.jpg Pozdrawiam.
Jaca911 Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 - wszystko będzie grać, licznik 1612 będzie działał z bazą 1609 jeśli chodzi Ci o podstawkę na kierownice - będzie działać. Automatyczne uruchamianie TRIP UP zastąpione zostało manualnym startem i stopem - to dobrze czy źle? Raczej dobrze - mierzysz dystans i czas np. samego treningu bez czasu i dystansu dojazdu Ja mam taka fajna górkę, z która się mierzę od dwóch lat i sprawdzam postepy i niby znam jej długość (kilkadziesiąt razy zmierzone) wiec sam stoper niby wystarczy. Ale fajnie mieć dokładny pomiar długości podjazdu i czasu tego odcinka.
cotynato Napisano 30 Lipca 2013 Autor Napisano 30 Lipca 2013 Jeszcze mam takie pytanie. Czy w Sigma BC 16.12 można ustawić "set total distance", czyli "Ustawienie całkowitej długości dystansu"? Mam instrukcje, ale nie mogę dojść jak to ustawić. Chodzi mi o to, że wpisuje sobie np. dystans 10 km, wyruszam w trasę, a licznik odlicza ile już km przejechałem.
Hrober87 Napisano 30 Lipca 2013 Napisano 30 Lipca 2013 Dzięki Jaca911 za szybką i rzeczową odpowiedź. Tak, chodziło mi o podstawkę na kierownicę. Pozdrawiam!
Kluska Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 Witam Czy w Sigma BC 16.12 można ustawić "set total distance", czyli "Ustawienie całkowitej długości dystansu"? nie da się ustawić odliczania dystansu, jest możliwość ustawienia odliczania czasu
Raga138 Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 Siema - ja również podepnę się pod temat liczników Sigma BC 16.12. Kupiłem takowy (jeszcze nie założony) i poszukuję teraz lampy na przód. Niestety czytałem, że niektóre lampy potrafią zakłócić pracę licznika. Jak się ma sprawa z Sigmą 16.12 a różnymi lampami? Wiem, że błąd leży po stronie lamp, zależy mi po prostu na opinii, które lampy działały by bezproblemowo. Lampy szukam do jazdy pozamiejskiej, mocniejszej, która i w nocy umożliwiłaby normalną jazdę. Nie chcę wydać więcej niż trzeba, jednak zdaję sobie sprawę, że za darmo nic nie ma. podsumowując : Właściciele 16.12 - jakie lampki u was działają a o których wiadomo, że powstają zakłócenia. PS: Po wielu latach wracam do roweru i widzę, że technologia, sprzęt poszedł naprawdę do przodu i czuję się lekko zagubiony
Kluska Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 Witam pierwsze pytanie, jaką ver. zakupiłeś, jeśli na kabelku to nie musisz się obawiać zakłóceń, a jeśli STS to też raczej powinno być ok, przecież sygnał jest kodowany (ale różnie to bywa) ja nie jeżdżę w nocy, wiec mam zwykłe lampki silikonowe o funkcji ostrzegania innych użytkowników niż doświetlenia drogi
Raga138 Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 Witam pierwsze pytanie, jaką ver. zakupiłeś, jeśli na kabelku to nie musisz się obawiać zakłóceń, a jeśli STS to też raczej powinno być ok, przecież sygnał jest kodowany (ale różnie to bywa) ja nie jeżdżę w nocy, wiec mam zwykłe lampki silikonowe o funkcji ostrzegania innych użytkowników niż doświetlenia drogi Jest to 16.12 STS - Do mojego Trans Globala Kross wrzucił lampkę przednią i tylną zasilane z piasty, jednak wolę mieć mocniejszą "iluminację" Czy to kodowanie STS jest właśnie po to, by uniknąć zakłóceń od innego sprzętu? Myślałem, że elektronika w lampach ledowych po prostu "ssieje" jakieś zakłócenia itp.
Kluska Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 tak, kodowanie sygnału ma zminimalizować zakłócenia od innych urządzeń elektronicznych. a swoją droga to każda elektronika może negatywnie wpływać na licznik, liczniki bez kodowania potrafią nabijać km leżąc obok telefonu. Najlepiej byłoby jakbyś przetestował oświetlenie wraz z licznikiem, czy nie dzieją się jakieś „czary”
Raga138 Napisano 31 Lipca 2013 Napisano 31 Lipca 2013 tak, kodowanie sygnału ma zminimalizować zakłócenia od innych urządzeń elektronicznych. a swoją droga to każda elektronika może negatywnie wpływać na licznik, liczniki bez kodowania potrafią nabijać km leżąc obok telefonu. Najlepiej byłoby jakbyś przetestował oświetlenie wraz z licznikiem, czy nie dzieją się jakieś „czary” Super - dzięki za info. Niestety nie mam jak porównać różne lampki - te mnie interesujące są raczej tylko do sprowadzenia.
Jaca911 Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 tak, kodowanie sygnału ma zminimalizować zakłócenia od innych urządzeń elektronicznych. a swoją droga to każda elektronika może negatywnie wpływać na licznik, liczniki bez kodowania potrafią nabijać km leżąc obok telefonu. I tak i nie. Kodowanie ma na celu wyłuskanie właściwego sygnału z szumu otoczenia. Pomaga gdy koło siebie jedzie kilku kolarzy z jednakowymi licznikami lub z jednakowa transmisją. STS, kodowanie czy co tam jeszcze nie pomogą jeśli koło licznika znajdzie się urządzenie, które tak sieje że zagłusza sygnał z nadajnika. 16.12 STS ma problemy z lampką MacTronic Noise... A np. Lidlowski nadajnik bezprzewodowy bez kodowania nie miał problemów z mactronic Scream
Kluska Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 dlatego nie preferuję liczników bezprzewodowych, jadąc np. na Masę Krytyczną licznik bezprzewodowy będzie miał problem z synchronizacją z czujnikami, jak obok siebie pojedzie pięciu kolarzy z licznikami bezprzewodowymi
Patryke Napisano 2 Sierpnia 2013 Napisano 2 Sierpnia 2013 Licznik z kodowaną transmisją, np. wspomniany wcześniej STS w Sigmach nie będzie miał problemu jak będziesz jechał w tłumie. Jeśli chodzi o latarkę i licznik to zamocowana Sigma 2209 STS w towarzystwie włączonej Bocialarki gubi mi połączenie z czujnikiem kadencji, z pulsometrem nie miałem problemów, a z czujnikiem prędkości raz mi zgubiła, ale wtedy latarka była bardzo blisko. Tak jak oddaliłem to było dobrze. Wysłane za pomocą Tapatalk.
mario800 Napisano 16 Sierpnia 2013 Napisano 16 Sierpnia 2013 czy to http://allegro.pl/sigma-sport-bc-16-12-licznik-polskie-menu-2013-rt-i3449807058.html i to http://allegro.pl/sigma-sport-kadencja-przewodowa-do-1609-16-12-0394-i3415932063.html będzie ze sobą współgrać ? A jeśli nie to gdzie znajdę czujnik kadencji do tego licznika ?W ogóle z tego licznika będzie jakoś szło wysłać kadencję do endomondo ?
Jaca911 Napisano 16 Sierpnia 2013 Napisano 16 Sierpnia 2013 Na 100% pasuje ten czujnik: http://allegro.pl/przewodowa-kadencja-sigma-00425-bc-1609-16-12-i3466265604.html numer artykułu 00425. Szukaj najpierw czujnika a potem u tego sprzedawcy licznika 16.12 powinieneś znaleźć czujnik w przedziale 23-28zł a licznik już za 85zł. Z przesyłką wychodzi poniżej 120zł A co do endo i innych sport trackerów to nie zastanawiałem się nad takimi kombinacjami, nie wiem co oferuje program do zrzucania danych z licznika. koszt niewielki bo coś koło 10€ ale podstawka (stacja dokująca) drugie tyle.
KamilN Napisano 18 Sierpnia 2013 Napisano 18 Sierpnia 2013 nie wiem jak w przewodowej 16.12, bo mam bezprzewodowa, ale przy przewodowym 1609 trzeba szukac czujnika z koncowkami zapinanymi na "bolce" czyli tak jak tu: http://allegro.pl/sigma-sport-kadencja-przewodowa-do-1609-16-12-0394-i3415932063.html poniewaz czujnik zakonczony "braylkami" jak w linku podanym przez Jaca911 pasuje do podstawki uniwersalnej lub podstawki licznika numer 2 a nie podstawki podstawowej.
Jaca911 Napisano 18 Sierpnia 2013 Napisano 18 Sierpnia 2013 Dokładnie czujnik z baryłki pasuje do bc 16.12 - podstawka od niego jest z dziurami na te właśnie baryłki.
lukaszlubin Napisano 25 Sierpnia 2013 Napisano 25 Sierpnia 2013 Ja mam takie pytanie; czy po wyjęciu baterii z licznika BC 16.12 tracimy wszystkie ustawienia łącznie z całkowitym przejechanym dystansem? Może ktoś kto ma ten licznik opisać jak się on zachowuje, które wartości są kasowane?
marpok Napisano 25 Sierpnia 2013 Napisano 25 Sierpnia 2013 Zadne nie sa, wystarczy przeczytac pierwsza lepsza oferte chociazby na allegro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.