Skocz do zawartości

[rama] 120-140 skoku bez bujania

FilipEcki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam obecnie Yukona FX. Generalnie rama mi we wszystkim odpowiada ale w tej kategorii wagowej można mieć coś lepszego :) Z korbą Truvativ ISOFlow na wadze pocztowej wyszło 4,8kg.

Bujania nie odczuwam ale czuć tą pochłanianą energię. Tak więc zastanawiam się nad jakimś 4-ro zawiasem. Na pierwszy ogień idzie Poison Curare. Można tanio dostać, ma 150 skoku i waga praktycznie ta sama. Ale naczytałem sie że to to wiotkie, gibie się an tylnym trójkącie i się rozkręca. Więc odpada.

Waga moja to jakieś 65kg w ubraniu, wzrostu mam 180cm. Rozmiar Yukona to 17,5". Długość podsiodłówki 44cm. I czegos w tym rozmiarze bym szukał. Na zjazdach czuję się pewnie, a do normalnej jazdy wyciągam sztycę.

Budżet. Największy kabaret. Ok 1000zł i nic więcej. Podoba mi się ta nieszczęsna Merida One-Five-0 ale jednozawias... Nie chcę tego. Chcę coś co nie zeżre energii włozonej w pedałowanie. Brat ma NRS'a i jeździ mi się na nim fajnie, ale geo mi nie odpowiada (18,5")

Podobny temat zakładałem jakiś czas temu ale była zmiana Tranca z 2005 na inną, padło na powrót do Yukona ;)

A teraz się większego skoku zachciało.

No i, w tym roku z bratem zamierzamy wybrać się na kilka wycieczek ok 100km dziennie, więc żeby dało radę :) Na Yukonie bym dał radę. Tak więc żeby nowa rama zachowała jakies tam właściwości podjazdowe jak Yukon. Czy może w kwocie ~400zł zaopatrzyć się w damper z blokadą? Bo mam oryginalny Gianta.

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Mam Curarę, specjalnie ostro nie jeżdżę, i nie odczuwam małej sztywności wahacza. Nic mi się nigdy nie rozkręciło, choć nieraz rozkręcałem/skręcałem zawieszenie. Według mnie to dobra rama do AM i,lekkiego Enduro. Z robieniem większych dystansów nie ma problemu, ale należy pamiętyac o tym że sztywniak XC zawsze na podjazdach bedzie lepszy.

Co do bujania, dużo więcej zależy tu od dampera niż systemu zawieszenia. Miałem na początku Romica i na podjazdach lekko bujał, przy jeździe na stojąco bujał zauważalnie bardziej. Obecnie mam Swingera z SPV i nie buja nawet przy podjazdach na stojąco, SPV to bardzo dobra platforma. Niestety, kosztem czułości na małe nierówności. Coś za coś.

Sensownego nowego dampera raczej nie kupisz za 400pln, trzeba będzie za używkami się rozglądać. Dodatkowe koszta w takim przypadku to tulejki, ok. 100plnów trzeba wyłożyć na dobre tulejki.

Napisano

Dzięki za opinię. Ale Curarę można dostać poniżej 1000zł raczej z damperem, więc można podmienić. Sztywniaka nie chcę, nie przyzwyczaił bym się. Jako drugi rower owszem ale nie główny.

A jakiej długości tam jest damper?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...