Skocz do zawartości

[przerzutka tylna / hak] Wygięty hak?

Stary

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj po dłuższej nieobecności w domu (i po dłuższym braku obcowania z rowerem) udałem się do garażu pogrzebać przy sprzęcie. Pobawiłem się troche różnymi duperelkami, a później rozkułem łańcuch (czyszczenie czyszczenie :036: ). No i tutaj pojawia się zonk! Po zdjęciu łańcucha okazuje się, że wózek przerzutki wyraźnie odstaje od koła (1-1,5cm? może więcej) - patrząc "z góry" na koło widać, że 1 kółko (to "bliżej" kasety) jest w miare ok, natomiast 2 kółko (dolne wózka) już wyraźnie "odstaje" od koła, nie jest z nim równoległe. Wózek przerzutki jest w 178% (:)) prosty (powtarzam na 178% :P), a hak ... a hak wydaje mi się, że również jest ok (3 razy go dokładnie oglądałem - po zdjęciu przerzutki również). Wózek przy ustawieniu "1-4" tryb jest jeszcze równolegle ustawiony do koła, ale na trybach od 5 wzwyż dolne kółko wyraźnie "ucieka od koła".

I moje pytanie - czy tak po prostu powinno być lub czym może takie ustawienie przerzutki grozić? A może jednak jest coś wygięte? Przerzutka nie sprawiała żadnych problemów podczas jazdy (wszystkie tryby wchodziły ok).

PLZ HELP! :025:

Powiem Ci tak. Jak jade za kumplem to widzialem tez ze ma krzywo ten wózek tzn. dolne kółko jest odchylone bardziej w strone koła, u mnie tez tak jest a hak jest na bank prosty, bo prostowałem. Z tym, że nieorientuje sie na jakich przełożeniach tak odstaje i czy na wszystkich czy tylko na niektorych.

Troche dumałem i doszedłem do wniosku, że tak ma być. Bo przecież łańcuch powiedzmy na najmniejszej zębatce nie porusza się równolegle do koła. Położenie mojego wózka wskazuje mniej więcej na taki stan rzeczy.

Czy mam racje?

Plz, plz help me!

Niedenerwuj się :wink: niektorzy spia od 22 a o 15 wracaja i dopiero czytaja forum wiec jak maja odpisac jak ich nie ma :(

Staram sie zrozumiec o co chodzi ale nierozumie. W tym że łańcuch nieporusza sie rownolegle do koła masz na mysli przekos łańcucha ?

No ja tam olałem sobie troche studia i wróciłem wcześniej do domu także się owalam maksymalnie :)

Nie chodzi o łańcuch. Łańcuch jest zdjęty. A gdy patrze na rower od góry widzę, że wózek tj. dolne jego kółko dość ostro odstaje od pozycji równoległej (względem koła). Wydaje mi się, że może jednak tak ma być - właśnie ze względu na przekos łańcucha. Przecież on nie porusza się "równolegle do roweru" więc może i przerzutka jest w ten sposób skonstruowana, że na zębatkach 1-4 wózek jest stosunkowo równolegle, a na wyższych trybach (cięższych) wózek (jego dolne kółko) wyraźnie "ucieka" od koła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...