Piksel Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Continental to lipa niewarta żadnej ceny, szczerze odradzam te opony. Ammisiek - jakoś inne firmy typu Maxxis czy Kenda potrafią zrobić dobrą oponę w tej cenie, Conti nie potrafi. Więc trzeba się zdecydować lans marką czy jakość. Podejrzewam, że droższe wersje są o wiele bardziej wytrzymałe, ale też niestety kosztują 2 razy więcej. Jak ktoś podczas kupna opon do MTB szuka lansu, to zamiast opon powinien wydać tą kasę na lekarza. A na teksty w stylu "podejrzewam" to mi ręce opadają, ja nie podejrzewam, ja z autopsji wiem, że Continental nie potrafi robić opon rowerowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 No właśnie, nie ma dobrych opon bo po co ma mieć, skoro ludzie i tak kupią bo widzą, że to Continental . Polityka firmy i tyle. Wiem, ze Maxxis i Kenda potrafią w tej cenie zrobić dobrą oponę, ale nie stawiaj marki Kenda przy Continentalu, który w sumie dzięki oponom samochodowym i sponsoringu w sportach motorowych wyrobił sobie dobrą opinię za którą teraz każe sobie extra płacić i na którą nabiera się sporo osób. To prawda, że jak ktoś kupuje oponą do lansu to powinien udać sie do lekarza i nie chodzi tutaj tylko o napis na oponie ale także o jej rozmiar, bardzo często widać jakiegoś lansika, który po mieście jeździ na MK II 2.4.... No ale społeczeństwo składa się także z debili wiec na to nic nie poradzimy. Ja osobiście też już Continentala nie kupie, ale nie porównywałbym jej do "ścierwa", bo aż taka tragiczna nie jest, skoro nawet użytkownicy forum na nich jeżdżą, zapewne skuszeni dobrą renomą tej marki. Ja zbyt wielkiego doświadczenia nie mam z oponami, jak niektórzy, ale też z autopsji wiem, że nie należą one do najwytrzymalszych, jednak są jedne z tańszych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomoTonyHalik Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Conti tragiczne nie jest, w sumie trakcje, przyczepność i opory toczenia mają dobre (X-king i RK), wytrzymałość na ścieranie też nie najgorsze (w porównaniu na przykład do niektórych schwalbe). Co prawda cena za warte uwagi modele jest słona, ale nieraz trafiają się na przecenie posezonowej. Ja continentale kupiłem po taniości i jako takie opony są OK. Co nie zmienia faktu, że wraz z apgrejdem roweru i przejściem na droższe części, sam inwestuję w schwalbe albo geax. Co do bicia conti: też to miałem w dwóch oponach, cholernie ciężko je ustawić na obręczy tak, żeby była idealnie prosto - ale po wielu próbach się da. Gorzej, jak się złapie kapcia, wtedy cała "zabawa" zaczyna się od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Tony, mojego XK zwijkę próbowałem ułożyć na 4 obręczach, z woda, z mydłem, z olejem. Opona jak biła tak bije. Kumpel miał 3 XK(zwijka i drut) i każdy bił. To nawet jakieś opony Kellysa nie miały takich problemów. Geaxa założyłem na obręcz. Żadnych kombinacji. Po prostu napompowałem do 2 barów i cud. Wszelkie bicia jak ręką odjął. Żeby nie było, obręcze są idealnie proste. Przy okazji. Macie może pomysł jak utwardzić klamki w BR-M596? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomoTonyHalik Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) Jak wspomniałem, zakładanie conti to grubsza sprawa, raz z prawidłowym ułożeniem opony męczyłem się prawie godzinę. (sic!) Czasem robiłem to na serwisie u znajomego i stosowałem pastę do nakładania opon. Jedyny plus tego wszystkiego jest taki, że mam już swoje patenty na właściwe ułożenie opony i zwykle po takim wyćwiczonym zakładaniu i wstępnym ułożeniu nie muszę nic poprawiać. Przynajmniej w przypadku większości opon, bo z conti X-kingiem ciągle mam problem No i zmusiłem się do kupna porządnej pompki, bo ciągłe nabijanie i spuszczanie ciśnienia potrafi doprowadzić do szału jak nie ma się porządnego przyrządu do wtłaczania powietrza, najlepiej sprężarki A co do obręczy: również próbowałem tą felerną oponę montować na różnych obręczach, i albo to niesamowita doza szczęścia, albo coś rzeczywiście jest na rzeczy, ale najlepiej układała się opona na ZTR Olympic Edytowane 23 Lutego 2014 przez TomoTonyHalik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Zalej betonem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jechan Napisano 9 Marca 2014 Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Ja posiadam Conti Race King w wersji Supersonic, wiadomo, że wyższy model, który swoje kosztuje. Jestem natomiast bardzo zadowolony. Ścieralność mała, żadnej dziury przez 2k km na dętkach 90g. Co do układania to zawsze bije 4atm i opona zwykle strzela i się układa dobrze, a potem spuszczam powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Mokry, w "Co ostatnio kupiłeś rowerowego" widziałem, że sobie szosowe kapory strzeliłeś Czyżby zmiana stylu na szosowy? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Nie, dalej kocham teren, a szczególnie góry. Ale Saguaro na asfalcie trochę ciąży jak się ciśnie w grupie szosowców. Tak więc kupiłem szosowe laczki. Mocno spieszyłem się przy zakładaniu i nie zdążyłem zważyć zawodników. Jutro pierwsze testy, po relacji kumpla, które też je kupił powinno być piekielnie szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 tylko obręczy nie pokalecz na krawężnikach, dziurach i kamieniach Ja niedługo na przełaja wsiadam Single speeda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Spokojnie, przy 6 barach nie ma szans. A z tyłu obręcz wgniotłem jak zjeżdżałem czerwonym ze Ślęży w stronę Sobótki i złapałem laczka. Akurat jak zeszło powietrze to bym uskok i dostała strzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 6 barów z dętkami? trochę ryzykownie. Kiedyś u wujka w garażu podłączyłem koło do kompresora i zamyśliłem się. Jak pier.. . to aż rant w oponie rozerwało A obręcz do wymiany czy "sie wyklepie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Obręcz Wichu z PSR mi naciągnął i jest prawie jak nowa. 6 barów z dętkami jest ryzykowne? Jak w akcie desperacji próbowałem ułożyć XK to dobiłem do 8 barów i nic się nie stało. Edytowane 14 Marca 2014 przez MokryxD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 może mam słabe dętki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Akurat ja nie korzystam z kompresora. Pompeczka Sigmy spokojnie daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szosaa22 Napisano 15 Marca 2014 Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Ja mam problem z ułożeniem schwalbe road cruiser, cały czas w jednym miejscu głębiej opona. Troszkę poprawiłem jej wyłożenie po wbiciu 5baru ale cały czas nie jest tak jak być powinno, a na oponie pisze 4.5bara i boje się że jak bym dobił te powiedzmy 6 barów to walnie (tylko do ułożenia, do jazdy mam 3.6bara) tak dużo bo głównie na aslfacie śmigam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) Cassette: (Kaseta) Shimano Deore XT CS-M770-9 11-32 - 263gChain: (Łańuch) Campagnlogo Record C9 108 ogniw - 280g (wraz ze spinką) Suport: Accent BB-EX1 - 106g Tubes: (Dętki) Geax Ultralight presta - 285g Suma: 11510g Niestety znowu brakło bardzo mało do granicy 11500g. Ale coś wykombinuję, żeby niskim kosztem pozbyć sie tych 11g Edytowane 24 Marca 2014 przez MokryxD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 zrzuć brzuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 dętki Sshwalbe xxlight SV14A (ok.100g/szt) lub Maxxis Ultralight (podobnie g/szt) i masz poniżej 11500 koszt 80 pln/2szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaster Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Swoje kosztuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 W takim wypadku wolałbym już mleko. Nie mniej najbardziej ciążą rurki. Na samym siodle 120g do urwania lekką ręką (i portfelem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 25 Marca 2014 Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 wymieniasz jedną dętkę i masz upragnione -40g Maxxisa ostatnio kupowałem w sklepie stacjonarnym za 39pln ...chcesz złamać 11.5 czy nie? możesz to mieć szybko i w miarę tanio mleczko itd to koszt ~200pln (opaski , wentyle, mleczko + babranina) , a wcale tak mocno lżej ci nie wyjdzie niż te chude dętki, nie wspominając o udupieniu w trasie, gdy oponę rozwalisz na tyle, że ci mleczko nie pomoże Swoje kosztuja "zwykle" dętki też nie są za darmo : najtańsza chińszczyzna 10pln (będzie ważyć200-250g), coś sensownego 20-25pln, więc 39 za lajta to jakoś koszmarnie drogo? chyba, że ktoś jest jeszcze na utrzymaniu rodziców wtedy rozumiem, że liczy każdego zeta, ale wtedy lepiej się nie brać za lajtmanię, bo można się frustracji głównie nabawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaster Napisano 25 Marca 2014 Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Zwykly Conti 15-17 zl wiec roznica dwukrotna ale fakt faktem na dwoch takich detkach mozna zbic 200gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 25 Marca 2014 Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 mleczko itd to koszt ~200pln (opaski , wentyle, mleczko + babranina) , Powertape z Leroy-Merlin - 12zł, wentyle z decathlonu - 40zł, mleko - 30zł Nie wiem gdzie widzisz tutaj 200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 25 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Jeżeli się zakupi zestaw Rubeny to wychodzi 60zł, co przy budżecie 16latka brzmi bardziej rozsądnie. A nie mam jakoś mega parcia na wagę, lepsze części przy okazji są lżejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi