Skocz do zawartości

[opony] 26" na szosę

Adesivo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Skompletowałem części i złożyłem sobie rower na ramie od MTB Romet i brakuje już mi tylko opon. Dostałem dwie nowe typowo w teren i teraz poszukuję jakiś na szosę. Jak w końcu poprawi się pogoda to będę jeździć na weekendy rowerem do domu (ok 60km w jedną stronę), a w wakacje planuję mały trip po Słowacji (~500km). Nie chciałbym przekroczyć 70zł/szt, ew do 170zł/kpl z przesyłką. Opony 26x1.5/26x1.75. podczas przejazdów może popadać, więc 100% slicki odpadają, bardziej coś w stylu Schwalbe citizen, albo Schwalbe City plus? No przyznaję, że nie znam się kompletnie, tyle co poczytałem na forum tutaj, ale to przeważnie osoby chciały na szosę i teren.

Podsumowując:

Potrzebuję dwie opony 26", 100% szosa, do 170zł za obie z przesyłką.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, to potem nie będę spamował podziękowaniami (:

Napisano

Mam i polecam schwalbe marathon racer

Cześć. Skompletowałem części i złożyłem sobie rower na ramie od MTB Romet i brakuje już mi tylko opon. Dostałem dwie nowe typowo w teren i teraz poszukuję jakiś na szosę. Jak w końcu poprawi się pogoda to będę jeździć na weekendy rowerem do domu (ok 60km w jedną stronę), a w wakacje planuję mały trip po Słowacji (~500km). Nie chciałbym przekroczyć 70zł/szt, ew do 170zł/kpl z przesyłką. Opony 26x1.5/26x1.75. podczas przejazdów może popadać, więc 100% slicki odpadają, bardziej coś w stylu Schwalbe citizen, albo Schwalbe City plus? No przyznaję, że nie znam się kompletnie, tyle co poczytałem na forum tutaj, ale to przeważnie osoby chciały na szosę i teren.

Podsumowując:

Potrzebuję dwie opony 26", 100% szosa, do 170zł za obie z przesyłką.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, to potem nie będę spamował podziękowaniami (:

Gość Hatim
Napisano

Ja polecam Continental City Ride (50zł/szt)(http://allegro.pl/op...3125516980.html). Jeżdżę juz na nich drugi sezon i jeszcze ani razu nie narzekałem. Na asfalcie toczą się bez oporów,a i do lekkiego lasku można wjechać :laugh:

Napisano

Ja używam Kenda Kwest 26x1,25 nawet jak jest mokro i chociaż na początku trochę uważałem to teraz już muszę im przyznać, że trzymają bardzo dobrze i nawet nie jakoś strasznie chlapią.

Ale jeśli szerszą i w deszcz to podłączam się do kolegi beskid'a i polecam Kenda Khan :thumbsup:

Jeśli mają taką żywotność jak moje to bierz, bo ja swoje po roku i prawie 3 tyś km mógłbym sprzedać jak nowe i nigdy nie miałem kapcia.

Napisano

@Sandacz

A jak się spisuje na mokrej nawierzchni?

@zadra1965

To już raczej nie ta półka cenowa, ale no oponki fajne.

Kende Khan dzisiaj zamówił sobie kuzyn, ale on chciał taką właśnie co no utwardzonych drogach gruntowych jakąś przyzwoitą przyczepność będzie miała, bo to już w sumie semi-slick.

Zatem albo Continental City Ride albo Schwalbe Speed Criuser. To którą wybrać?

Dodam, że obie w cenie 50zł/szt + przesyłka.

Napisano

A nie zauważyłem tego Maxxis'a. No cenowo to z wysyłką 142zł więc przyzwoita cena. Wyszukałem komentarze na tym i innych forach i ogólnie pozytywne. Znalazło się parę że szybko się przebija, ale no to raczej przypadek, niż reguła, co? To wtedy którą z tych trzech wybrać?

Pytanie dodatkowe: czy droższe dętki są mniej narażone na przebicie? Czy lepiej kupić dwie tanie plus jedną tanią na zapas i łatki na drogę?

Napisano

Prawdę mówiąc nigdy się zbytnio nie zastanawiałem nad kwestią trzymania wspomnianych Speed Cruiser na mokrych asfaltach. Przy moich prędkościach rzędu 25...30km/godz. nie miałem okazji wyglebić się na mokrym, "typowym" łuku na jezdni - a na ciasnych skrzyżowaniach raczej nie szarżuję...

Napisano

Czy taka oponka na trasę będzie okie? http://allegro.pl/opona-cst-c-1436-26x1-95-szybki-semi-slick-szybki-i3093803364.html

Zastanawiam się czy nie była by lepsza 1.75 jeśli chodzi o opory toczenia, nie mam porównania vs. 1.95 czy jest duża różnica. Slik raczej odpada jeśli chodzi o mnie, bo co prawda zakładam jazdę wyłącznie po asfalcie, ew. ubitym gruncie, ale nigdy nie wiadomo czy nie trzeba gdzieś z trasy zjechać.

Ew. jaką oponkę byście polecali? Najlepiej tanią i dobra :)

Napisano

Różnica w oporach - zwłaszcza na asfalcie - będzie w praktyce bez znaczenia. Szersze opony będą nieco cięższe, ale bardziej komfortowe - i oczywiście lepiej pojadą w piachu... Jeśli więc nie liczysz każdego grama i nie będziesz miał problemu ze zmieszczeniem szerszych opon pod błotniki, bierz szersze semislicki.

Napisano

Witam

Na ten sezon muszę wymienić oponę przednią w moim góralku...

Na tyle mam KENDA KARMA 60TPI 26x2.0

Co założyć na przód ?

Też Karmę ?

30TPI wystarczy ?

PS. Ważę 115kg

Co polecacie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...