Skocz do zawartości

[Zmiana kół] Około 1000 zł

MrMacko06

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W raz z nowym sezonem postanowiłem zmienić moje stare koła:

Piasty Shimano HB-M435

Szprychy DT Industry

Obręcze Alex ZX 24

Na coś lepszego.

Znalazłem coś takiego :

http://www.bikestacja.pl/pl/kola-novatec-711-712-dt-xr3500-supercomp-1510g.html

http://www.bikestacja.pl/pl/kola-novatec-711-712-remerx-magic-7327-26-supercomp-1518g.html

Na nowych kołach chciałbym zbić wagę i polepszyć komfort jazdy. Przeznaczenie to generalnie teren/Maratony/XC

Sam ważę 65kg.

Wiem, że wraz z zmianą kół musiał bym zmienić tarcze, także nie rozbijające tego na dwa odzielne tematy spytam się czy te :

http://www.bikestacja.pl/pl/tarcza-hamulcowa-disc-ashima-aro-08-czerwona-85g-160mm-2223.html

Na przód i 180mm na tył będą okej.

Pozdr.

Macko

Gość voytec
Napisano

Głównym hamplem jest przedni i to tam powinna znaleźć się większa tarcza. Poza tym do kół 26" tarcza 180mm jest zbędna.

A kółka jak za tą cene niezłe.

Napisano

Jak to zbędna? Możesz trochę uchylić rąbka tajemnicy?

@MrMacko06

Na tyle, jeśli nie śmigasz po górach, to nawet 140mm styknie. Blokuje koło tak samo tylko na długich hamowaniach będzie się przegrzewać.

Napisano

Witam,

jeśli chodzi o kółka proponował bym sie odezwać do kolegi forumowego Dawida ( dave-o.pl ). Ma swietną opinię ( na forum w dziale opinie o sklepach masz wątek ) , sam robię u niego koła, doradzi, dopasuje. Ja np. kupiłem komplet na obręczach WTB frequency i19, czerwone nyple, czarne szprychy ( w tym 1 wpleciona czerwona), piasty czarne N 711/712 ( porposiłem żeby do czarnych piast dołączyć czerwone zaciski - nie ma problemu ). Komplet z wysyłą 1045PLN ( waga 1500g). Zależało mi na obręczy kompatybilnej z systemami TR.

Pozdrawiam

Gość voytec
Napisano

Jak to zbędna? Możesz trochę uchylić rąbka tajemnicy?

Na tyle, jeśli nie śmigasz po górach, to nawet 140mm styknie. Blokuje koło tak samo tylko na długich hamowaniach będzie się przegrzewać.

Skoro sam potrafisz sobie na to pytanie odpowiedzieć to po co chcesz bym pisał że w MTB 26" tarcza 180 jest nieco na wyrost i 160 spokojnie starczy. Tym bardziej że w sporej części dostępnych 29er'ów producenci zakładają właśnie 160mm.

Napisano

Witaj.

Możesz zastanowić się nad lekko używanymi Kołami w świetnym stanie.Ja miałem taki dylemat i trafiły mi się Mavic Crossmax ST w bardzo dobrym stanie Wylicytowałem je za 900 zł.Posiadam je już 3 lata i mogę Ci je śmiało polecić.Sztywne i zarazem lekkie...

Pozdro

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk

Napisano

Okej w takim razie kwestie tarcz jeszcze przemyślę...

Czytałem, że w N 711/712 czasami trzeba zmieniać łożyska. Po jakiś cięższych jazdach ( Raczej nie jest to jakiś straszny koszt 8-20zł) Lecz czy faktycznie taka przypadłość istnieje.

Ewentualnie czy jest to do zrobienia samemu.

Jeszcze apropo tarcz owszem wkradła się pomyłka. Oczywiście 180 miało by być na przód... ( Jakoś rozkojarzony byłem )

Napisano

Z racji tego, że decyzja ostatecznie zapadła, przechodzę w ostateczny etap czyli zakup. :D

Mam pytanie z tych dwóch propozycji, która jest lepsza. Dodatkowe jeszcze planuję się odezwać do poleconego użytkownika, ale zdaję sobie sprawę,

że i tak koła będą podobne. Głównie chodzi o obręcze. Dzięki z góry za odpowiedzi.

Pozdr.

Macko

Napisano

Z racji tego, że decyzja ostatecznie zapadła, przechodzę w ostateczny etap czyli zakup. :D

Mam pytanie z tych dwóch propozycji, która jest lepsza. Dodatkowe jeszcze planuję się odezwać do poleconego użytkownika, ale zdaję sobie sprawę,

że i tak koła będą podobne. Głównie chodzi o obręcze. Dzięki z góry za odpowiedzi.

Pozdr.

Macko

Hej,

domyślam się że chodzi Ci o moją podpowiedź. Wstrzymaj emocje i przemyśl jedną sprawę. Nawet jak obręcze będa identyczne to nie chodzi o ich wytrzymałość, kluczową sprawą w składaniu kół ma poprawny zaplot. Nawet pancerne obręcze do DH źle zaplecione ugną się i będą mało sztywne.

A jeśli chodzi o jakość zaplatania to rozejrzyj się po forum kto ma lepszą reputację...;)

Pozdrawiam

Napisano

E, bez przesady! Zapleść poprawnie koło potrafi średnio inteligentny szympans kożystając z dostępnych w sieci instrukcji. Cały pikuś w tym, aby dobrać odpowiedni dla bikera wzór zaplotu eg. na 2 krzyże, 3 krzyże, radialnie od strony napędu itp. Tu dopiero potrzebna jest wiedza i doświadczenie.

Napisano

E, bez przesady! Zapleść poprawnie koło potrafi średnio inteligentny szympans kożystając z dostępnych w sieci instrukcji. Cały pikuś w tym, aby dobrać odpowiedni dla bikera wzór zaplotu eg. na 2 krzyże, 3 krzyże, radialnie od strony napędu itp. Tu dopiero potrzebna jest wiedza i doświadczenie.

No wątpię żeby bracia z BS nie mieli wiedzy i doświadczenia a jednak opinie o ich zaplataniu sa niestety nieprzychylne. Dlatego zaproponowałem koledze dodatkową, sprawdzoną przez wielu opcje, czyli Dawida.

Pozdrawiam

Napisano

W Bikestacji podobno już się poprawiło jeżeli chodzi o zaplatanie kół, znajomy dostał niedawno od nich koła i jest w 100% zadowolony.

Napisano

Ja ze swojej strony mogę polecić taki zestaw za równe 1000zł

WTB Frequency i19

Piasty novatec 711 i 712sb

Szprychy Pillar PSR TB2016

nyple alu pillar

Waga około 1480gramów.

W tej kwocie myślę że to jeden z ciekawszych zestawów.

Profil obręczy sprawie że przerobienie jej na opony bezdętkowe będzie banalne.

Pozdrawiam ;)

Napisano

BZDURA po co sie wypowiadasz jak nie masz o tym pojęcia

Napisano

Wziąłem jednak koła na obręczach DT. Czytałem dużo o nich i zdecydowalem ze to będzie najlepszy wybór.

Mam nadzieje że będę zadowolonym użytkownikiem tych kół. Na pewno zdam relacje jak tylko je dostane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...