Skocz do zawartości

[suport] batavus demontaż suportu

banderola1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuje porady dotyczącej demontażu suportu w holendrze. Nie wiem jak się za niego zabrać, jak zdemontować oś i dostać się do środka. Z zewnątrz wygląda jak łożysko maszynowe wciśnięte w mufę. Osobiście z takim rozwiązaniem jeszcze się nie spotkałem i nie bardzo jest o co "zahaczyć " jakiekolwiek narzędzie;) proszę o info co z tym zrobić, próbować odkręcać, wybić...

muszę zdemontować bo rama w środe idzie do malowania proszkowego:)

20130321 221224

20130321 221455

Witam,

potrzebuje porady dotyczącej demontażu suportu w holendrze. Nie wiem jak się za niego zabrać, jak zdemontować oś i dostać się do środka. Z zewnątrz wygląda jak łożysko maszynowe wciśnięte w mufę. Osobiście z takim rozwiązaniem jeszcze się nie spotkałem i nie bardzo jest o co "zahaczyć " jakiekolwiek narzędzie;) proszę o info co z tym zrobić, próbować odkręcać, wybić...

muszę zdemontować bo rama w środe idzie do malowania proszkowego:)

To trzeba wybić , nie pamietam dokładnie ale najpierw stronę od korbowodu ( ja waliłem w srubę wkręconą w ośkę )

Po wybiciu obawiam się że nie uratuję części, są dostępne jakieś zamienniki? Nie zniszczę mufy?

Na jednej stronie ośki jest nadlany kołnierz który zatrzymuje łożysko ( nie pamiętam z której - wydaje mi się że od strony korbowodu ) , walisz młotkiem w ośkę ze srubą z drugiej strony i wyjdzie ci ośka z łożyskiem - drugie łożysko to rurką wybijesz .

Ja u siebie nic nie zniszczyłem ( tylko ja miałem ośke na kwadrat - rama sparty )

Suport wbijany FAG / 3 rozmiary - RoweryStylowe.pl

Dzięki Karolek2. Udało się. Wybijajac najpierw stronę od samej korby później od strony zębatki choć w sumie nie było różnicy. Rozwiązanie suportu meta proste i na pierwszy rzut oka dość niezawodne tj. 2 standardowe łożyska maszynowe koszt 12zł. Szt plus oś suportu na kwadrat w sumie nie do zajechania.temat uważam za zamknięty. Dzieki.Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...