Skocz do zawartości

[początek treningu]jak zacząć przygodę z treningiem ?

obeliks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Potrzebuje fachowej pomocy, jako że jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o sporty rowerowe a mam zamiar niebawem zakupić rower.

Pragnę poruszyć dwie sprawy:

Po pierwsze potrzebuje odpowiedzi na pytania dotyczące tego jak mam zacząć swoją przygodę z rowerem(mam 32 lata, ważę ok 120 kg, przy wzroście 180cm) tak więc obawiam się że maja otyłość może mieć bardzo negatywny wpływ na wysiłek.

Po drugie trochę pytanie z innej beczki i pewnie nie powinno się znaleźć w tym dziale, ale tak krótko chciałem zapytać o sprzęt który mam zamiar zakupić, bo nie wiem czy rama wytrzyma ;-)Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów

Dziękuje za każdą pomoc i pozdrawiam serdecznie

Po pierwsze proponuję nie powiększać czcionki w postach bo jakiś mniej spokojny moderator mógłby post wywalić zamiast edytować ;)

Po drugie, na razie żadnymi treningami sobie nie zaprzątaj głowy - po prostu jeźdź na wycieczki, najwięcej ile się da.

zacznij od wzmocnienia nóg,rąk,kręgosłupa.Proponuje przysiady i pompki na początek.

Do tego jakieś dłuższe spacery - marsze i dietka. Ja tak zaczynałem w lutym ważyłem 93kg a teraz 88 w porywach do 87kg. Dieta, marsze, biegi, rower. Enjoy

Jak chcesz schudnąć, to po prostu zacznij się ruszać, jednocześnie myśląc o diecie. Ale nie zraź się, jeśli na początku będziesz w stanie przejechać tylko krótkie dystanse z niską prędkością. Wszystko po kolei. A na początek wybierz schody zamiast windy, przejdź ten ostatni przystanek na piechotę i tak dalej :)

Polecam też pewne "ćwiczenie", a mianowicie:

• poczytaj nieco o zdrowym odżywianiu, żeby nabyć trochę ogólnej wiedzy
  • przez miesiąc zapisuj wartość odżywczą wszystkiego, co zjadłeś. Najlepsza do tego będzie aplikacja na smartfona (wiele z nich ma gotową bazę produktów), ale wystarczy też notes i komputer z internetem. Oblicz, ile powinieneś spożywać kalorii na dzień (pomniejszone o kilkaset kcal w celu utraty wagi) i dostosuj swoją dietę do tego celu. Owszem, jest to trochę żmudne i zajmie Ci tych kilkanaście minut dziennie, ale mogę Ci niemalże zagwarantować, że po miesiącu będziesz miał taką wiedzę o wartościach odżywczych tego co jesz, że Twoje nawyki żywieniowe same się zmienią. A to spowoduje spadek wagi :) Sprawdzone :)

Życzę Ci powodzenia :)

Sprawa często niedoceniana to sen. Duzo snu, a raczej własciwego snu. Minimum 7-8 ciągłego spania. Zauważone na własnym organiźmie. Brak snu przekłada się na przyrost masy. Sądzę, że śpiąc 3-4 godziny na dobę jesteśmy zmeczeni, w naszym ciele jest alarm, że dzieje się coś niedobrego i zaczynamy gromadzić zapasy.

Do powyższego dołożyłbym jeszcze systematyczność. Dobrze byłoby, aby w tygodniu sesji ruchu (rower i/lub bieganie itd.) było kilka, najlepiej trzy lub cztery i żeby trwały od godzinki wzwyż. Tempo nie ma krytycznego znaczenia w Twoim przypadku, a wręcz większą korzyść w spalaniu masy będziesz miał w treningach w strefie tlenowej, czyli niższa-średnia lub średnia intensywność (strefa tlenowa to w uproszczeniu sytuacja, w której w czasie jazdy na rowerze albo biegu możesz rozmawiać bez większych trudności). Jeżeli okaże się po kilku tygodniach, że zaczynasz systematycznie trenować, to warto zainwestować w najprostszy pulsometr, aby wzyanczyć strefy wysiłku bardziej dokładnie i się ich trzymać. No i nie zapomnij o ogólnorozwojówce, na przykład basen - aby wzmocnić wszystkie mięśnie. Najważniejsza jest systematyczność (organizm reaguje dostosowuje się i rozwija, o ile praca się regularnie powtarza) i umiarkowany wysiłek, zajechanie się w ciągu tygodnia lub dwóch to tylko straty, korzyści żadnej.

Cześć:)

Przede wszystkim dieta.5-6 posiłków dziennie odpowiednio zbilansowanych.Poczytaj trochę forum sfd.pl o odżywianiu.To jest podstawa.A jeżeli chodzi o rower to nie trudno nie zgodzić się z przedmówcami, że po prostu jeździć co drugi dzień i do tego jakieś sporty ogólno rozwojowe np.szybki chód,basen,siłownia.Jak Wzmocnisz trochę organizm i zrzucisz parę kilo można zacząć poważniejszy trening.Szczerze mówiąc najtrudniejsze już za Tobą,czyli decyzja o podjęciu jakiegoś działania.

Powadzenia

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk

Witam,

Dziękuje wszystkim serdecznie za cenne wskazówki dotyczące odżywiania i pierwszych porad odnośnie spalania tkanki tłuszczowej.

Nikt jednak nie odniósł się w żaden sposób do mojego pytania odnośnie zakupu Meridy, a przyznam szczerze jest do dla mnie dość istotne gdyż nie znam się kompletnie na rowerach.

Będę wdzięczny za każdą pomoc i każdą radę która pomoże mi zgubić trochę wagi.

Pozdrawiam.

• Mod Team
Po pierwsze proponuję nie powiększać czcionki w postach bo jakiś mniej spokojny moderator mógłby post wywalić zamiast edytować

Obeliks, tak się składa, że tym mniej spokojnym modem jestem ja... Tak też się składa, że na naszym forum są pewne zasady, m.in. nie piszemy dużymi kulfonami ani pogrubionymi, a pytania dot sprzętu zakładamy w odpowiednim dziale. Zatem pytanie dot roweru zadaj w dedykowanym dziale bo tu nikt Ci na nie nie odpowie!

Witam,

Dziękuje wszystkim serdecznie za cenne wskazówki dotyczące odżywiania i pierwszych porad odnośnie spalania tkanki tłuszczowej.

Nikt jednak nie odniósł się w żaden sposób do mojego pytania odnośnie zakupu Meridy, a przyznam szczerze jest do dla mnie dość istotne gdyż nie znam się kompletnie na rowerach.

Będę wdzięczny za każdą pomoc i każdą radę która pomoże mi zgubić trochę wagi.

Pozdrawiam.

Raz upomnieć to mało. Co chcesz osiągnąć pisząc powiększoną czcionką?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...