Skocz do zawartości
  • 0

jaki wygodny rower dla kobiety?

Gość Dorota

Pytanie

Gość Dorota
Napisano

Witajcie :)

Mam nadzieje, ze wskazecie mi czego szukac.

Mam "MTB" od kilkunastu lat, lecz przyznam sie, ze nie przepadam za jazda na nim - po kilkunastu km strasznie boli mnie krzyz. Bardzo podoba mi sie pozycja na "holenderkach" jednak boje sie, ze tego typu rower moze nie sprawdzic sie na gruntowkach i innych szutrowkach?

Podpowiedzcie, prosze - 80% moich tras rowerowych to drogi gruntowe, szutrowe, sciezki w lesie.

kwota? ok 1500.

Dzisiaj "testowo" weszlam do decathlonu i dostalam oczopasu, szczerze mowiac :)

najlepiej czulam sie na takim rowerze:

http://www.decathlon.pl/original-7-id_8165505.html , kola 28'. - tylko przednie amortyzatory wolaja tam o pomste do nieba.

aha, moze istotne - mam 170cm wzrostu. Co dla mnie wazne - rama typu "damka" - na innych po prostu sie zabijam :)

z gory dzieki :)

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1. Daj sobie spokój z decathlonem raczej.

2. Daj sobie spokój z rowerami z pełną amortyzacją - nie w tej cenie i nie jest Ci to potrzebne- wygodne siodło i ewentualnie amortyzowany widelec wystarczą Ci w 100%

3. Rozważ piastę wielobiegową - są po prostu wygodniejsze w codziennym serwisowaniu od przerzutek.

Mi się ostatnio bardzo podoba Shwinn cream women który w sklepie activa sport jest po 1235 zł (niestety na tym forum, nie wiedzieć czemu jest cenzura na linki z tego sklepu, więc nie mogę wkleić linka... )

Ale to taki stylowy rowerek, więc może Ci nie przypaść do gustu...

A wygląda on tak. schwinn-cream.jpg

5. Potrzebujesz ramę rozmiaru gdzieś min. 19" jak dobrze pamiętam.

edit. Tu jest specyfikacja: http://www.schwinnbikes.com/bikes/urban/2012-cream-3-speed-14296#/specs

Gość Dorota
Napisano

Sliczny :) Jednak poszukuje roweru, ktory moglabym obejrzec w-wa/ okolice. Czule mysle o przednim amortyzatorze, bo to po prostu ulga dla nadgrastkow.

Napisano

@Gość_Dorota, To że po kilkunastu km boli krzyż to norma... Mniej więcej 12 lat temu rzuciłem MTB na rzecz trekingowego roweru. Dwa lata temu powróciłem do MTB miałem ten sam objaw. Miałem problemy z przejechaniem 20-25 km bez bólu krzyża. Ale jakoś się przemogłem i tego 50 km nie jest problemem. O ile masz zdrowe plecy to wystarczy stopniowo dawkować jazdę na MTB i mięśnie się przyzwyczają do nowej roli. Dodatkowo zauważyłem, że geometria ram zmieniła się. Mojego pierwszego MTB nie lubiłem, bo był niewygodny. Teraz mam ramę bardziej sportową (XC), siodełko twarde jak decha i sobie chwalę (mimo że rama teoretycznie w tym samym rozmiarze). Jeżeli masz ochotę na trochę ciekawszą jazdę niż tylko toczenie się po ścieżce, od MTB nie uciekniesz... ;) Las to jedno wielkie bagno... Wciąga :laugh:

Kross robi takie muntanty (komfortowy rower terenowy): Modo 2.0 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Sprawdzi się dużo lepiej niż holender.

Napisano

Witaj Dorota

Jeśli jeździsz dużo po terenie, zakładając, że głównie po twardych (nie piaszczystych drogach) a dodatkowo nie chcesz się "męczyć" na asfalcie to polecam rower typu cross. Czyli jest to rower z przerzutkami jak mtb na kołach większych bo 28" i jednocześnie węższych. Do tego odpowiednie opony i jest to stosunkowo lekki rower z małymi oporami toczenia na szosie radzący sobie dobrze na szutrze i w miarę twardych drogach leśnych. Nie mogę Ci polecić sklepu w Warszawie, bo to trochę za daleko, chyba, że w necie się ogłaszają. Sam kupuję w internecie. Np na www.rower.com.pl

post-160297-0-38720800-1364367257_thumb.jpg

Napisano

dzieki wszystkim najmocniej :) Ostatecznie stanelo na :

Trans Siberian | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

(jednak lepiej mi na 28'') teraz pozostaje tylko czekac :)

A ja myślałem Dorota, że jesteś kobietą i preferujesz typowe dla kobiet ramy. Trekkingi krossa też często oglądałem ale jakoś boje się "polskości" wykonania. Z tego co wiem są dosyć ciężkie ale to w końcu kompletny rower.

Koła 28 na dłuższe wycieczki są bardziej odpowiednie, takie też mają rowery określane jako crossowe, tylko bez osprzętu dodatkowego w postaci błotników, lampek bagażnika.

A propos tego modelu, to wersja z niską ramą też chyba jest.

Gość Dorota
Napisano

A ja myślałem Dorota, że jesteś kobietą i preferujesz typowe dla kobiet ramy.

Taka tez zamowilam ;) Biala jest damska. Osprzet tez sie przyda. Z wykonaniem - przekonamy sie. Patrzylam tez na wheelera, jednak w/g zapewnien sklepu to wlasciwie niewiele sie roznil od tego krossa. (ja blondynka jestem i sie nie znam. Rower ma jezdzic ;) )

Napisano

Taka tez zamowilam ;) Biala jest damska. Osprzet tez sie przyda. Z wykonaniem - przekonamy sie. Patrzylam tez na wheelera, jednak w/g zapewnien sklepu to wlasciwie niewiele sie roznil od tego krossa. (ja blondynka jestem i sie nie znam. Rower ma jezdzic ;) )

Pojechać pojedzie, jak jeszcze dobrze posmarujesz to możesz daleko zajechać :thumbsup: . Odezwij się jeszcze jak wrażenia. Najfajniej wygląda model krossa global z 2013 ale to wyższy pułap cenowy. :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...