Skocz do zawartości

[amortyzator] Rock Shox xc32 100 mm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i proszę o pomoc. Obecnie ujeżdżam Suntoura xcm :verymad: (waga rowerzysty ok.95 kg), a przymierzam się do wymiany na Rock Shoxa xc32 ze względu na pancerną konstrukcję, posiadanie pivotów oraz niską cenę(ok. 500zł). W związku z tym mam pytanko czy będzie odczuwalna różnica w amortyzacji pod XC czy może rozglądac się z czymś innym w tej cenie ?

Aukcja jest od Sparrow-Bike, który to nie cieszy się za dobrą opinią.Poza tym amorek jest już dość stary(5 rok leci)...

Ja też szukam już od dłuższego czasu pod v-ki i oprócz jakiś licytacji z Allegro lub Spinnera to nic więcej nie ma :D

Aukcja jest od Sparrow-Bike, który to nie cieszy się za dobrą opinią.Poza tym amorek jest już dość stary(5 rok leci)...

Ja też szukam już od dłuższego czasu pod v-ki i oprócz jakiś licytacji z Allegro lub Spinnera to nic więcej nie ma :D

Dzięki za podpowiedź. Z wyborem pod V-ki (w cenie do 600 zł) jest kiepsko, dlatego wziąłem pod uwagę RS xc32. Szkoda tylko że amor za 500 pracuje tak samo jak ten za 300 zł.

Gość voytec

Xc32 to odpowiednik xcr

XCR ma golenie 30mm więc jeśli już to jest odpowiednikiem XC30 (posiadany przeze mnie)... Ale nie jest, bo RS posiadają mechanizm otwarcia blokady podczas natrafienia na przeszkodę. Działa też wyczuwalnie płynniej.

XCR ma golenie 30mm więc jeśli już to jest odpowiednikiem XC30 (posiadany przeze mnie)... Ale nie jest, bo RS posiadają mechanizm otwarcia blokady podczas natrafienia na przeszkodę. Działa też wyczuwalnie płynniej.

Możesz napisac troszkę więcej jak ci się sprawuje ten xc30 i czy będzie różnica po przesiadce z xcm-a i jak wygląda z usterkowością ?

Do 600zł, to można jeszcze ściągnąć np. coś takiego:http://www.ebay.com/itm/2012-RST-FIRST-MOUNTAIN-Bike-Air-Suspension-Fork-Disc-V-brake-100mm-Black-/330892472339?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item4d0aba7013 Akurat właśnie przeglądam amorki pod v-ki na ebayu ;)

Za ok.250 dolców mamy już bardzo szeroki wybór, w tym manitou drake czy r7 pro ! - to już niezła półka...Jedyne chyba wyjście teraz to kupić z Ebaya prosto z Tajwanu/Chin i pochodnych(jeśli ktoś chce coś w miare dobrego i golenie chociaż 30mm).

XC32, czy też 30 (bez różnicy) to przeciętne amory, z dwojga złego przy tej wadze to bym kupił RS, a nie raidona. Sprężyna pod tą wagą będzie działać znacznie lepiej niż raidon z zamulonym tłumikiem, nie wspominając już o lepszej jakości.

Do 600zł, to można jeszcze ściągnąć np. coś takiego:http://www.ebay.com/...=item4d0aba7013 Akurat właśnie przeglądam amorki pod v-ki na ebayu ;)

Za ok.250 dolców mamy już bardzo szeroki wybór, w tym manitou drake czy r7 pro ! - to już niezła półka...Jedyne chyba wyjście teraz to kupić z Ebaya prosto z Tajwanu/Chin i pochodnych(jeśli ktoś chce coś w miare dobrego i golenie chociaż 30mm).

Przesyłka trochę podbija cenę ale i tak jest taniej niż na All......

Oczywiście, że taniej.Można wziąć jeszcze coś takiego:http://www.ebay.pl/itm/Bi-King-Spinner-Aeris-300-100-MTB-Fork-Black-D-V-Brake-Travel-100mm-CH03C-/151016199316?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item2329445494#ht_1905wt_952 635 z przesyłką, w miarę cena...W Polsce jest Aeris 320 popularny, o tym jest tylko jedna opinia naszego forumowicza który ściągnął właśnie ten widelec z Ebaya i mówił, że się świetnie sprawuje.Spinner robi dość dobre widelce a Aeris to półka wyższa jak SW7.

XC32, czy też 30 (bez różnicy) to przeciętne amory, z dwojga złego przy tej wadze to bym kupił RS, a nie raidona. Sprężyna pod tą wagą będzie działać znacznie lepiej niż raidon z zamulonym tłumikiem, nie wspominając już o lepszej jakości.

No właśnie "waga". Czytałem że Darty nieźle pracowały pod ciężkimi rowerzystami, a to ponoc następca Dartów.

Z XC30 chwile korzystalem. Byl zamontowany w nowym rowerze zony przez okolo 800 km. Wymienilismy go na Epicona, a stary jest na sprzedaz ale nie ze wzgledu na awaryjnosc czy zle dzialanie.

Za te pieniadze przyzwoity amortyzator. Ale nie dla lekkich osob jak moja zona. Ponizej 70 kg to jak bys na sztywniaku jezdzil. Dla Twojej wagi powinien byc ok.

Gość voytec

Możesz napisac troszkę więcej jak ci się sprawuje ten xc30 i czy będzie różnica po przesiadce z xcm-a i jak wygląda z usterkowością ?

Po przesiadce z XCM różnica jest zapewne bardzo od odczuwalna. Ale to już XCR bije XCM'a :-D Natomiast w/w mechanizm jest genialy. Amora mam krótko ciężko coś powiedzieć o usterkach.

Faktycznie jest to przeciętny amortyzator. W swojej klasie jest jednak mówimy o budżetówce

Btw ktoś zapodał F1RST'a. Można go kupić na velo.pl. Cena od 1000pln więc budżetowy to on nie jest.

A masz jakąś konkretną ofertę jakiegoś xc 32?

Bo jeśli masz to przekalkuluj czy to Ci się opłaca.Pamiętaj, że za niewiele ponad 600zł masz nowy wideł lepszy od XC 32 :) Decyzja należy do Ciebie.

Mam za 509 zł z przesyłką. No właśnie się zastanawiam czy warto ?

2i regulaminu

Ciekawie wygląda ten Spinner Aeris na e-bayu. Czytałem test i nieźle wypada.

@Nnoowwyy,

fajnie, fajnie...Zastanów się nad Aerisem a Firstem.First troszkę co prawda droższy, nie wiem właśnie jeszcze tylko jak wygląda Aeris vs First.

Trzeba poszperac u wójka google. Temat jest wart przemyślenia. na razie zagadką jest serwis tych amorów, coś się poczyta.

Ja bym zwrócił uwagę też na jakąś powietrzną torę.. używaną można dorwać w b.dobrym stanie za 400-450zł, nowe trochę drożej.. do wyboru masz jeszcze RST First Air którego idzie dorwać nowego za 600zł na allegro(starsze roczniki). U mnie wybór padł w lutym na torę i nie żałuję, choć ciekawi mnie praca tory w zestawieniu z RST, ale szybko zmieniać nie planuję;)

ciekawi mnie praca tory w zestawieniu z RST

Tora jest nieco bardziej ospała, gorzej radzi sobie z małymi nierównościami, natomiast RST jest trochę bardziej sprężysty, lepiej tłumi małe przeszkody, ale na dużych nie daje już takiego komfortu.

@up Serwis tych amorków to prosta sprawa, jeśli nie masz dwóch lewych rąk, to dasz radę. Częstotliwość zależy od warunków eksploatacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...