Skocz do zawartości

[mostek i sztyca] poprawa komfortu jazdy.

logic12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam maly problem, mianowicie mam za mala rame "18" natomiast wzrost 190 cm.

Podobno zmiana na dluzszy mostek i dluzsza sztyce moga troche poprawic komfort samej jazdy.

Jezeli ktos borykal sie z podobnym tematem i moglby mi cos doradzic bylbym bardzo wdzieczny.

Napisano

Czyli generalne kicha!

Zostaje mi chyba jedyne suszne rozwiazanie: poszukanie nowej wiekszej ramy.

Przy moim wzroscie powinna byc rama w rozmiarze: 19,5....21...?

• Mod Team
Napisano

Możesz próbować 21-22, ale to zależy od konkretnej ramy.

Różnice przesunięciem siodła, albo dłuższym mostkiem to można zniwelować kiedy są one rzędu 1-2 cm, wtedy komfort jazdy nie ulegnie większemu pogorszeniu, tu rama będzie na tyle krótka (w poziomie), że musiałbyś dać chyba mostek 150 mm i bardzo mocno cofnąć siodło co nie jest ani wygodne, ani zdrowe.

Napisano

Ja mam 186 cm wzrostu i wcześniej jeździłem na ramie 22. Sama wysokość ramy była ok tylko jak dla mnie była trochę przydługa. O ile na twardym to nie przeszkadzało to już w terenie było nie wygodnie. Teraz mam 21, w sumie wysokość jest podobna ale rama jest trochę krótsza i ma inną geometrię. Rower jest jakby zwrotniejszy i nie odczuwam na nadgarstkach długich tras.

Gość voytec
Napisano

Idealna to 20" lub 19-19,5" jeśli masz koła 29 (sam mam 19-stkę 29er i 190 wzrostu). 21 i wyżej to dla dwumetrowego gościa. Pamiętaj że jak stoisz nad rowerem to miedzy krokiem a górną rurą powinno być minimum 10cm luzu (jeśli mówimy o mtb).

Napisano

O jakiego typu ramie rozmawiamy? Przy 185 cm mam ramę 18" z krótkim mostkiem 90mm i sporo zapasu przy sztycy. W Polsce mamy dziwną tendencję do wybierania zbyt dużych ram MTB więc napisz jaka to rama lub podeślij link do geometrii/długości rurek.

Napisano

O jakiego typu ramie rozmawiamy? Przy 185 cm mam ramę 18" z krótkim mostkiem 90mm i sporo zapasu przy sztycy. W Polsce mamy dziwną tendencję do wybierania zbyt dużych ram MTB więc napisz jaka to rama lub podeślij link do geometrii/długości rurek.

Generalnie przed zakupem roweru sprzedawca wyjasnil mi, ze najpierw nalezy okrakiem stanac nad rama i jezeli jest luz ( 10 cm) to jest ok.

Tak wlasnie bylo w moim przypadku. Byl luz i wydawaloby sie, ze powinno byc dobrze.

Ale teraz po 3 latach stwierdzam, ze czegos brakuje.

http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/1710/Bergamont.Icee.Disc/

Taka rama jak na zdjeciu.

Nie znam dokladnie wszystkich danych poszczegolnych odleglosci miedzy rurkami.

Gość voytec
Napisano

Generalnie to jest górna rura jest dość krótka. Po prostu jest to rama ATB.

Komfort jest raczej kwestią osobistą. Ale jeśli uważasz że jesteś za mało wyciągnięty na początek odwróć mostek.

Napisano

Tak jak pisał voytec, rama ATB, króciutka górna rura, poza tym jeśli masz 10 cm od ramy do jajek to też za dużo, idealnie byłoby 5cm różnicy czyli jeszcze +2 cale. Przy wzroście 190 cm masz też zapewne długie ręce więc ta sama rama nawet w rozmiarze 20" mogłaby okazać się nieco krótka, szukaj czegoś z dolną rurą 19-20" (do 49-51cm) i górną ramę przynajmniej 590mm (zakładając mostek 100-120mm). Oczywiście przymierz się do roweru jeśli masz zamiar kupić nowy.

Napisano

Własnie od kilku dni rowniez próbuje ogarnąć temat rozmiaru ram. Mam 176cm, jeżdże na ramię 18" (46 cm do końca rury podsiodłowej), sztyca wysunięta na 20 cm, długość gornej rury C-C 56 cm, do tego mostek muszę mieć 135 mm bo na krótszym jestem zbyt wyprostowany a nawet za bardzo wygięty.

I właśnie się zastanawiam, czy ten długi most nie powoduje tego, że ta niby idealna rama robi się mułowata na krętych ścieżkach? Natomiast na szybkich zjazdach robi sie nerwowo i malo stabilnie.

Dlatego myślę o 19" (C-T 48cm, C-C 44cm), do tego mostek 100mm. I tak teoretyzuję, że ta wieksza rama może dac większy komfort na zjazdach i długich (150 - 200km) przejażdzkach, a w polączeniu z krótszym mostem będzie szybciej raegowac na krętych, leśnych singlach.

Gość voytec
Napisano
10 cm od ramy do jajek to też za dużo, idealnie byłoby 5cm różnicy czyli jeszcze +2 cale.

10cm to w przypadku roweru górskiego wartość podręcznikowa, podawana w instrukcji obsługi. Wątpie za to żeby mając ramę 18" przy wzroście 190cm wynosiła tylko tyle bo ja przy tym samym wzroście i ramie 19" 29er mam własnie tyle. Nie muszę chyba dodawać że 29er jest wyższy.

Jeśli przy zakupie rama była dobra to pewnie przez te trzy lata urosłeś :D

Napisano
Przy 185 cm mam ramę 18" z krótkim mostkiem 90mm i sporo zapasu przy sztycy

Tak jak pisał voytec, rama ATB, króciutka górna rura, poza tym jeśli masz 10 cm od ramy do jajek to też za dużo, idealnie byłoby 5cm różnicy czyli jeszcze +2 cale

Troche sam sobie przeczysz, bo przy takim wzroście sam powinieneś mieć sporo zapasu w przekroku przy ramie 18". A piszesz, że powinno być 5 cm, a nawet pięść, która ma się ponoć mieścić między ramą a jajkami ma o wiele więcej.

Dodatkowo piszesz, że masz most 90mm. Musisz mieć bardzo dziwne proporcje albo nie zdajesz sobie sprawy z tego, że masz za małą ramę.

Gość voytec
Napisano

Własnie od kilku dni rowniez próbuje ogarnąć temat rozmiaru ram. Mam 176cm, jeżdże na ramię 18" (46 cm do końca rury podsiodłowej), sztyca wysunięta na 20 cm, długość gornej rury C-C 56 cm, do tego mostek muszę mieć 135 mm bo na krótszym jestem zbyt wyprostowany a nawet za bardzo wygięty.

I właśnie się zastanawiam, czy ten długi most nie powoduje tego, że ta niby idealna rama robi się mułowata na krętych ścieżkach? Natomiast na szybkich zjazdach robi sie nerwowo i malo stabilnie.

Dlatego myślę o 19" (C-T 48cm, C-C 44cm), do tego mostek 100mm. I tak teoretyzuję, że ta wieksza rama może dac większy komfort na zjazdach i długich (150 - 200km) przejażdzkach, a w polączeniu z krótszym mostem będzie szybciej raegowac na krętych, leśnych singla.

Wielkość ramy jest okej. Natowiast mogłaby być trochę dłuższa. Nie wiem jak z wysokością główki ramy ale pewnie niska nie jest.

Co do mostka. Im krótszy tym szybciej zainicjukesz skręt. Wysokość główki zrekompesować możesz odwracając mostek.

Napisano

Rama 18" ma 9cm główki od miski do miski. To jest stara rama z goe pod sztywny wideł. I raczej nie ma sznas na to, że to jakies ATB bo w dawnych czasach jescze nawet nie istniało pewnie takie pojęcie.

19" ma 11cm główki bez sterów, geo pod amory z lat 90', czyli RS mag czy quadra ze kokiek ok. 50mm.

Napisano

Troche sam sobie przeczysz, bo przy takim wzroście sam powinieneś mieć sporo zapasu w przekroku przy ramie 18". A piszesz, że powinno być 5 cm, a nawet pięść, która ma się ponoć mieścić między ramą a jajkami ma o wiele więcej.

Dodatkowo piszesz, że masz most 90mm. Musisz mieć bardzo dziwne proporcje albo nie zdajesz sobie sprawy z tego, że masz za małą ramę.

Mam ramę karbonową o sportowej geometrii, górna rura jest długa: 590mm dla podsiodłowej 18" więc tyle co przy 22" ramie Icee. Poza tym nie jest to prosta rurka i typowo trójkątny kształt ramy tylko gięty element który płynnie przechodzi od mostku do mocowania tylnego koła. Tym samym musiałem urwać 20mm na mostku w stosunku do poprzedniej ramy. W każdym razie nie przeczę sobie.

Inna sprawa, nie wiem jak przekładają się te wartości dla ram 29"

Gość voytec
Napisano

Inna sprawa, nie wiem jak przekładają się te wartości dla ram 29"

Przekłada się normalnie. Większe o 3" koło to górna rura automatycznie wyżej o 1-1,5". Dlatego wybrałem mniejszy rozmiar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...