Skocz do zawartości

[łożyska] praca łożysk w piastach

szybkilopez

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dyskusją to bym tego na pewno nie nazwał, dyskusja z definicji polega na PRZYJMOWANIU racjonalnych argumentów, umiejętności znalezienia KONTRARGUMENTÓW (a nie zmiany tematu), a w przypadku ich braku nawet UMIEJĘTNOŚCI przyznania się do błędu, a nie upierania się przy swoim; to raczej jest kłótnia albo przepychanka słowna :P

Napisano

To jeszcze raz dla tych co nie wiedzą jak dobiera się łożyska przy projektowaniu i stosowaniu

DOBÓR ŁOŻYSKA I OBLICZENIA TRWAŁOŚCI

Trwałość(L) łożyska zależy od nośności dynamicznej ©oraz od obciążenia (P)danego łożyska .Dla bardziej złożonych warunków obciążeń należy przyjąć obciążenia równoważne(podają takie dane katalogi łożysk)

formulka-obl.jpg

L - trwałość w mln obrotów

p=3 dla łożysk kulkowych

p=10/3 dla łożysk wałeczkowych

Lh- trwałość w godzinach

n - obr/min

C - daN (nośność dynamiczna)

P - daN (obciążenie łożyska)

(Źródło: http://www.cncland.pl/lozyska-kulkowe)

Zatem poprzestanę na zachęceniu Cię do lektury wątków w których brałeś udział i przyjęcia założenia, że być może jednak się mylisz...
Ale może najpierw skoncentrujmy się na jednym ok?
Napisano

Dobra, zanim dojdziemy do oddziaływań cząsteczkowych, wróćmy do podstawówki i czytania ze zrozumieniem. Prędkość obrotowa ŁOŻYSKA to nie to samo co prędkość obrotowa ELEMENTÓW TOCZNYCH ŁOŻYSKA. I tu leży Twój problem, bo obu pojęć używasz zamiennie, a czego nie potrafisz chyba przyjąć do wiadomości.

Napisano

Skoro dalej chcesz w to brnąć proszę... proponuję policz i podziel się z nami wynikami na ile starczy łożysko w rowerze, według Twoich założeń bardzo dużego obciążenia...

Napisano
Ale co to ma do tego, że nie wiesz co to jest prędkość obrotowa łożyska?
A kto Ci powiedział, że nie wiem? Podaje czarno na białym producent łożysk określa oddzielnie L - trwałość w mln obrotów i n - obr/min. To kto tu nie rozumie?
Napisano
I tu leży Twój problem, bo obu pojęć używasz zamiennie, a czego nie potrafisz chyba przyjąć do wiadomości.
Do tego już się odniosłem wcześniej to był skrót myślowy bo od samego początku to miałem na myśli pracę elementów tocznych w łożysku, a nie łożyska jako takiego.
  • Mod Team
Napisano

Kolego szybkilopez, zadziwiające jest to, jak nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem argumentów innych forumowiczów :wallbash:

Podobnie jak w wątku z "klejącym się łańcuchem", jak i ostatnim, dotyczącym wyboru lampki rowerowej - piszesz jakąś nieprawdę/głupotę, a później usilnie starasz się przekonać wszystkich do "swoich racji".

Dlaczego?

Napisano
Podobnie jak w wątku z "klejącym się łańcuchem", jak i ostatnim, dotyczącym wyboru lampki rowerowej - piszesz jakąś nieprawdę/głupotę, a później usilnie starasz się przekonać wszystkich do "swoich racji".
Swoich racji? Ogarnij się chłopie takie dane podaje producent łożysk w katalogu. Chcesz zabłysnąć na formuł, ale mi dowaliłeś...

Zarówno L jak i n określają obroty łożyska a ni kulek. Zgadzasz się z tym?
Tak, ale do tego dochodzi jeszcze C - daN (nośność dynamiczna) i p=3 dla łożysk kulkowych i jest wszystko dla określenia pracy łożyska.
  • Mod Team
Napisano
Ogarnij się chłopie takie dane podaje producent łożysk w katalogu.

Sam się ogarnij i posłuchaj innych. Ja nie piszę o niezmiennych wzorach matematycznych i danych producenta, tylko o twoich "kosmicznych" teoriach w różnych wątkach. Trolling!

Napisano

Jeśli stosujesz skrót myślowy będący określeniem równorzędnie istniejącego zjawiska, popełniasz błąd.

Łożyska w miastach kół nigdy nie będą kręcić się w tysiącach obrotów na minutę, a ile kręcą się kulki, rolki w łożyska nie ma znaczenia.

A to jest akurat prawda, tylko źle to odczytałeś. Pojęcie prędkości obrotowej odnosi się do całego łożyska. A to, czy w środku są kulki, wałeczki i jakie mają wymiary (czy nawet jest to łożysko ślizgowe) nie ma żadnego znaczenia dla prędkości obrotowej łożyska. Tyle tyko, że zmieni się prędkość obrotowa samych elementów tocznych. Inną kwestią jest natomiast stosowanie różnych typów łożysk w zależności od potrzeb, co wynika między innymi z wcześniejszych zdań.

Napisano
Tak, ale do tego dochodzi jeszcze C - daN (nośność dynamiczna) i p=3 dla łożysk kulkowych i jest wszystko dla określenia pracy łożyska.

Czy udało ci się policzyć trwałość łożyska w rowerze? Najlepiej w przeliczeniu na dystans?

Napisano

Cytujesz wzór nie mając pojęcia o jego zastosowaniu.

Skoro P [N] - zastępcze obciążenie ruchowe (dynamiczne) łożyska, a C [N] - nośność dynamiczna (ruchowa) łożyska, to spójrz w katalog łożysk.

C podawane jest w kN z reguły, a P przyjmij sobie w najgorszym przypadku 1kN.

łożysko 6200

C=5,11kN

L=133mln obr

Przelicz na kilometry ;)

Napisano

Każdy kto projektuje piastę rowerowa i dobiera łożysko korzysta ze wzoru 11.01.gif gdzie Nośność dynamiczna jest zależną bez, której nie dałoby się obliczyć potrzebnego łożyska.

Napisano

Ale end-user nie projektuje piasty przy każdej wymianie łożyska. Chyba, że ostatnio się coś zmieniło w serwisowaniu roweru.

Napisano

Temat się rozjechał więc wrócę do początku żeby było wszystko jasne. Praca(obroty) elementów tocznych w łożysku w tym przypadku kulek nie jest równa pracy(obrotom) całego łożyska osadzonego w piaście. I to miałem na myśli. Każdy może mieć inne zdanie, ja się tego będę trzymał i myślę, że żadnych praw mechanicznych czy fizycznych aż tak bardzo nie naginam. Czas do pracy... miłego popołudnia życzę wszystkim dociekliwym :)

Napisano
Praca(obroty) elementów tocznych w łożysku w tym przypadku kulek nie jest równa pracy(obrotom) całego łożyska osadzonego w piaście.

Łąka na niebie się kończy

Ja tańczę, tańczę na słońcu

Słowo, na które czekałem

Padło z Twoich ust w końcu

Więc dajmy już spokój z projektowaniem łożysk, bo z punktu użytkowania roweru - średnio istotne to jest, a sieje niemały zamęt.

Napisano

Czyli w pewnym uproszczeniu możemy przyjąć, że nie miałeś racji?

Bo chyba nawet dziecko wie że kulki w lozysku kręcą się z inna prędkością niż łożysko.

Tyle że Ty upierał się że prędkość obrotów kulek to prędkość "pracy" łożyska.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...