matis1906 Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Witajcie. Nie znalazłem podobnego tematu , więc pytam osobiście. Jakie są różnice w piastach na osi 9mm : http://lp1.pinkbike.org/p4pb1363860/p4pb1363860.jpg od piast standardowych , na osiach które występują w 99% rowerów. Czy to ma jakiś wpływ na sztywność , pewność prowadzenia ? Posiada ktoś z was piasty na osiach 9mm ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Y z tego jak mi się wydaje, to właśnie podane przez Ciebie 90% ma oś na 9mm. Tylko na foto jest skręcana śrubami, a w większości rowerów jest na szybkozamykacz. Mogę się mylić. W razie czego proszę o poprawę mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekJ Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 @tomiz1 - racje masz z rozmiarem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 21 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Dobra napiszę jeszcze raz... Mamy piastę , jej szybkozamykacz ma średnicę około 4,5 mm , jest to najzwyklejsza piasta jaką posiadamy w 99 % rowerach. Teraz o piaście o której pisałem : Mamy szybkozamykacz o średnicy 9 mm . Czyli 2 x większy od standardu. Specjalnie wstawiłem foto z szybkozamykaczem gdzie wyraźnie widać że jego średnica jest większa niż nasze 4,5 mm. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Czegoś nie kumam ale ja w linku widzę piastę na oś skręcaną ... Piasta na szybkozamykacz 9 mm będzie pewniej/sztywniej trzymała koło niż klasyczny pręcik przez os drążoną. Czy widać różnie ... zależy od szybkozamykacza i dyscypliny którą się uprawia Pzodro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 matis1906, Zauważ, że nawet jeśli masz szybkozamykasz, to piasta się "opiera" o ramę elementem sztywnym o średnicy 9mm. Innymi słowy - Do tej samej ramy zamontujesz tą piastę w linka i piastę z szybkozamykaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 21 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Mój błąd , jest rzeczywiście oś skręcana .Mniejsza , po prostu miałem na myśli szybkozamykacz na 9mm. Chyba poza sztywnością nie ma dużej wyczuwalnej różnicy w jeździe .Bynajmniej tak niekótrzy twierdzą, sprawdzę to osobiście Dyscyplina to XC , tu spokojnie wystarczył by standard ale trafiłem na komplet kół gdzie była piasta z tym rodzajem szybkozamykacza. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.