Skocz do zawartości

[piasta] oś standardowa a 9mm

matis1906

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Nie znalazłem podobnego tematu , więc pytam osobiście.

Jakie są różnice w piastach na osi 9mm :

http://lp1.pinkbike.org/p4pb1363860/p4pb1363860.jpg

od piast standardowych , na osiach które występują w 99% rowerów.

Czy to ma jakiś wpływ na sztywność , pewność prowadzenia ?

Posiada ktoś z was piasty na osiach 9mm ?

Pozdrawiam

Y z tego jak mi się wydaje, to właśnie podane przez Ciebie 90% ma oś na 9mm. Tylko na foto jest skręcana śrubami, a w większości rowerów jest na szybkozamykacz. Mogę się mylić. W razie czego proszę o poprawę mnie.

Dobra napiszę jeszcze raz...

Mamy piastę , jej szybkozamykacz ma średnicę około 4,5 mm , jest to najzwyklejsza piasta jaką posiadamy w 99 % rowerach.

Teraz o piaście o której pisałem :

Mamy szybkozamykacz o średnicy 9 mm . Czyli 2 x większy od standardu.

Specjalnie wstawiłem foto z szybkozamykaczem gdzie wyraźnie widać że jego średnica jest większa niż nasze 4,5 mm.

Pozdrawiam

Czegoś nie kumam ale ja w linku widzę piastę na oś skręcaną ... ;)

Piasta na szybkozamykacz 9 mm będzie pewniej/sztywniej trzymała koło niż klasyczny pręcik przez os drążoną.

Czy widać różnie ... zależy od szybkozamykacza i dyscypliny którą się uprawia :)

Pzodro

matis1906, Zauważ, że nawet jeśli masz szybkozamykasz, to piasta się "opiera" o ramę elementem sztywnym o średnicy 9mm. Innymi słowy - Do tej samej ramy zamontujesz tą piastę w linka i piastę z szybkozamykaczem.

Mój błąd , jest rzeczywiście oś skręcana .Mniejsza , po prostu miałem na myśli szybkozamykacz na 9mm.

Chyba poza sztywnością nie ma dużej wyczuwalnej różnicy w jeździe .Bynajmniej tak niekótrzy twierdzą, sprawdzę to osobiście :)

Dyscyplina to XC , tu spokojnie wystarczył by standard ale trafiłem na komplet kół gdzie była piasta z tym rodzajem szybkozamykacza.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...