Skocz do zawartości

[napęd tył] wymiana kasety na 1 biegowy wolnobieg

MateMan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,jestem totalnie świeży świeży pod względem tego forum jednak pewna sprawa mnie nurtuję od dłuższego czasu a mianowicie, posiadam Niemiecką Kolarzówkę firmy Continental posiadającą z tyłu kasete 6 lub 5 biegową jednak chciałbym wprowadzić zmianę i zamontować 1 biegowy wolnobieg, przerzutki uważam za nonsens gdyż kondycję sobie już wyrobiłem :icon_lol: więc i tak z nich nie korzystam i wystarczy mi jeden bieg, jednak nie chce go przerabiać na Ostre gdyż jest to moje pierwsze "wąskie koło" wiec ostre jeszcze poczeka :icon_cool: I pytanie brzmi: czy da się tak zrobić na standardowej feldze/piaście :icon_question: Co muszę wymienić/zmienić by wykonać taką przeróbkę :icon_question:

Czekam na odpowiedzi :rolleyes:

Pozdrawiam

Moim zdaniem nic nie powinieneś zmieniać, żadnej piasty czy koła. Jeśli masz wolnobieg a nie kasetę to nie musisz się martwić są wolnobiegi 1 rzędowe::http://allegro.pl/wolnobieg-1-rzedowy-t18-sunrun-polecam-i3044693796.html

Przerzutki to nie nonsens- one nie są dla ludzi ze słabą kondycją, tylko po to, żeby jadąc w różnych warunkach utrzymywać w miarę stałą prędkość obrotową korb oraz żeby nie obciążać zanadto stawów, nie mówiąc już o tym, że są wzniesienia, na które nie sposób wjechać bez miękkiego przełożenia.

Co do spraw technicznych- kup wolnobieg jednobiegowy, jeśli masz klucz, odkręć stary wolnobieg, nakręć nowy i voila.

• Mod Team

Jeżeli masz piaste na kasety to kupujesz takie coś http://allegro.pl/adapter-reduktor-na-single-speed-a2z-goodbike-i3048146577.html , http://allegro.pl/redukcja-fireeye-single-speed-kit-14-16-t-wys-0-i3118940695.html , natomiast jeżeli masz nakręcany wolnobieg to takie http://allegro.pl/wolnobieg-cr-mo-16t-szeroki-1-8-single-dnb-i3066690328.html

Rama ma zapewne haki ukośne wiec nie ma problemu, tylko łańcuch faktycznie nowy ale nie z racji długości tylko zużycia.

2i regulaminu

Tak rama ma haki ukośne, dziękuje za taką odpowiedz ponieważ właśnie czegoś takiego szukałem :yes:

Redukcja Fireeye Single Speed Kit 14/16 T Wys.0! (3118940695) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Myślę że nad tym będę najbardziej się zastanawiał :thumbsup: Myśle że do 5 zębatkowego wolnobiegu będzie o pasować :icon_cool:

• Mod Team

dziękuje za taką odpowiedz ponieważ właśnie czegoś takiego szukałem

Więc zdecyduj się tutaj piszesz że takiego szukałeś jak to jest na bębenek czyli kaseta, a wcześniej napisałeś:

posiadającą z tyłu kasetę 6 lub 5 biegową jednak chciałbym wprowadzić zmianę i zamontować 1 biegowy wolnobieg

Właśnie wolnobiega a teraz kasetę zdecyduj się bo jeśli miałeś kasetę to musisz wymieniać piastę albo koło.

Więc zdecyduj się tutaj piszesz że takiego szukałeś jak to jest na bębenek czyli kaseta, a wcześniej napisałeś:

Właśnie wolnobiega a teraz kasetę zdecyduj się bo jeśli miałeś kasetę to musisz wymieniać piastę albo koło.

Ahhhh, sory ale wszystko popieprzyłem :icon_redface: :wallbash:Tak to jest z zakochanymi :wacko:

Posiadam wolnobieg 5 rzędowy

Jeszcze raz przepraszam :icon_redface: Ale do nie dawna nauczyłem się że kaseta a wolnobieg się różnią jednak dalej się uczę by to zapamiętać :mellow:

A tak poza tym przepraszam za błedy w ortografi oraz w składności zdań ale mam włoskie korzenie i polska pisownia jest troszkę trudna :teehee:

• Mod Team

Jak sie czepiać szczegółów oba rozwiązania to wolnobiegi, z czego jeden kasetowy, potocznie kaseta, drugi nakręcany zwany potocznie wolnobiegiem :P i po raz kolejny autorowi przypominam o przeczytaniu regulaminu bo będziem kosić :P

• Mod Team

ostatecznie możesz zmienić koło na specjalnie do tego przystosowane ze specjalna piastą ładną kolorową albo kupić wolnobieg i mieć spokój :P po za tym my i tak nie wiemy co to za piasta bo tobie sie nie chce jej nam pokazać :D

Szczerze ? To ja już sam nic już nie wiem, powoli się łamie ponieważ najprawdopodobniej felga jest krzywa, jednak gdy dam ją do centrowania to obawiam się że wtedy muszę wymienić szprychy ponieważ są zardzewiałe "spełniają warunki bezpieczeństwa" ale jak to serwis będą się czepiać i domagać wymiany, a wtedy pociągną ze mnie prawdopodobnie ze stówkę jeżeli nie więcej :verymad: Co prawda piasty są francuskie jednak uważam że jest to zwyczajna felga. . .

Dlatego prawdopodobnie temat się zawija i nie wiem co dalej, pewnie zaraz będzie przypomnienie że rozwijam 2 tematy w jednym - ale to miało być tylko wytłumaczenie dlaczego zbytnio nie uśmiecha mi się robić fotki :icon_confused:

wtedy muszę wymienić szprychy ponieważ są zardzewiałe

Też miałałęm ten problem w swojej ,,ala kolarzówce" przy kierownicy cały mostek i kierownica, no i tak wyszło że miałem taki krem do usuwania tłuszczu rdzy i w ogóle (proszek do mycia naczyń + woda ) jak dobrze pamiętam. Ściereczka, szczoteczka i ładnie zeszło :D

Ale obawiam się że to już jest zbyt mocno osadzona Rdza by to wyszorować :mellow: Poza tym chciałem i tak to pomalować na czarno :icon_lol: Ale serwis jak to serwis będzie się czepiał że wymienić bo takich centrować nie będą,to niebezpieczne itp :angry2::( Rant jest krzywy bo w pewnym miejscu jest buła na zewnątrz . . .

I zaraz mnie opierniczą że zmieniam temat :whistling::icon_confused:

Ale wiesz co to całe centrowanie to możesz zrobić we własnym zakresie :D Wystarczy tylko chwila chęci i umiejętności. Mój kolega jak mi mówił jak on robił to że tam gdzie było krzywe to naprzeciw dokręcał szprychy. Coś takiego zresztą poszukaj na necie na pewno znajdziesz:D Jak coś to aby nie psuć tematu na temat czegoś innego pisz na PW:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...