CrazyAsTuck Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Witam, interesuje mnie kupno szosówki (przysłowiowej kolarzówki). Potrzebuję takiej co uniosłaby ok. 90 - 95 kg (ja 82 kg i mały plecak). Czy to w ogóle ma sens? I przejedzie co najmniej 5000 km w miesiąc. Zawsze mi się wydawało, że kolarki to delikatne rowery dlatego pytam. Z góry dziękuję za pomoc.
Michauuu Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Masz już coś konkretnego na oku? Bo bez wiedzy na ten temat cieżko coś powiedzieć... Ale jeśli nie kupisz "super wylajtowanego" bika to bez problemu powinien dać Ci radę
CrazyAsTuck Napisano 21 Marca 2013 Autor Napisano 21 Marca 2013 Masz już coś konkretnego na oku? Nie mam. Bo gama rowerów jest ogromna i chcę jakoś przesiać przynajmniej w przybliżeniu. Rower ma być na szybką jazdę przez co najmniej 10 dni pod rząd po ok 180 - 200 km dziennie (od 5 - 8h jazdy / dzień). Żeby wytrzymał odcinki górskie. Jazda szybka, nie turystyczna. Liczę na obciążenie wagowe do maksymalnie 95 kg +/- 2 kg. Czyli nie ciężki jak cross-country, konstrukcyjnie zbliżony do torowych, na jezdnię, szosę, ale też nie delikatny (myślę, że ciężar samego roweru spokonnie do 13 kg). Czy w ogóle te wymagania są realne. Bo nie wiem czy nie zmienić koncepcji potrzeb. Dzięki!
Tomek21001 Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Każdy "stockowy" rower szosowy uniesie bez problemu taką masę.Nie musi ważyć 13kg,równie dobrze 8,5kg.Oczywista oczywistość,że im lepsze,mocniejsze będzie miał koła,tym mniejszy stres podczas jazdy po kiepskiej,dziurawej drodze.Nawet najtańsze koła Shimano (500,501 itd) to zniosą (testowane by myself).
1415chris Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 CrazyAsTuck, piszesz o kosmicznych przebiegach, z drugiej strony zupelny brak znajomosci rowerow szosowych.... To jest jakis jadnorazowy projekt, przedsiewziecie? Jaki budzet?
MichaelD Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Większość ram zniesienie spokojnie te obciążenie, Np. Ridley-a limit wagowy wynosi 125 kg, dla Trek-a 130 kg. Trzeba jednak patrzeć na koła , piasty i opony, bo sporo jest przeznaczona dla osób o wadze do 80 kg. Jeśli chcesz coś bardziej solidnego niż kolarzówka to pomyśl o przełajowce/ cyclocross bike. Ile chcesz przeznaczyć na zakup roweru ??
tobo Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Podstawowy model karbonowego treka na niewyszukanych i niewylajtowanych częściach to 9 kilogramów bez pedałów. Ten rower bez problemu uciągnie taką wagę jak podałeś, ewentualnie trzeba przemyśleć kwestię doboru kół.
emilio3 Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Większość rowerów szosowych nie wylajtowanych na maksa spokojnie ogarnie twoje wymagania, więc jeśli coś nie waży 6 kg to spokojnie możesz brać.
CrazyAsTuck Napisano 21 Marca 2013 Autor Napisano 21 Marca 2013 CrazyAsTuck, piszesz o kosmicznych przebiegach, z drugiej strony zupelny brak znajomosci rowerow szosowych.... To jest jakis jadnorazowy projekt, przedsiewziecie? Jaki budzet? Na razie jednorazowy projekt. 2000 km / max 2 tyg, ale jest drugi wariant trochę cięższy tyle, że jest to w fazie klarowania. Sierpień tego roku. Fizyczne przygotowania już trwają. Budżet startowy to 5000, ale musi pokryć koszt roweru i paszy. Prawdopodobnie kwota się zmieni, bo będę próbował zdobyć sponsorów na paszę i sprzęty dodatkowe. Celuję w budżet 10000 z czego 8000 na rower. Zakupy będę robił pod koniec czerwca. Także ile się uda uzbierać tyle będzie. Oczywista sprawa, że nie chcę przepłacać. Ale nie chcę oszczędzać na rzeczach najważniejszych.
Tomek21001 Napisano 22 Marca 2013 Napisano 22 Marca 2013 Za 8k poskładaj,albo zleć poskładanie roweru.Mocne piasty,obręcze Mavica,stosowna kiera z dodatkowym chwytem itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.