Gość Przemek Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Witam Mam na oku dwa rowery z Allegro. Będę wdzięczny za sugestie i opinie który wybrać. Będzie służył głównie do jazdy po lesie. 1. http://allegro.pl/cube-acid-cmpt-18-cali-rock-shox-nowy-xt-hyd-2012-i3088768374.html 2. http://allegro.pl/kross-level-a8-i3098565219.html Z góry dziekuję za pomoc.
SSG90 Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Ten kross a8 niby nowy ale jednak używany , osprzętowo wypada lepiej niż cube , przerzutki sram bardzo ale to bardzo dobre , wózek tak nie skacze jak w przypadku shimano co z mniejsza szanse na jakąś kraksę . Jak do lasu będzie jak najbardziej ok
adiF Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Juz na początu trzeba sobie powiedzieć,że kross to maszynka wyścigowa z odpowiednim geo ramy i co najważniejsze lepszym osprzęcie , natomiast cube to rowerek raczej bardziej nastawiony na komfort ,wyprostowana pozycja na jakieś mało wymagające scieżki leśne.
shortee Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Dokładnie A8, głownie ze względu na geometrię ramy, pytanie do czego Autor tematu potrzebuje rower ?
Michauuu Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Zdecydowanie A8. Nawet do jazdy rekreacyjnej jest lepszy
WoWojtek Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Człowiek kupił sobie Acid'a i czyta teraz te wszystkie wypowiedzi, że Cube to ZŁO i nie wie o co chodzi, a z drugiej strony cały czas się zastanawia skoro takie ZŁO to czy trzeba go zmieniać ;-) Jak dla mnie jest ok, a uważam, że jeżdzę nie koniecznie rekreacyjnie. Chyba muszę się przysiąść do kilku innych rowerków.
Gość Przemek Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Witam Mam na oku dwa rowery z Allegro. Będę wdzięczny za sugestie i opinie który wybrać. Będzie służył głównie do jazdy po lesie. 1. CUBE ACID CMPT-18 CALI-ROCK SHOX -NOWY XT-HYD.2012 (3088768374) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. 2. KROSS LEVEL A8 (3098565219) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Z góry dziekuję za pomoc. p.s. Dziękuję za pomoc w wyborze. Mam jeszcze pytanie, jak stosunek ceny do osprzętu tego A8? Ogólnie rzecz ujmując czy jest to okazja?
Minor Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Człowiek kupił sobie Acid'a i czyta teraz te wszystkie wypowiedzi, że Cube to ZŁO i nie wie o co chodzi, a z drugiej strony cały czas się zastanawia skoro takie ZŁO to czy trzeba go zmieniać ;-) Jak dla mnie jest ok, a uważam, że jeżdzę nie koniecznie rekreacyjnie. Chyba muszę się przysiąść do kilku innych rowerków. Nikt nie napisał że Cube jest zły! Jedyne to że ten Kross z aukcji, w porównaniu z Cubem wypada dużo dużo lepiej. Ja też staje po stronie A8. Powody zostały już wymienione, osprzęt lepszej klasy.
kadargo Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Bo Cube, to najczęściej żadna okazja. W tych samych cenach często można kupić dużo lepsze rowery. W tym wypadku również wybrałbym A8.
Kowal1986 Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Człowiek kupił sobie Acid'a i czyta teraz te wszystkie wypowiedzi, że Cube to ZŁO i nie wie o co chodzi, a z drugiej strony cały czas się zastanawia skoro takie ZŁO to czy trzeba go zmieniać ;-) Jak dla mnie jest ok, a uważam, że jeżdzę nie koniecznie rekreacyjnie. Chyba muszę się przysiąść do kilku innych rowerków. Tu na forum widać jakieś uczulenie do rowerów tej marki. Jakby ludzie nie rozumieli, że niektórzy wolą, albo muszą mieć rower z mniej sportową geo, co nie oznacza że jeźdzą jak dziadki po bułki. Sam mam Cuba LTD, ale mój zwichrowany na lewo i prawo kręgosłup (skolioza) uniemożliwia jazdę ze zabytnio pochyloną sylwetką.
kadargo Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 LTD wcale nie aż takiej krótkiej ramy ale cenowo Cube nie powala. Całego Cuba nigdy bym nie kupił. W moim przypadku szukałem ramy o odpowiedniej budowie, kolorze i geo, trafiło na Reactiona. Był jeszcze Elite ale nie był w odpowiednim kolorze.
venom2000 Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Tutaj nie o ramę czy geometrię chodzi bo Cuby mają ładne ramy i malowania,sęk tkwi w osprzęcie jaki do niego włożono a jaki do A8,przymierzam się do kupna niebawem ramy i Cub jest jedną z firm do rozważenia ale nie z ich osprzętem
adiF Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Hmmm. Tak się składa ,że jestem posiadaczem roweru kross a6 co prawda z rocznika 2007 na pełnym deore lx i amorku rs tora air (ma u mnie dożywocie). Przez jeden sezon dokładnie ostatni,ujeżdżałem cube ltd cc 2009(ta sama geometria co acid ) full xt i reba sl.I co do geometrii ram to powiem tak jak wcześniej tylko rozwinę wypowiedź (klepałem z telefonu), więc a6 to jak wyżej napisałem rowerek typowo do maratonów, xc i oczywiście , da się jeździć do cioci na pączki,tylko trzeba sobie zdać sprawę,że geometria wymusza pochylenie (mnie bolały plecy już po ok 30 km) , co w terenie przekłada się na właściwości jezdne.Kross będzie się zachowywał bardzo stabilnie na zjazdach i trudnych podjazdach,natomiast cube pokaże pazur na szybkich singlach zwinnością , zwrotnością przewyższa kross a. Ale największą bolączką cuba jest to ,że przy ostrym podjeździe często odrywało mi się przednie koło i było po ptokach oraz nerwowe,niestabilne zachowanie przy małych prędkościach.Nie jest to oczywiście tragedią ale mi przeszkadzało mając do porównania a6. Więc rama poszła do sprzedaży a graty zawisły na ramie giant trance 2 .....ale to już inna bajka. Z tych dwóch rowerków zdecydowanie a8 ze względu na ramę i całość osprzętu , jeśli będzie dla Ciebie mecząca na nim jazda, zawsze możesz skrócić mostek lub założyć gięta kierkę. Wybór jest chyba jasny jak wszyscy wyżej koledzy napisali . A decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam
shortee Napisano 22 Marca 2013 Napisano 22 Marca 2013 przy ostrym podjeździe często odrywało mi się przednie koło Nie jest to przyczyna za dużej ramy? Wiem, że to z innej bajki pytanie ale może padnie ciekawa odpowiedź.
kadargo Napisano 22 Marca 2013 Napisano 22 Marca 2013 Raczej za krótkiej. Środek ciężkości jest bardziej z tyłu i to daje taki efekt.
WoWojtek Napisano 22 Marca 2013 Napisano 22 Marca 2013 przy ostrym podjeździe często odrywało mi się przednie koło Też tak mam :-) Rozstaw osi w mojej ramie 18' TYLKO 1043, Kross 1080. To jest tego powód.
Gość Przemek Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 Dziękuję wszystkim za pomoc Kross kupiony. Pozdrawiam Witam Mam na oku dwa rowery z Allegro. Będę wdzięczny za sugestie i opinie który wybrać. Będzie służył głównie do jazdy po lesie. 1. CUBE ACID CMPT-18 CALI-ROCK SHOX -NOWY XT-HYD.2012 (3088768374) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. 2. KROSS LEVEL A8 (3098565219) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Z góry dziekuję za pomoc.
venom2000 Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 To teraz ładnie dodaj do Garażu i pochwal się wszystkim zakupem
Pytanie
Gość Przemek
Witam
Mam na oku dwa rowery z Allegro. Będę wdzięczny za sugestie i opinie który wybrać. Będzie służył głównie do jazdy po lesie.
1. http://allegro.pl/cube-acid-cmpt-18-cali-rock-shox-nowy-xt-hyd-2012-i3088768374.html
2. http://allegro.pl/kross-level-a8-i3098565219.html
Z góry dziekuję za pomoc.
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.