Skocz do zawartości

[Amortyzator] Przedni do 300zł 65 - 75 Kg

Rekomendowane odpowiedzi

rowniez jestem za tym zbey doplacic do epicona... tory raidony itd sobie odpusc, epicon to juz w miare fajny lekki amorek. Jesli nie bedziesz mial kasy na pompke, mozesz podpompowac od biedy amortyzator pompka samochodowa lub na stacji i nie mowcie ze sie nie da bo juz pompowalem tak i kilka foxow oraz rowniez magure, troche czasu i wyczucia i idzie ladnie napompowac...

Co do popmki, to ja swojego epicona wczoraj napompowałem zwykłym kompresorem, wsytarczy odpowiednia końcówka, kompresor nabija do 8 barów także pełen lajt, ja ważę 65 kg także myślę, że pode mnie opytmalne ciśnienie to tak w granicach 5- 5,5 bara. Tylko trzeba pompować trochę więcej zawsze bo przy ściąganiu końcówki trochę powietrza ucieka, tu jest plus tych pompek do amortyzatorów, że trzymają ładnie powietrze do końca. Ale dla chcącego nic trudnego ;)

Dobra biorę Epicona, jak dam radę uzbierać o szarpnę się na wersję z manetką. ;) Pompkę na razie może sobię odpuszczę i zobaczę jak będzie mi się pompowało czym innym. Np. kompresorem.

A teraz inna sprawa. Jak o jest z nabijaniem tych gwiazdek ? Jak to się robi ?

Kompresorem nie da sie dokładnie manipulować ciśnieniem . Co z tego że nabijesz np 65psi masz sag załóżmy 15% jak odepniesz i zrobi ci sie 30%...

To się tak pompuje żeby w końcu uciekło tyle żebyś miał w sam raz, trzeba próbować ;) Nic za darmo nie ma ;) Ja sobie wczoraj napompowałem i jest w miare dobrze, dzisiaj jadę pierwszy raz zobaczyć jak ten amor się sprawuje ;)

A co do tory, to nie ma się raczej w nią sensu pchać, nie dość że cięższa, droższa lub uzywana w cenie epicona, to praktycznie na tym samym poziomie co epicon... No, chyba, że kogoś jara naklejka na amorze ;)

Co do nabijania gwiazdek- ja wczoraj robiłęm to tak, że przystawiłem do niej gruby bolec i od góry waliłem młotkiem ;) Za którymś tam razem weszło równo :P A jak już weszło to w miare wporządku, tylko trzeba cały czas, bo każdym walnięciu młotkiem kontrolować czy gwiazdka nie idzie krzywo, żeby nie wbić jej źle na amen.

Co do nabijania gwiazdek- ja wczoraj robiłęm to tak, że przystawiłem do niej gruby bolec i od góry waliłem młotkiem ;) Za którymś tam razem weszło równo :P A jak już weszło to w miare wporządku, tylko trzeba cały czas, bo każdym walnięciu młotkiem kontrolować czy gwiazdka nie idzie krzywo, żeby nie wbić jej źle na amen.

Dobrze. Jak wbić wiem ;) A jak ją wyjąć z tego amorka co mam ? :)

Odnośnie gwiazdki. Wkręć w nią jakąś dłuższą śrube niż ta od top cap. Bierzemy młotek i uderzając w śrube wbijamy gwiazdkę w rurę sterową. Szczególnie na początku trzeba uważać, by gwiazdka wchodziła równo, a nie na skos. Gwiazdka powinna być osadzona na głębokości od 5 do 10 mm od brzegu rury.

Gwiazdke możesz kupić lub wybić starą dołem

Bieżniach zapewne :) Zdejmujesz starą z poprzedniego widelca i nabijasz na sam dół rury sterowej amortyzatora.

Niezapomnij posmarować :)

http://www.sicklines.com/review/rs_totem/crownrace1.jpg

A tak wygląda bez bieżni którą trzeba nabić http://endurorider.pl/wp-content/uploads/2012/04/P1010096.jpg

Ale nowa gwiazdka z kapslem 5 zł.

Spróbuję tamtą wyjąć ;) Zawsze te 5 zł w kieszeni. Niby mało, ale zawsze ;D

Bieżniach zapewne

Taak :D Sorry :D Dzięki. Już wiem o co chodzi.

A tu taki offtop: Ma ktoś może mostek na sell 31.8mm max długość : 90 - 95mm. Tylko tanio najlepiej ;)

Ja bieżnie ściągałem za pomocą młotka i śrubokręta i smaru nie żałowałem :)

Ja podobnie, trochę się namęczyłem zanim dziad wyszedł. Ale psiknąłem WD i jakoś poszło po obijaniu ich ze wszystkich stron ;)

Zobaczę jak to będzie wyglądało przed końcem aukcji. Jak spokojnie to zalicytuję, ale nie wydaje mi się, że ktoś taką okazję przepuści ;) Na Epicona już 200 zł mam ;) Będę zbierał dłużej i kupię z manetką. Nigdzie mi się nie śpieszy, bo i tak ponoć cały rok na minusie temperatura będzie :D Haha

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...