Skocz do zawartości

[podstawowe akcesoria] co kupić w pierwszej kolejności do nowego roweru?

zgapi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie prowokuj :)

Wybacz, ale czasami nie mogę się powstrzymać. Mój licznik lidlowski będzie działał już zaraz 3 rok - jeśli ktoś pisze post, że padł po 2-3 miesiącach, to albo sam go zniszczył, albo wada fabryczna. Jeśli chodzi o te pierwsze, no to 'zdolniachy', a jeśli faktycznie była jakaś wada fabryczna, to na liczniki jak i większość sprzętu są 3 lata gwarancji - jak padnie to zwrot pieniędzy i wtedy można inwestować w Sigme. Tobie tak też proponuję - zaoszczędzone pieniądze przeznaczysz na wyższej klasy u-locka.

Napisano

Wybacz, ale czasami nie mogę się powstrzymać. Mój licznik lidlowski będzie działał już zaraz 3 rok - jeśli ktoś pisze post, że padł po 2-3 miesiącach, to albo sam go zniszczył, albo wada fabryczna. Jeśli chodzi o te pierwsze, no to 'zdolniachy', a jeśli faktycznie była jakaś wada fabryczna, to na liczniki jak i większość sprzętu są 3 lata gwarancji - jak padnie to zwrot pieniędzy i wtedy można inwestować w Sigme. Tobie tak też proponuję - zaoszczędzone pieniądze przeznaczysz na wyższej klasy u-locka.

Dzięki wszystkim za pomoc! Własnie zakupiłem owe trzy rzeczy

BŁOTNIKI ROWEROWE SIMPLA RAPTOR XL 26-28 ' błotnik (3098940901) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

http://allegro.pl/no...3083631607.html

http://allegro.pl/ze...3098692784.html

Teraz priorytetem pozostaje zakup zabezpieczenia, następnie osłonki neoprenowej i sakwy pod ramę. W dalszej kolejności jak zrobi się cieplej to uchwyt na bidon wraz z bidonem.

Dzięki wszystkim za pomoc! Własnie zakupiłem owe trzy rzeczy

BŁOTNIKI ROWEROWE SIMPLA RAPTOR XL 26-28 ' błotnik (3098940901) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

http://allegro.pl/no...3083631607.html

http://allegro.pl/ze...3098692784.html

Teraz priorytetem pozostaje zakup zabezpieczenia, następnie osłonki neoprenowej i sakwy pod ramę. W dalszej kolejności jak zrobi się cieplej to uchwyt na bidon wraz z bidonem.

Mam jeszcze do Was bardzo ważne pytanie: na co zwrócić uwagę podczas sprawdzania roweru (jutro ma do mnie dostarczyc go kurier). Jakie czynności należy wykonać przed pierwszymi przejazdzakami na nowym rowerze? Smarowanie łańcucha, oliwienie przeczytek? Co Wy robiliście przed pierwszymi przejażdzkami na nowym sprzęcie?

Napisano

:)

własnie dzis przyniosł mi rowerek, niezmiernie się cieszę :) Prawie wszystko już skręcone, teraz muszę tylko wyregulować kilka rzeczy.

Muszę koniecznie kupic stopkę (podpórkę) do niego. Polecicie coś sensownego w rozsadnej cenie?

własnie dzis przyniosł mi rowerek, niezmiernie się cieszę :) Prawie wszystko już skręcone, teraz muszę tylko wyregulować kilka rzeczy.

Muszę koniecznie kupic stopkę (podpórkę) do niego. Polecicie coś sensownego w rozsadnej cenie?

co takiego bedzie ok?

http://allegro.pl/podporka-stopka-do-roweru-kellys-kickback-26-28-i3069580806.html

Napisano

Ja nie widzę osobiście sensu stopki/podpórki. Miałem takie coś kiedyś w rowerze po za kupie krossa to odrazu zdjąłem. Dla mnie to tylki zbędna dodatkowa waga, a jak zaczniesz jeździć to może ci sie przypadkiem otworzyć na większej "rąbance"

Napisano

O ile błotniki mogą się jeszcze czasem przydać, o tyle stopka w rowerze górskim to całkowicie zbędny dodatek. A jeśli do tego sama z siebie składa się i rozkłada, niebezpieczny.

Natomiast zamiast trójkąta pod ramę proponuję torebkę podsiodłową, które nie szpeci tak roweru. Albo w ogóle lekki plecak z bukłakiem.

Napisano

Potwierdzam. Tez żadnej "stopki" nie używam i jakoś daję radę.

Minister: Sorry ale taka jest prawda. Sigma jest też o niebo lepiej wykonana.

Napisano

Ja uważam, że przede wszystkim zainwestuj i nie odkładaj tego zakupu na później - w uchwyt pod bidon, metalowy. Ja mam sam uchwyt bez bidonu. Po prostu kupujesz dowolną wodę mineralną czy inny napój, wkładasz w uchwyt i możesz jechać. Chyba, że masz zamiar szaleć po lasach - to wtedy bidon przypięty do dedykowanego uchwytu będzie trzymał się pewniej. Po normalnych drogach, bez ekstremalnych skoków - normalny uchwyt z powodzeniem wystarczy. Nie wiem jak Ty, ale ja zawsze na trasę biorę ze sobą jakiś płyn, a nie będziesz przecież trzymać tego w kieszeni. To raz.

Dwa - stopka. Słyszę, że to zbędny element- racja - jeżeli rower ma być do jazdy ekstremalnej - ale jeżeli ma służyć zarówno do jazdy na trasę jak i do codziennej, jeżeli sprzęt ma być uniwersalny, a nie wyczynowy - to jak najbardziej sensowny zakup. Nie wiem jak Ty, ale ja wolę swój rower podczas postoju kulturalnie postawić na stopce, a nie rzucać w trawę czy kłaść na asfalcie. Rower postawiony na stopce elegancko się prezentuje, nie ma z nim problemu. Zakup moim zdaniem bezdyskusyjny.

Sprawa trzecia - sakwa. Jakąś kupić trzeba. To, którą wybierzesz nie ma wielkiego znaczenia. Rzecz gustu i wygody. Ja mam trójkątną pod ramą i uważam, że jest lepsza od podsiodłowych, bo nawet podczas jazdy mam do niej dostęp. Wystarczy sięgnąć do niej ręką. Cały czasz masz ją na widoku. Czy się przydaje? Moim zdaniem bardzo, szczególnie, jeżeli masz zamiar jeździć w kolarskich spodenkach bez żadnych kieszeni. Pamiętaj, w trasie różne rzeczy się przydają. Wrzucisz tam pieniądze, plastry, klucz..Sakwa służy jako schowek na okulary, telefon komórkowy, a nawet na dodatkowy napój, batoniki - jednym słowem wszystko, co potrzebne w dłuższą podróż.

Co do rzeczy innych - oświetlenie i licznik już masz - a to najważniejsze.

I na koniec uwaga ogólna - moim zdaniem dopiero jak sam zaczniesz jeździsz to zobaczysz, przekonasz się czego potrzebujesz, a czego nie. Co Ci się przyda, a co będzie tylko zbędnym dodatkiem. Wiele zależy od tego jaka to ma być jazda. Ja mówię z perspektywy crossowca, wyczynowcy pewnie woleliby odkręcić wszelkie zbędne dodatki, łącznie z pedałami i zainwestować w SPD itd. Każdy rowerzysta ma swoje upodobania, gust, przyzwyczajenia itd. No..to tyle tego wymądrzania się..szerokiej drogi:)

Napisano

Uwielbiam dywagacje na temat podpórki... naughty.gif

Potrzeba posiadania lub jej brak jest mocno subiektywną i indywidualną sprawą każdego użytkownika,

no i IMHO najmniej ma tu do rzeczy rodzaj roweru do którego ma być użyta.

Podobnie błotniki - dla jednych "profanacja" roweru, dla innych konieczność by uniknąć "skunksa" na plecach.

Dla mnie jedno jak i drugie, to podstawowe i obowiązkowe wyposażenie roweru.

Następnie oświetlenie, porządny U-Lock i... tyle.

Torby, torebki, sakwy i bagażniki, to kwestia potrzeb które "wychodzą" w trakcie użytkowania.

Na początek może wystarczy... plecak???

Napisano

Potrzeba posiadania lub jej brak jest mocno subiektywną i indywidualną sprawą każdego użytkownika,

Podobnie błotniki - dla jednych "profanacja" roweru, dla innych konieczność by uniknąć "skunksa" na plecach.

Dla mnie jedno jak i drugie, to podstawowe i obowiązkowe wyposażenie roweru.

Następnie oświetlenie, porządny U-Lock i... tyle.

Torby, torebki, sakwy i bagażniki, to kwestia potrzeb które "wychodzą" w trakcie użytkowania.

Na początek może wystarczy... plecak???

Dziękuję wszystkim za konstruktywne i rzeczowe odpowiedzi. Tego mi było trzeba!

Jeśli chodzi o stopkę to za również mam podobne przekonanie - że jej zakup będzie dla mnie niezbędny, również nie chciałbym aby rower został rzucany bądź opierane o jakieś ściany, drzwi, kartony itp.

Kupiłem już błotniki, oświetlenie i licznik. Kolejno muszę koniecznie zakupić stopkę i sakwę. Następnie podejmę się zakupu ulocka, dlatego w takiej a nie innej kolejnosci - wiąże się to po prostu z większym wydatkiem. Jak na razie roweru nie będę pozostawiał nigdzie na dworze bez opieki, a trzymać go będę w mieszkaniu.

Kolejno uchwyt na bidon i sam bidon, ale to jak już będzie cieplej.

Napisano

Co do pierwszej części wypowiedzi to się zgodzę, natomiast nie wyobrażam sobie roweru do XC, DH, FR itd. ze stopką. Po pierwsze, śmiesznie to wyglądałoby (rzecz subiektywna) , a po 2 jeżeli rower jest eksploatowany zgodnie z przeznaczeniem, mogłoby nieść to ze sobą fatalne skutki. Do crossa jeszcze obleci.
Napisano

Również mam przed sobą problem zakupu akcesoriów do roweru. Do wydania mam 300zł i nie chciał bym wydać zbyt wiele. Mam już oświetlenie z lidla, kask i ubrania.

W związku z tym że nie mogę edytować dodam że mam jeszczę sakwę z lidla z narzędziami i łatkami.

Rowerek to Lazaro Evolution v3 lub Kands Energy 1300. Nie potrzebne mi są błotniki ani nóżka.

A więc mój wybór padł na

Licznik rowerowy Sigma Sport BC-1609 przewodowy - Bikestacja.pl

Koszyk na bidon ELITE Ribeo srebrny - Bikestacja.pl

Bidon ELITE Jasa 2 - Bikestacja.pl

Zapięcie Magnum 3001 - Bikestacja.pl

Osłona neoprenowa Accent Fobos - Bikestacja.pl

Dzwonek Cateye Super Mini Bell PB-600 - Bikestacja.pl

Napisano

co do licznika, mozesz kupić droższą sigmę, a możesz kupić coś taniego (20-40pln) z Lidla

ja sobie taki kupiłem do szosy na miasto, + taki że jest przewodowy i nie ma żadnych problemów (jakie mają bezprzewodowe - albo to czasem nie łapie sygnału, albo się usypia i nie wiadomo co jeszcze)

Napisano

Również mam przed sobą problem zakupu akcesoriów do roweru. Do wydania mam 300zł i nie chciał bym wydać zbyt wiele. Mam już oświetlenie z lidla, kask i ubrania.

W związku z tym że nie mogę edytować dodam że mam jeszczę sakwę z lidla z narzędziami i łatkami.

Rowerek to Lazaro Evolution v3 lub Kands Energy 1300. Nie potrzebne mi są błotniki ani nóżka.

A więc mój wybór padł na

Licznik rowerowy Sigma Sport BC-1609 przewodowy - Bikestacja.pl

Koszyk na bidon ELITE Ribeo srebrny - Bikestacja.pl

Bidon ELITE Jasa 2 - Bikestacja.pl

Zapięcie Magnum 3001 - Bikestacja.pl

Osłona neoprenowa Accent Fobos - Bikestacja.pl

Dzwonek Cateye Super Mini Bell PB-600 - Bikestacja.pl

Do tego możesz dorzucić sobie jakąś sakwe, pompke i zestaw narzędzi (tak na wszelki wypadek) raz wracałem 15km z buta bo nie miałem przy sobie dętki a nie będę jeździł na flaku żeby nie uszkodzić koła

Napisano

Wow dzięki za szybkie odpowiedzi, nie spodziewałem się, że tak szybko się odezwiecie.

1) Jeśli chodzi o błotniki to sami widzicie jaka teraz jest i za kilka dni jaka będzie pogoda - deszcz roztopy itp. Błotniki chyba będą niezbędne co?

Jakie polecicie do tego modelu?

2) Ochrona tylnej przerzutki - dawno dawno temu zawsze było tak, że znajomy wjeżdzał w "dupę" drugiej osobie. Warto jednak się zabezpieczyć, co?

3) Uchwyt na bidon metalowy czy plastikowy? Który lepszy, bardziej praktyczny?

4) Bidon - wiadomo wedle uznania

5) Pewnie skoncentrować się na sigmie?

6) Sakiewka - polecicie coś?

7) Zabezpieczenie - swojego czasu będę jeździł na siłownię i rower bede zostawiał w miejscu przeznaczonym dla tego typu pojazdów - co polecicie?

Zapomniałem napisać ze kupilem sobie w lidlu kask, rękawiczki i spodenki z zelowa podszywką :)

1. Przy tej pogodzie to raczej mus... no chyba że lubisz błotko w oczach, zębach i na sobie

2. Przy stalowej ramie to może tak ale nie już przy aluminiowych. Lepiej wymienić przerzutkę za 100-200zł niż ramę za dużo więcej w przypadku kolizji

3. Kwestia gustu. Ważne żeby bidon się trzymał ;)

4. Latem z pewnością się przyda ;)

5. Ja mam Kellys KCC-13 i jak dla moich potrzeb w zupełności starcza - ok 45zł

6. Jeśli już potrzebujesz, to taka w którą zmieszczą się podstawowe narzędzia - multitool, łatki, łyżki, skuwacz (jeśli nie masz spinki) itp...

7. Jak jeździsz głównie po mieście, to tylko U-lock i na tym nie żałuj kasy. Linkę kupisz już za 20zł a U-lock myślę że 100-150zł ale warto !

Od siebie dorzucę jeszcze okulary z filtrem, no i jakiś sensowny strój... chyba że lubisz jeździć w dżinsach ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...