zgapi Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 Witam serdecznie może kilka słów o sobie: kilkanaście lat temu byłem maniakiem rowerowym - nie schodziłem z roweru praktycznie przez cały dzień. Sam również montowałem, składałem i naprawiałem. W późniejszym okresie priorytety hobbystyczne się zmieniły i tak aż do dnia dzisiejszego. Po kilkunastu latach postanowiłem odświerzyć pasję i kupić sobie rower. Wybór padł na ten rower Rower górski Univega Alpina HT-510 Shimano SLX - sklep rowerowy bikko.pl Niestety, z racji zaniedbania młodzieńczego hobby pozostałem w tyle jeśli chodzi aktualności, nowiści czyli co "w trawie piszczy" jeśli chodzi o sprzęt/ akcesoria. Dlatego, zwracam się do Was z prośbą o pomoc w uzbrojeniu mojego nowego nabytku. Zastanawiam się nad tym, dokładnie jakich konkretnie akcesoriów na początku będę potrzebował do tego, aby komfortowo podróżować a zarazem dbając o stan roweru. I o to co wymyśliłem, co powinienem kupić w pierwszej kolejności oraz to ile mniej więcej chciałbym przeznaczyć na to pieniędzy. Nie są to powalające kwoty, ale nie chce wydać więcej jak na razie. 1. Błotniki ~40 zł 2. Ochrona tylnej przerzutki ~20 zł 3. Uchwyt na bidon ~ 20 zł 4. Bidon ~ 20 zł 5. Licznik ~50zł 6. Sakiewka pod ramę ~20zł 7. Uchwyt zabezpieczający przed kradzieżą ~50 zł Które produkty godne uwagi polecicie do tego modelu? Z góry dziękuję za odpowiedź.
miti09 Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 ja osłonę przerzutki bym sobię odpuścił, moja dostaje po kamieniach, korzeniach i nic jej nie jest
rkopec16 Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 1. Błotniki - jak jeździsz w mokrych warunkach mogą się przydać, nie są niezbędne 2. Ochrona tylnej przerzutki - takich rzeczy się już nie stosuje 3. Uchwyt na bidon - w lecie się przydaje. 4. Bidon --- | | ---- 5. Licznik - dla mnie najważniejszy z podanych akcesoriów, proponuje kupić jako 1 6. Sakiewka pod ramę - jak wozisz ze sobą jakieś klucze to możesz kupić, kwestia indywidualna 7. Uchwyt zabezpieczający przed kradzieżą - zależy czy rower zostawiasz pod sklepem. ja nigdy tego nie robię, zabezpieczenia więc nie mam.
panSocjolog Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 7. Uchwyt zabezpieczający przed kradzieżą ~50 zł Lepiej wydać więcej niż 50 zł Poza tym - podstawowe narzędzia, jakiś multitool, no i zestaw do łatania dętki.
zgapi Napisano 20 Marca 2013 Autor Napisano 20 Marca 2013 Lepiej wydać więcej niż 50 zł Poza tym - podstawowe narzędzia, jakiś multitool, no i zestaw do łatania dętki. Wow dzięki za szybkie odpowiedzi, nie spodziewałem się, że tak szybko się odezwiecie. 1) Jeśli chodzi o błotniki to sami widzicie jaka teraz jest i za kilka dni jaka będzie pogoda - deszcz roztopy itp. Błotniki chyba będą niezbędne co? Jakie polecicie do tego modelu? 2) Ochrona tylnej przerzutki - dawno dawno temu zawsze było tak, że znajomy wjeżdzał w "dupę" drugiej osobie. Warto jednak się zabezpieczyć, co? 3) Uchwyt na bidon metalowy czy plastikowy? Który lepszy, bardziej praktyczny? 4) Bidon - wiadomo wedle uznania 5) Pewnie skoncentrować się na sigmie? 6) Sakiewka - polecicie coś? 7) Zabezpieczenie - swojego czasu będę jeździł na siłownię i rower bede zostawiał w miejscu przeznaczonym dla tego typu pojazdów - co polecicie? Zapomniałem napisać ze kupilem sobie w lidlu kask, rękawiczki i spodenki z zelowa podszywką
mario1979 Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 1. Błotniki ~40 zł 2. Ochrona tylnej przerzutki ~20 zł 3. Uchwyt na bidon ~ 20 zł 4. Bidon ~ 20 zł 5. Licznik ~50zł 6. Sakiewka pod ramę ~20zł 7. Uchwyt zabezpieczający przed kradzieżą ~50 zł Które produkty godne uwagi polecicie do tego modelu? Z góry dziękuję za odpowiedź. Witaj, Tak bardzo subiektywnie Ci napiszę, Też Mariusz ale z Gdańska jestem 1. Na pewno będą Ci potrzebne? Dużo jest ludzi przeciw. Ja jeżdżę bez cały rok 2. Nie używam i nie widzę sensu takowego kawałka metalu. 7. Chodzi CI o U-locka? Polecam np Kryptonite 4 (lub 4LS) kosztuje około 200 PLN na Allegro. Za 50PLN to raczej sensownego nic nie kupisz. Proponuję kasę z błotnika i owego zabezpieczenia tylnej przerzutki przerzucić na porządne zabezpieczenie roweru. P.S. A gdzie oświetlenie?
zgapi Napisano 20 Marca 2013 Autor Napisano 20 Marca 2013 Witaj, Tak bardzo subiektywnie Ci napiszę, Też Mariusz ale z Gdańska jestem 1. Na pewno będą Ci potrzebne? Dużo jest ludzi przeciw. Ja jeżdżę bez cały rok 2. Nie używam i nie widzę sensu takowego kawałka metalu. 7. Chodzi CI o U-locka? Polecam np Kryptonite 4 (lub 4LS) kosztuje około 200 PLN na Allegro. Za 50PLN to raczej sensownego nic nie kupisz. Proponuję kasę z błotnika i owego zabezpieczenia tylnej przerzutki przerzucić na porządne zabezpieczenie roweru. P.S. A gdzie oświetlenie? Witaj Mariusz naprawdę uważasz, że błotniki podczas takiej pogody jaka się szykuje w przeciągu tygodnia/dwóch nie będą mi potrzebne? Tak jak napisałem wyżej, powracam jazdy po kilkunastu latach i nie wiem dokładnie jak to teraz wygląda, chodzi mi o to czy może opony aż tak się zmieniły, że mało chlapią?
mario1979 Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 Witaj Mariusz naprawdę uważasz, że błotniki podczas takiej pogody jaka się szykuje w przeciągu tygodnia/dwóch nie będą mi potrzebne? Tak jak napisałem wyżej, powracam jazdy po kilkunastu latach i nie wiem dokładnie jak to teraz wygląda, chodzi mi o to czy może opony aż tak się zmieniły, że mało chlapią? Chlapią chlapią, ale ja jestem zwolennikiem ubłoconej mordki Błotniki to co kto lubi, ja nie kupowałem bo kasy nie chciałem w to ładować, a zaraz będzie lato Pamiętaj o oświetleniu i zabezpieczeniu roweru. To IMO najważniejsze. Z liczników godny uwagi jest Sigma BC1200 przewowodwa sam kupiłem i poza podświetleniem ma wszystko. PS Nie kupuj tych liczników z Lidla - teraz są za bodajże 25PLN. sh*t jakich mało. W zeszły roku koledzy się skusili - kupili po jednym czyli łącznie dwa. Oba padły po 2 - 3miesiącach użytkowania.
Florek Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 Gratuluję zakupu i życzę miłego kręcenia. Pierwsze i najistotniejsze "akcesorium" już kupiłeś - kask. Dalsza kolejność jest dowolna. No może oświetlenie powinno być priorytetem, jeśli zamierzasz jeździć po zmierzchu. Jeśli chodzi o liczniki to Sigma najbardziej popularna, choć ja kupiłem sobie bezprzewodowy model BC1200 i jestem dość mocno zawiedziony. Nie wiem czy to tylko przypadłość mojego egzemplarza, ale często gubi się, przestaje działać, a w niskich temperaturach (poniżej 10 stopni) nie działa w ogóle. Teraz wiem, że następny zakup w tym temacie będzie tylko i wyłącznie przewodowy. Popieram zdecydowanie zdanie poprzedników a propos zabezpieczeń. Poniżej 100 złotych to nie jest zabezpieczenie, a co najwyżej rozśmieszacz złodzieja. Mówi to były właściciel crossa przypiętego pseudo U-Lockiem za 80 zł. Możesz też wykorzystać inną metodę, stosowaną przeze mnie - obecnie nie mam żadnego zabezpieczenia, bo po prostu nigdy nie zostawiam roweru bez opieki. Błotniki to temat rzeka - opony się nie zmieniły, chlapią dalej, ale dla niektórych dokładanie tak zbędnego obciążenia do roweru jest widać grzechem. Ja nie używam, ale nie widzę przeciwwskazań dla zakupu - zawsze można odkręcić, a jak jest plucha, dużo przyjemniej nie dostawać wodą "po podwoziu"...
zgapi Napisano 20 Marca 2013 Autor Napisano 20 Marca 2013 Chlapią chlapią, ale ja jestem zwolennikiem ubłoconej mordki Błotniki to co kto lubi, ja nie kupowałem bo kasy nie chciałem w to ładować, a zaraz będzie lato Pamiętaj o oświetleniu i zabezpieczeniu roweru. To IMO najważniejsze. Z liczników godny uwagi jest Sigma BC1200 przewowodwa sam kupiłem i poza podświetleniem ma wszystko. PS Nie kupuj tych liczników z Lidla - teraz są za bodajże 25PLN. sh*t jakich mało. W zeszły roku koledzy się skusili - kupili po jednym czyli łącznie dwa. Oba padły po 2 - 3miesiącach użytkowania. stałem przy tych licznikach i cena bardzo mnie korciła, ale czytając sobie wcześniej o sigmach, pomyśłałem sobie właśnie ze ten lidlowski może być trochę "szitowy". 1) licznik już wybrany - sigma 1200 koniecznie przewodowy. 2) Oświetlenie co polecacie? 3) zabezpieczenie takie do 120 zł?
panSocjolog Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 Jeśli chodzi o liczniki to Sigma najbardziej popularna, choć ja kupiłem sobie bezprzewodowy model BC1200 i jestem dość mocno zawiedziony. Nie wiem czy to tylko przypadłość mojego egzemplarza, ale często gubi się, przestaje działać, a w niskich temperaturach (poniżej 10 stopni) nie działa w ogóle. Ojciec ma i tak samo mu działa/nie działa, także ostrzegam potomnych przed zakupem tego wynalazku.
zgapi Napisano 20 Marca 2013 Autor Napisano 20 Marca 2013 Gratuluję zakupu i życzę miłego kręcenia. Pierwsze i najistotniejsze "akcesorium" już kupiłeś - kask. Dalsza kolejność jest dowolna. No może oświetlenie powinno być priorytetem, jeśli zamierzasz jeździć po zmierzchu. Jeśli chodzi o liczniki to Sigma najbardziej popularna, choć ja kupiłem sobie bezprzewodowy model BC1200 i jestem dość mocno zawiedziony. Nie wiem czy to tylko przypadłość mojego egzemplarza, ale często gubi się, przestaje działać, a w niskich temperaturach (poniżej 10 stopni) nie działa w ogóle. Teraz wiem, że następny zakup w tym temacie będzie tylko i wyłącznie przewodowy. Popieram zdecydowanie zdanie poprzedników a propos zabezpieczeń. Poniżej 100 złotych to nie jest zabezpieczenie, a co najwyżej rozśmieszacz złodzieja. Mówi to były właściciel crossa przypiętego pseudo U-Lockiem za 80 zł. Możesz też wykorzystać inną metodę, stosowaną przeze mnie - obecnie nie mam żadnego zabezpieczenia, bo po prostu nigdy nie zostawiam roweru bez opieki. Błotniki to temat rzeka - opony się nie zmieniły, chlapią dalej, ale dla niektórych dokładanie tak zbędnego obciążenia do roweru jest widać grzechem. Ja nie używam, ale nie widzę przeciwwskazań dla zakupu - zawsze można odkręcić, a jak jest plucha, dużo przyjemniej nie dostawać wodą "po podwoziu"... Dzięki Pro za rady
mario1979 Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 stałem przy tych licznikach i cena bardzo mnie korciła, ale czytając sobie wcześniej o sigmach, pomyśłałem sobie właśnie ze ten lidlowski może być trochę "szitowy". 1) licznik już wybrany - sigma 1200 koniecznie przewodowy. 2) Oświetlenie co polecacie? 3) zabezpieczenie takie do 120 zł? No to się cieszę, że nie popełniłeś błędu oświetlenie - musisz sprecyzować. Czy zamierzasz w nocy po lasach jeździć, czy raczej po ścieżkach rowerowych wieczorem przemkniesz. Zakładam to drugie więc wystarczą "pozycyjne" . Ja używam takich: Zestaw lamp MACTRONIC FALCON EYE FN3-1L PRZÓD TYŁ (3098692784) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Spokojnie wystarcza i ciemniejsze fragmenty ścieżki rowerowej oświetli. Co do zapięcia. Może jednak dałbyś radę dorzucić trochę: http://allegro.pl/u-lock-kryptonite-evolution-series-4-ls-nowy-uchwy-i3088388687.html Naprawdę warto odżałować.
zgapi Napisano 20 Marca 2013 Autor Napisano 20 Marca 2013 No to się cieszę, że nie popełniłeś błędu oświetlenie - musisz sprecyzować. Czy zamierzasz w nocy po lasach jeżdzić, czy raczej po ścieżkach rowerowych wieczorem przemkniesz. Zakładam to drugie więc wystarczą "pozycyjne" . Ja używam takich: Zestaw lamp MACTRONIC FALCON EYE FN3-1L PRZÓD TYŁ (3098692784) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Spokojnie wystarcza i ciemniejsze fragmenty ścieżki rowerowej oświetli. masz rację po lasach na razie nie zamierzam jeździć, zdecydowanie to będą trójmiejskie oraz dalej =>pomorskie ścieżki. Oświetlenie prezentuje się spoko. Także mamy już: 1) licznik sigma 1200 2) oświetlenie mactronick falcon z linku od Pro Dalej nadal upieram się nad błotnikami? Co polecicie dobre w miarę niedrogie i wyglądające przyzwoicie? No to się cieszę, że nie popełniłeś błędu oświetlenie - musisz sprecyzować. Czy zamierzasz w nocy po lasach jeździć, czy raczej po ścieżkach rowerowych wieczorem przemkniesz. Zakładam to drugie więc wystarczą "pozycyjne" . Ja używam takich: Zestaw lamp MACTRONIC FALCON EYE FN3-1L PRZÓD TYŁ (3098692784) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Spokojnie wystarcza i ciemniejsze fragmenty ścieżki rowerowej oświetli. Co do zapięcia. Może jednak dałbyś radę dorzucić trochę: U-Lock Kryptonite Evolution series 4 LS Nowy Uchwy (3088388687) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Naprawdę warto odżałować. Oj zabezpieczenie trochę drogie jak dla mnie ale zapewne warte swojej ceny. Po waszych wypowiedziach, jestem już pewny tego, że nie będę kupował żadnego poniżej 100 zł. Te Kryptonite...kurde trochę za drogie ;/
tomiz1 Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 Zgapi, pytałeś jeszcze o rodzaj uchwytu na bidon. Metalowy co prawda cięższy, ale praktyczniejszy. Zawsze możesz dopasować do dowolnej butelki(zapomnienie, zgubienie bidonu w trasie). Tworzywowy dopasowany tylko jest do jednej średnicy (znacznie większej od średnicy butelki 0,5l)
zgapi Napisano 20 Marca 2013 Autor Napisano 20 Marca 2013 Zgapi, pytałeś jeszcze o rodzaj uchwytu na bidon. Metalowy co prawda cięższy, ale praktyczniejszy. Zawsze możesz dopasować do dowolnej butelki(zapomnienie, zgubienie bidonu w trasie). Tworzywowy dopasowany tylko jest do jednej średnicy (znacznie większej od średnicy butelki 0,5l) A może znasz takie które jest godne polecenia? Czy przy zakupie czegoś takiego raczej nie warto się zastanawiać tylko kupić pierwsze lepsze ze sklepu rowerowego?
M1n1s7eR Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 W zeszły roku koledzy się skusili - kupili po jednym czyli łącznie dwa. Oba padły po 2 - 3miesiącach użytkowania. Zdolniachy.
PiotrekJ Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 A może znasz takie które jest godne polecenia? Czy przy zakupie czegoś takiego raczej nie warto się zastanawiać tylko kupić pierwsze lepsze ze sklepu rowerowego? Kup ktorykolwiek z modeli Zefala - lekkie, wytrzymale, niedrogie, przez dwa lata zadnego bidonu nie wypuscily.
trupek Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 Ja proponowałbym też Ci zakup osłony neoprenowej bądź jakiejś innej na tylny widelec ramy (chyba, że zrobisz osłonę z dętki bądź wykorzystasz inny patent)
supermario Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 Z tańszych kryptonitów jest np taki: http://rowertour.com/kryptonite-keeper-12-std-zapiecie-rowerowe-u-lock-10-2x20-3mm.html ale jest zdecydowanie mniej masywny niż Evo4. Ja się zdecydowałem na evo4, jest ciężki i średnio poręczny, ale jestem spokojniejszy jak rower na mieście zostaje. Te kilka dyszek więcej naprawdę warto dołożyć.
telemarek7 Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 Cześć Posiadam błotniki simpla raptor xl 26-28 dosyć szerokie, długie i nedrogie. BŁOTNIKI ROWEROWE SIMPLA RAPTOR XL 26-28 ' błotnik (3098940901) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i takie polecam. Pozdrawiam
dziobolek Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 W temacie błotników, to ja polecam zajrzeć w poniższe tematy http://www.forumrowerowe.org/topic/128727-blotniki-jakie-blotniki-do-tego-roweru/#entry1212008 http://www.forumrowerowe.org/topic/127939-blotniki-28-prosze-o-pomoc-przy-wyborze/
Jurcyk Napisano 21 Marca 2013 Napisano 21 Marca 2013 Witam, ja podobnie jak Mariusz dużo jeździłem i nawet trochę po górach.Miałem m.in. Treka 930.Górala jednak sprzedałem ze względu na kłopoty z kręgosłupem.Ostatnio jeździłem na marketowcu.Od 15 marca wisi w piwnicy Agang Gansta 7,29, do którego zakupiłem; licznik Sigma 1009 STS lamkę przednią Sigma Roadster lampkę tylną Infini Vista zapięcie Abus Millenii 894 Phantom kask Lidl spodenki krótkie Lidl koszulka funcyjna Lidl okulary Lidl softshell Lidl Myślę nad pedałami i butami SPD, kiedyś miałem noski.Podobno SPD polepsza wydajność pedałowania.Czy warto kupić mało używane Crank Brothers Candy C ? Pozdrawiam Jurek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.