czyzu6491 Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 Witam wszytskich, Od kilku miesięcy chodzi mi po głowie myśl zakupienia/złożenia nowych kół. Tylko za każdym razem gdy myśl powraca pojawia sie jedno bardzo ważne pytanie: Czy uda mi sie je samemu złożyc? No właśnie jakieś 4 miesiące temu to samo pytanie sie pojawiło gdy postanowiłem po raz pierwszy w życiu złożyc kompletnie sam rower, no i jak sie okazało nie sprawiło mi to najmniejszego problemu a okazało się bardzo miło spędzonym czasem i nowym doświadczeniem. A teraz spróbuje przyblizyc o co chodzi z tymi kołami, a więc tak znalazłem wiele pozytywnych opini o obręczach Remerx magic 7327 a ponieważ cena jest przystepna postanowiłem, że takie zakupie pod koniec marca. Co do piast hmmm... chciałbym mieć centerocka bo kuszą mnie bardzo tarcze shimano a w razie czego adapter można kupić i tu myslałem na modelem XT. No ale okej mam piasty mam obręcze wszystko fajnie a teraz czas na coś czego się troche boje-szprychy. Po pierwsze jakie kupić?? nie chce kół super lekkich ale będę usatysfakcjonowany gdy waga będzie oscylowała w granicach 1800gr a jeśli zejdzie ciut niżej to tylko lepiej. Teraz kolejne pytanie co do szprych chyba jeszcze trudniejsze niż pierwsze: Jaka długość?? to pytanie spędza sen z powiek ponieważ marzyłem aby rower był taki jak ja chce więc zacząłem od samodzielnego złożenia i efekt mi sie podoba jeszcze tylko kilka drobnostek i koniec. Czego ja wymagam od kół?? Jeżdżę głównie po Kampinosie więc las las i jeszcze raz las bez żadnych skoków czy udziwnień. Teraz kolejna sprawa czyli cena, przez najbliższy miesiąc roweru nie dotkne z powodu problemów zdrowotnych, ale mimo wszystko cena w granicach 600 zł chyba, że będzie warto to coś dozbieram bo jak składać to raz a dobrze. Z góry wszytskim bardzo dziękuje za odpowiedź i pomoc w wyborze. Mam nadzieje, że spełnie swoje marzynie-rower w całości razem z kołami złożony własnymi rękami.
spons92 Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 Jeśli piasta ma 32 otwory, a zaplatał będziesz na trzy krzyże, to długość szprych będzie około 268-270mm. Jeśli nie ważysz za dużo, to spokojnie możesz założyć szprychy cieniowane, które obniżą wagę kół. Zapleść koło to nie problem, problemem może być wycentrowanie. Da się to zrobić bez centrownicy, ale jest to proces dość żmudny.
czyzu6491 Napisano 20 Marca 2013 Autor Napisano 20 Marca 2013 Własnie zapomniałem dodać, że koła zaplotę ale oddam do centrowania ponieważ nie ma sprzętu a chce aby było dobrze zrobione. Myęlę, że ze szprychami cieniowanymi problemu być nie powinno bo ważę 67kg. Jeśli moge wiedzieć lepszy jest zaplot na dwa czy trzy krzyże i na jakiej podstawie została wyliczona długość szprych ?
_Grooby_ Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 Przeglądałem trochę ostatnio i natknąłem się na takie: http://www.synkros.pl/product-pol-2560-Kola-DT-Swiss-WTB-SpeedDisc-26-.html. Cena wydaje się atrakcyjna, piasty DT są bardzo solidne, tyle że to nie CL a 6 śrub, coś na piastach XT http://www.bikestacja.pl/pl/kola-shimano-xt-756-dt-swiss-xr4-1d-competition-1917g.html - też nie CL ale można napisać do nich w tej sprawie. Składanie roweru to frajda, zgadzam się ale koła chyba lepiej kupić gotowe. A szprychy też DT Swiss albo Sapim
czyzu6491 Napisano 20 Marca 2013 Autor Napisano 20 Marca 2013 hmmm a czemu lepiej kupić gotowe?? no i niestety waga tych podanych troche za wyskoa to wole zwiększyć budżet o 100 lub 200 zł ale mieć coś lżejszego bo to w końcu masa rotująca.
klon Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 około 268-270mm skąd to wziąłeś? @@czyzu6491, Mam za sobą podobną "operację" w zeszłym sezonie złożyłem swój rower, łącznie z zaplataniem kół(a nawet zrobieniem zestawu do odpowietrzania hamulców ) Musisz obliczyć długość szprych, np takim kalkulatorem: #1 Wheel Building SPOKE CALCULATOR Now Online | PROWHEELBUILDER ERD Obręczy Remerx'a(wartość potrzebna do prawidłowego obliczenia długości): Katalog produktů W powyższym kalkulatorze są już wprowadzone wymiary piast XT centerlock, musisz tylko wybrać z rozwijanej listy odpowiedni model Mi wyszło, że powinieneś kupić szprychy o długościach 262 i 264mm Powodzenia, samo zaplatanie nie jest takie trudne, aczkolwiek trzeba to robić dokładnie wg. instrukcji(ja zaplatałem tak jak choody: choody.com - Zaplatanie kół. ) Powodzenia!
_Grooby_ Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 A temu, że najczęściej wyjdzie taniej (jak zsumujesz koszt wszystkich części i wysyłek, bo na przykład obręcze są do kupienia w jednym sklepie, piasty w innym), dobrze złożyć koło, tak aby było proste i nie zrobiło się z niego jajko a szprychy miały odpowiedni naciąg nie jest tak łatwo (do ceny dolicz koszt centrowania o którym pisałeś), dobór długości szprych też nie jest taki banalny - zależy od wysokości kołnierzy w danej piaście, wysokości obręczy, ilości szprych, sposobu zaplotu, są na necie kalkulatory np http://pro-bike.pl/spoke.frame.php, kiedyś był fajny właśnie z firmy DT Swiss ale nie mogle znaleźć. Na plus składania samodzielnego - dowolny dobór komponentów i satysfakcja jak się uda
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.