mulczas Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Witam wszystkich na forum, jestem tu nowy i od razu z pytaniem Szukam swoich pierwszych SPD, chcę na ten cel przeznaczyć +-200zł. Wiem, że podobnych tematów są na forum miliony, ale każdy przypadek jest inny. Otóż, jeżdżę raczej rekreacyjnie w weekendy, więc nie szukam drogiego sprzętu, zwłaszcza, że będą to moje pierwsze buty. W zaprzyjaźnionym sklepie u mnie w mieście przymierzałem dzisiaj używane DMT, model X-Ride, takie jak w linku tylko czarno-złote: Buty MTB DMT X-RIDE Rozmiar 43,5 - 683g jak nowe! (3100502333) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Buty wiadomo, używane, ale stan określam na dobry, najbardziej ucierpiała podeszwa i palce na czubkach, podobno po jednym lub dwóch sezonach, ale z drugiej strony na moją spokojna jazdę powinny spokojnie wytrzymać jeszcze kilka sezonów. Trafiłem akurat z moim rozmiarem, but leży fajnie na nodze (bardzo lekkie), zapięcia ok, nigdzie nie przetarte itp. Cena za buty z blokami to 200zł plus pedały Shimano, ale modelu niestety nie znam- 80zł nowe, więc na start 280zł. Poza tym mierzyłem Shimano, ale cenowo ponad mój budżet, no chyba, że coś z Allegro, np: Buty Shimano SH-M087 MTB 29,2cm (3097978987) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. lub podstawowy model: Buty Shimano SH-M064 czarne #46 (3098813020) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ale podobno lepsze są z klamrą. Znalazłem jeszcze coś takiego, ale ciężko będzie to gdziekolwiek przymierzyć, poza tym sprzedawca mówił mi, że z takimi wynalazkami może być różnie w cieplejsze dni (oddychanie buta): -20Rowerowe Buty MTB/Górskie VEMONT SPD spining 42 (3090555684) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Pytanie do znawców, czy warto pchać się w używane SPD z wyższej półki, czy kupić coś najprostszego, ale nowego? Gdybyśmy mieli porównywać nowe DMT i Shimano to wybór byłby oczywisty (X-ride to podobno najwyższa półka tej firmy), A może ktoś z forumowiczów używa/ł X-Ride i może coś o nich powiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Ja miałbym wątpliwości przy kupnie używanych butów - można dostać grzyba w prezencie Pewności nie masz jak buty były używane, konserwowane, czy ktoś jest zdrowy czy nie, czy buty mają higieniczny aromat czy czymś zalatują. Ja kupiłbym buty nowe. Jedyny wyjątek dla używanych zrobiłbym dla butów źle wybranych co do rozmiaru - takie się trafiają. Dosyć łatwo to ocenić po stanie wizualnym podeszew - bieżnik nie powinien być poharatany, wytarty, podeszwy zarysowane od pedałów czy kamieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enussss Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 zajzyj dio decathlonu widzialem tam fajne buty z fajna podeszwa i chyba za 190 zl:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 @@mulczas, 087 można kupić w mudserwisie za 185 pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mulczas Napisano 21 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Ja miałbym wątpliwości przy kupnie używanych butów - można dostać grzyba w prezencie lobo faktycznie o tym nie pomyślałem... a szkoda, bo buty fajne, w takim razie tylko nowe. zajzyj dio decathlonu widzialem tam fajne buty z fajna podeszwa i chyba za 190 zl:) enussss dzięki za namiar, ale wizualnie w ogóle mi nie podeszły, za tą cenę już wolałbym chyba podstawowe SH 064 na moje weekendowe jazdy. 087 można kupić w mudserwisie za 185 pln marekw z tego co widzę to w tej cenie mają tylko rozmiar 40, a ja potrzebuję o 6 większe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Te DMT "po jednym lub dwóch sezonach" ze zmęczoną podeszwą i przodem przy palcach to aż mi się gęsia skóra robi jak pomyślę, że miałbym do takich moje stopy wsadzić. Może dlatego że ja pieczarki jadam a takich własnej hodowli nie preferuję. Buty rowerowe mają to do siebie że mogą nie być znoszone a walić okrutnie i to jest często powód wymiany butów przez użytkownika. Niektórych zapachów nie da się usunąć w żaden sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Takie pytanie odnośnie butów. Czy te: buty rowerowe Shimano SH RT 50 (3089698106) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. są warte 200zł z wysyłką i blokami? I czy nie lepiej dołożyć do tych: Buty Northwave Lizzard PRO -40% 41-46 (pedały spd) (3123787997) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ??? Pzdr! PS: tylko żeby mi nikt ich nie zgarnął sprzed nosa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mulczas Napisano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Po wielu godzinach porównywania i analizowania różnych firm i modeli butów (wiem, wybieram tylko zwykłe buty na rower ...) mam swój typ, mianowicie stawiam na model Shimano XC-30, które można kupić w bikecenter za 239zł. Nie wiem, czy to dobra cena, więc jeśli ktoś ma namiar na sklep, który oferuje je taniej to proszę o cynk. Zdecydowałem się na ten model, ponieważ mierzyłem już buta Sh (co prawda nie dokładnie ten model) i mam pewność co do rozmiaru, poza tym myślę, że jakość w stosunku do ceny tego modelu na moje potrzeby będzie najlepsza (poza tym wg mnie bardzo fajnie wyglądają), chociaż korci dodatkowa klamra (np. w 087) ale to dodatkowy koszt. Wykluczyłem M064 ze względu na dwa rzepy, no chyba, że ktoś może je polecić na weekendowe pojeżdżawki. Pozostaje jeszcze kwestia pedałów, rozważam dwa modele, M520 i M540. Pan w sklepie powiedział, że poza wagą i trochę innym wykończeniem nie ma zasadniczo żadnej większej różnicy, a na moje jazdy M520 wystarczą na co najmniej kilka lat, choć na forum są zwolennicy 540... Reasumując, modele butów, które biorę pod uwagę to: Sh XC-30, ew. dopłata do 087 lub 088, albo przyoszczędzenie kilku dyszek i wybór 064... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Mi kilku znajomych bikerow polecilo pedaly spd pd-m520 jak na poczatek. Cena przystepna - 84 zl z blokami. Ale tez mam dylemat wlasnie jakie butki sobie sprawic. W gre wchodza tylko nowe. Widzialem fajne Northwave Lizard Pro czy jakos tak i mam pytanie wlasnie, czy ktos moze o nich cos powiedziec, bo nie mam mozliwosci przymiezenia. Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Za 196,86 zł Exustar E-SM321 w Mudserwis. Cena producenta ok. 350 zł. Inne modele tej firmy również w bardzo dobrych cenach. Mała recenzja http://politiken.dk/tjek/sundhedogmotion/tjeksundhed/familielivtest/ECE789462/exustar-er-serioes/ Duże lepsza ocena niż Shimano SH-M076. Co do firmy vemont. Posiadam ich buty pod wcześniejszą nazwą vermont. Ogólnie dobre buty, bez większych zastrzeżeń, ale po dwóch sezonach użytkowania zaczynają mi się odklejać podeszwy na wysokości bloków, co oznacza, że za chwile będą do wyrzucenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Jeżeli buty to dla mnie tylko nówki, źle bym się czół jeżdżąc w butach po kimś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mulczas Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Za 196,86 zł Exustar E-SM321 w Mudserwis. Cena producenta ok. 350 zł. Inne modele tej firmy również w bardzo dobrych cenach. Mała recenzja http://politiken.dk/tjek/sundhedogmotion/tjeksundhed/familielivtest/ECE789462/exustar-er-serioes/ Duże lepsza ocena niż Shimano SH-M076. Czy ktoś może wie, gdzie w województwie dolnośląskim można kupić buty tej marki? Zamówił bym przez internet, ale boję się, że nie trafię z rozmiarem, a Shimano mierzyłem i wiem jaki rozmiar potrzebuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Reasumując, modele butów, które biorę pod uwagę to: Sh XC-30, ew. dopłata do 087 lub 088 Właśnie od kilku dni używam 088 i muszę powiedzieć, że klamra to jest to :-) Zwłaszcza łatwa możliwość "dopięcia" buta po pewnym odcinku jak poczujemy zbytni luz. Leżą idealnie, ładne. Zobaczymy jak z trwałością będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.