Skocz do zawartości

[kask] Osprzęt wewnętrzny kasku

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma opaski regulacyjnej. Tym samym nie ma możliwości dopasowania kasku do obwodu głowy ("ściśnięcia" go). Opaska znajduje się mniej więcej na samym dole kasku, na linii, na której pianka ma największy obwód. Do regulacji używa się znajdującego się z tyłu kasku specjalnego pokrętła (lub innego patentu), którym zmniejsza się lub zwiększa obwód opaski.

Jak nie ma opaski, to nie ma gąbek którymi z reguły opaska jest wyłożona. Piszę z reguły, bo widziałem też opaski gołe i wesołe, zero gąbek ;). Na zdjęciach widać, że zastosowano coś innego zamiast gąbek. Takie 4 szare "poduszeczki" na przodzie.

Generalnie gąbki podnoszą komfort użytkowania kasku. A opaska dopasowujące, bezpieczeństwo. Myślę, że nikt z nas nie chciałby, by w krytycznym momencie kask "się zsunął" :P.

Do tej pory myślałem, że opaska to standard. Ta konstrukcja przekonała mnie, że jednak nie.

pozdro

• 2 tygodnie później...

Sorry, że dopiero teraz odpisuję.

Wydaje mi się, że ten model tak już ma. Nie ma opaski, i nie ma więcej gąbek.

Oto zdjęcie mojego kasku (z podniszczonymi już gąbkami :P):

post-132914-0-86155100-1365444797_thumb.jpg

Żółtymi elipsami zaznaczyłem miejsca, w których z pianki wychodzą plastikowe paski będące częścią opaski regulacyjnej (jej mocowaniem). Z tyło opaski pokrętło regulacyjne i gąbeczka. W części przedniej opaska wyłożona jest taką jakby delikatną gąbeczką. Niektóre kaski tego nie mają. Czoło styka się z plastikowym paskiem pozostawiając użytkownikowi takiego kasku pocieszny odcisk centralnie na czole ;). Na środku dwie gąbeczki, które oryginalnie były ułożone wzdłuż, ale przełożyłem je w poprzek (mam możliwość zdjęcia wszystkich gąbek w celu wyprania), bo po przejażdżce miałem śmiesznie włosy odciśnięte ;)..

Przyjrzyj się swojemu kaskowi. Bo z tego co widzę na zdjęciu, nie ma w nim żadnych "dziwnych" dodatkowych otworów, które mogłyby wskazywać na to, że czegoś mu brakuje. Taki już jego urok i tyle.

Jeżeli wiesz może jaki to model, może na tych naklejkach będzie coś ciekawego napisane. Lub jeżeli jesteś w stanie się tego dowiedzieć, to mógłbyś porównać wygląd swojego kasku ze zdjęciami dostępnymi w sieci. I tym samym rozwiać swoje wszelkie wątpliwości.

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...