Skocz do zawartości

[maska przeciwpyłowa] Jaka maska do jeżdżenia z astmą w smogu?

mors

Rekomendowane odpowiedzi

Odświeżam zamknięty temat sprzed roku.

Mam astmę i w zimie nie mogę normalnie trenować w Krakowie. Znaczy bez użycia leków się duszę jak biegam czy jeżdżę na rowerze i dlatego przerzuciłem się na zimowe pływanie na Zakrzówku :-) ale to już inna historia.

Czy ktoś oprócz tego Pana z maską totobobo: Oddychać? Nie oddychać? | I bike Kraków testował jakieś inne maski? Respro z UK albo RZ Mask z USA? Najlepiej ktoś z astmą.

Można je dostać na ebayu i allegro ale chciałbym wiedzieć czy to pomoże na tyle żebym nie musiał walić sterydów w oskrzela przed każdym treningiem i czy to warte ceny.

Wyglądają na pewno ciekawie:

| RZ MASK

A czy na takiej masce nie będzie skraplać się wydychane powietrze ? choć teoretycznie zima już się kończy to moje gardło również nie przepada za chłodnym powietrzem, także i mnie przez myśl przeszedł zakup maski. Ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami z jazdy na rowerze w tego typu maskach ?

Jeżdżę w czymś podobnym do tej maski, jednak moja jest chyba lepiej wykonana patrząc na to zdjęcie i ma więcej dziurek przy ustach

Hauer-maska-No-Wind.3487.jpg

Jeżdżę w niej zimą, gdy temp spadnie poniżej zera. Para wodna się wiadomo skrapla, no ale coś za coś. Jeśli jej nie zdejmujemy w czasie jazdy, tylko mamy cały czas założoną to tej wilgoci w ogóle nie czuć. Dopiero jak się ją zdejmie to jest szok - ile wody! Ale ogólnie polecam, twarz nie marznie i my nie wciągamy bezpośrednio zimnego powietrza.

Ja mam jeszcze ten problem, że na zimnie mam straszny katar :D Więc co 10 minut ściągam maskę z nosa i zsuwam ją na usta. Smarkam nos i nasuwam z powrotem ;) Daje radę.

Właśnie. Tyle mają ze sobą wspólnego, że jedna i druga osłania przed zimnem ale te z filtrami też mają zatrzymywać syf z powietrza - PM10, PM 2.5 itd. Tak przynajmniej podają.

I o to pytam jeszcze raz: Ktoś testował? Zatrzymują? Nie śmierdzi smogiem?

Ta jest za...bista: RZ Mask Spitfire :-D

post-162344-0-93026800-1363803650_thumb.jpg

Hehe. Dobre :-) Nie, ten temat już rozkminiałem:

Zwykłe nie przylegają dobrze do twarzy i nie mają aktywnego węgla.

Są tańsze ale krócej żyją.

Secura mi odpisała, że maska Secair 2P2 z dwoma zaworkami (większy przepływ powietrza) by się nadawała ale ok 6,5zł a po 8h jest do wyrzucenia. Poza tym są ciągle niedostępne bo wszyscy kupują z jednym zaworem.

Ta co pokazałeś... raczej ciężko byłoby w niej jeździć... chyba, że dla jaj :-)

• 1 miesiąc temu...

Nie mogłem się doczekać żadnej sensownej odpowiedzi na forach i już sobie kupiłem tą z USA na rzmask.pl
Zadecydowała dostępność filtrów w Polsce. Respro z UK wysyłają więc kiepski deal jakbym chciał po kilka filtrów później kupować.
Oczywiście pełno jest takich co się GAPIĄ i uważają że to śmieszne ale przynajmniej nie duszę się tym cholerstwem, które unosi się nad ulicami w mieście w bezwietrzne dni a jeździ się zupełnie komfortowo.
No i nie muszę walić sterydów w smogowe dni a to dla mnie najważniejsze i oznacza, że maska jest skuteczna.
Zobaczymy jeszcze jak się zacznie sezon na pyłki. Dam znać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...