mors Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Odświeżam zamknięty temat sprzed roku. Mam astmę i w zimie nie mogę normalnie trenować w Krakowie. Znaczy bez użycia leków się duszę jak biegam czy jeżdżę na rowerze i dlatego przerzuciłem się na zimowe pływanie na Zakrzówku :-) ale to już inna historia. Czy ktoś oprócz tego Pana z maską totobobo: Oddychać? Nie oddychać? | I bike Kraków testował jakieś inne maski? Respro z UK albo RZ Mask z USA? Najlepiej ktoś z astmą. Można je dostać na ebayu i allegro ale chciałbym wiedzieć czy to pomoże na tyle żebym nie musiał walić sterydów w oskrzela przed każdym treningiem i czy to warte ceny. Wyglądają na pewno ciekawie: | RZ MASK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 tez bym taka maske zakupil ale nei tylko do jazdy na rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawomir90 Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 A czy na takiej masce nie będzie skraplać się wydychane powietrze ? choć teoretycznie zima już się kończy to moje gardło również nie przepada za chłodnym powietrzem, także i mnie przez myśl przeszedł zakup maski. Ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami z jazdy na rowerze w tego typu maskach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Jeżdżę w czymś podobnym do tej maski, jednak moja jest chyba lepiej wykonana patrząc na to zdjęcie i ma więcej dziurek przy ustach Jeżdżę w niej zimą, gdy temp spadnie poniżej zera. Para wodna się wiadomo skrapla, no ale coś za coś. Jeśli jej nie zdejmujemy w czasie jazdy, tylko mamy cały czas założoną to tej wilgoci w ogóle nie czuć. Dopiero jak się ją zdejmie to jest szok - ile wody! Ale ogólnie polecam, twarz nie marznie i my nie wciągamy bezpośrednio zimnego powietrza. Ja mam jeszcze ten problem, że na zimnie mam straszny katar Więc co 10 minut ściągam maskę z nosa i zsuwam ją na usta. Smarkam nos i nasuwam z powrotem Daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 kubzys gdzie takie cos kupujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawomir90 Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 maska hauer no-wind | Internetowy Sklep Sportowy, Hantle, Turystyka, Fitness kubzys a w jakich temperaturach ją testowałeś ? no i czy skóra pod spodem bardzo się poci ? zapinanie na rzep ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 zarty sobie robicie? co ma maska chroniaca przed zimnem do tej zatrzymujace syf zawieszony w powietrzu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mors Napisano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Właśnie. Tyle mają ze sobą wspólnego, że jedna i druga osłania przed zimnem ale te z filtrami też mają zatrzymywać syf z powietrza - PM10, PM 2.5 itd. Tak przynajmniej podają. I o to pytam jeszcze raz: Ktoś testował? Zatrzymują? Nie śmierdzi smogiem? Ta jest za...bista: RZ Mask Spitfire :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 20 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Nabiał dobrze to ujął. Autor tematu pyta o opinię dotyczące maski chroniącej przeciw zanieczyszczeniom powietrza a wy proponujecie tu maski dla narciarzy czy innych wariatów jeżdżących na kawałku deski po śniegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawomir90 Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Czyli na zanieczyszczone powietrze szukać należy raczej masek przeciwpyłowych np http://allegro.pl/maska-polmaska-przeciwpylowa-mp-12-5-okazja-i3108336958.html czy tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mors Napisano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Hehe. Dobre :-) Nie, ten temat już rozkminiałem: Zwykłe nie przylegają dobrze do twarzy i nie mają aktywnego węgla. Są tańsze ale krócej żyją. Secura mi odpisała, że maska Secair 2P2 z dwoma zaworkami (większy przepływ powietrza) by się nadawała ale ok 6,5zł a po 8h jest do wyrzucenia. Poza tym są ciągle niedostępne bo wszyscy kupują z jednym zaworem. Ta co pokazałeś... raczej ciężko byłoby w niej jeździć... chyba, że dla jaj :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mors Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Nie mogłem się doczekać żadnej sensownej odpowiedzi na forach i już sobie kupiłem tą z USA na rzmask.plZadecydowała dostępność filtrów w Polsce. Respro z UK wysyłają więc kiepski deal jakbym chciał po kilka filtrów później kupować.Oczywiście pełno jest takich co się GAPIĄ i uważają że to śmieszne ale przynajmniej nie duszę się tym cholerstwem, które unosi się nad ulicami w mieście w bezwietrzne dni a jeździ się zupełnie komfortowo.No i nie muszę walić sterydów w smogowe dni a to dla mnie najważniejsze i oznacza, że maska jest skuteczna.Zobaczymy jeszcze jak się zacznie sezon na pyłki. Dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.