Skocz do zawartości

[2500-3000 zł] do XC Kellys vs. Kross vs. Scott

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Do tej pory jeździłem Kellysem Oxygen z 2009 r. jednak z racji nieopłacalności upgrade'u (amortyzator, hamulce, itp.) przyszedł czas na wymianę sprzętu na coś nowszego. Do wydania mam maksymalnie 3000 zł i jest do granica nieprzekraczalna. Wybrałem 3 rowery, którymi jestem zainteresowany:

Kellys Oxygen Expert http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2013/gorskie/hardtail-26/oxygen-expert#.UUi4ZhfZZJs

Kross Level A6/A5 http://www.kross.pl/pl/2013/level-a6

Scott Scale 670 http://www.scott-sports.com/global/en/products/227703/scott-scale-670-bike/#.UUi30BfZZJs

Z racji tego, iż do tej pory jeździłem Kellysem i złego słowa na ten rower nie mogę powiedzieć jest on aktualnie numerem 1. Zwłaszcza pozycja mi odpowiadała - rama była dość długa. Wizualnie również podoba mi się najbardziej. Z kolei Kross za tą samą cenę kusi lepszym osprzętem. Jest jeszcze Scott, aczkolwiek tu nie wiem czy nie przepłaca się za sam napis na ramie.

A więc drodzy forumowicze, proszę Was o radę, które 2 kółka Waszym zdaniem powinienem wybrać? Może ktoś z Was jeździ takim sprzętem? Albo może macie inne propozycje, którymi powinienem się zainteresować? Od razu jednak zaznaczam, że zakup przez internet nie wchodzi w grę, rower muszę przed zakupem dosiąść (stąd też te 3 powyższe modele - mam nimi możliwość jazdy próbnej). Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i sugestie :)

PS. Jeśli chodzi o mój styl jazdy to jeżdzę głównie w terenie zarówno długie trasy >100 km jak i krótkie wyścigi jeśli takowe się odbywają.

Jeśli na Twoim Oxygenie jeździ Ci się dobrze, i nie czujesz potrzeby zmiany ramy, to uważam, że nie ma sensu zmieniać roweru na podobny. Rama zastosowana w tym rowerze (2009r) jest całkiem w porządku. Jest wystarczająco sztywna. Kellys stosował ją w rowerach nawet za około 5000zł. Więc może lepiej wymienić ten amortyzator, na niezły powietrzny i to co musisz wymienić już, a z czasem modernizować resztę.

IMO

Pozdrawiam

Jeśli na Twoim Oxygenie jeździ Ci się dobrze, i nie czujesz potrzeby zmiany ramy, to uważam, że nie ma sensu zmieniać roweru na podobny. Rama zastosowana w tym rowerze (2009r) jest całkiem w porządku. Jest wystarczająco sztywna. Kellys stosował ją w rowerach nawet za około 5000zł. Więc może lepiej wymienić ten amortyzator, na niezły powietrzny i to co musisz wymienić już, a z czasem modernizować resztę.

IMO

Pozdrawiam

Spons92, dzięki za odpowiedź. Myślałem nad tym, ale mój dotychczasowy sprzęt chciałem oddać dziewczynie - chciałaby zacząć ze mną jeździć i na początek taki rower w zupełności by jej wystarczył. Gdyby nie to, to zapewne zrobiłbym tak jak mówisz :)

No ten kellys magic master na dość przyzwoitym osprzęcie ogólnie polecam tą markę bo sam na niej jeździłem i nie narzekałem ale w tej cenie można znaleźć coś lepszego poszukaj rowerów z rocznika 2012 są spore obniżki o można trafić na okazje np.http://www.pmbike.pl/pl_PL/p/KROSS-LEVEL-A7-2012-/82 Podaj swoje wymiary to łatwiej będzie poszukać coś pod twój wzrost ;)

Dzięki za zainteresowanie :)

Krasiak96, tak jak wspomniałem wyżej jeśli chodzi o modernizację to tak bym zrobił, ale dotychczasowy sprzęt chciałbym żeby przynajmniej na początku posłużył mojej dziewczynie.

Co wymiarów. W aktualnym rowerze mam ramę 17,5. Natomiast jeśli chodzi o moje wymiary to wzrost 174, waga 75-76 kg, a reszty wymiarów nie znam.

Co do Waszych propozycji ten Kross Level A7 z 2012 naprawdę bardzo bardzo fajny, ale zawsze jest jakieś ale. Jak dobrać rozmiar i ogólnie kupić rower nawet na niego przed zakupem nie wsiadając? Potem zwracać jeśli pozycja okaże się nie do końca wygodna? Bardzo się tego obawiam. To trochę tak jak z butami, niby są tabele rozmiarów itd., ale jednak nic nie zastąpi przymierzenia. Zresztą taki przykład z życia - mierzyłem w sklepie stacjonarnym w zeszłym roku 2 pary butów SPD Shimano i mimo, iż oba miały identyczne (tak, identyczne!) rozmiary to jednak różnica po założeniu na nogę była znaczna. Kupiłem oczywiście te wygodniejsze, pewnie nico przepłacając w stosunku do zakupów w sieci, ale przynajmniej mogłem na żywo porównać.

No chyba, że rama zeszłorocznego Levela A7 jest taka sama jak Levela A7 lub A6 z 2013 wtedy ok - mogę się przymierzyć w sklepie.

No najlepiej jakbyś przymierzył w jakimś sklepie jakiś rower tej firmy najlepiej a6,7,8 geometria ramy przez rok się nic nie zmieniła w a7 zmieniła się tylko tym że rocznik 2013 ma o 0.2stopnia większy kąt rury podsiodłOwej więc praktycznie rama taka sama jest więc radzę ci przymierzyć ten rower w najbliższym sklepie gdzie oferują krossy i wtedy będziesz mógł najwyżej zamówić przez internet no i rama M myślę że będzie pasować bo s za mała, więc powodzenia życzę jak się zdecydujesz ;)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...