simulacrum Napisano 19 Marca 2013 Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Witam wszystkich, Do tej pory jeździłem Kellysem Oxygen z 2009 r. jednak z racji nieopłacalności upgrade'u (amortyzator, hamulce, itp.) przyszedł czas na wymianę sprzętu na coś nowszego. Do wydania mam maksymalnie 3000 zł i jest do granica nieprzekraczalna. Wybrałem 3 rowery, którymi jestem zainteresowany: Kellys Oxygen Expert http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2013/gorskie/hardtail-26/oxygen-expert#.UUi4ZhfZZJs Kross Level A6/A5 http://www.kross.pl/pl/2013/level-a6 Scott Scale 670 http://www.scott-sports.com/global/en/products/227703/scott-scale-670-bike/#.UUi30BfZZJs Z racji tego, iż do tej pory jeździłem Kellysem i złego słowa na ten rower nie mogę powiedzieć jest on aktualnie numerem 1. Zwłaszcza pozycja mi odpowiadała - rama była dość długa. Wizualnie również podoba mi się najbardziej. Z kolei Kross za tą samą cenę kusi lepszym osprzętem. Jest jeszcze Scott, aczkolwiek tu nie wiem czy nie przepłaca się za sam napis na ramie. A więc drodzy forumowicze, proszę Was o radę, które 2 kółka Waszym zdaniem powinienem wybrać? Może ktoś z Was jeździ takim sprzętem? Albo może macie inne propozycje, którymi powinienem się zainteresować? Od razu jednak zaznaczam, że zakup przez internet nie wchodzi w grę, rower muszę przed zakupem dosiąść (stąd też te 3 powyższe modele - mam nimi możliwość jazdy próbnej). Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i sugestie PS. Jeśli chodzi o mój styl jazdy to jeżdzę głównie w terenie zarówno długie trasy >100 km jak i krótkie wyścigi jeśli takowe się odbywają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spons92 Napisano 19 Marca 2013 Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Jeśli na Twoim Oxygenie jeździ Ci się dobrze, i nie czujesz potrzeby zmiany ramy, to uważam, że nie ma sensu zmieniać roweru na podobny. Rama zastosowana w tym rowerze (2009r) jest całkiem w porządku. Jest wystarczająco sztywna. Kellys stosował ją w rowerach nawet za około 5000zł. Więc może lepiej wymienić ten amortyzator, na niezły powietrzny i to co musisz wymienić już, a z czasem modernizować resztę. IMO Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simulacrum Napisano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Jeśli na Twoim Oxygenie jeździ Ci się dobrze, i nie czujesz potrzeby zmiany ramy, to uważam, że nie ma sensu zmieniać roweru na podobny. Rama zastosowana w tym rowerze (2009r) jest całkiem w porządku. Jest wystarczająco sztywna. Kellys stosował ją w rowerach nawet za około 5000zł. Więc może lepiej wymienić ten amortyzator, na niezły powietrzny i to co musisz wymienić już, a z czasem modernizować resztę. IMO Pozdrawiam Spons92, dzięki za odpowiedź. Myślałem nad tym, ale mój dotychczasowy sprzęt chciałem oddać dziewczynie - chciałaby zacząć ze mną jeździć i na początek taki rower w zupełności by jej wystarczył. Gdyby nie to, to zapewne zrobiłbym tak jak mówisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colonial Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Witam. Jeśli Twój budżet to 3 tysiące, z czystym sumieniem mogę Ci polecić Kellys Magic Master - limitowana wersja 2013, sam jestem posiadaczem od dwóch tygodni, w tych pieniądzach naprawdę świetny rower http://www.kellysbike.com/PL/limited-edition/magic-master#.UUpc5hzEInQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrys94 Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 No ten kellys magic master na dość przyzwoitym osprzęcie ogólnie polecam tą markę bo sam na niej jeździłem i nie narzekałem ale w tej cenie można znaleźć coś lepszego poszukaj rowerów z rocznika 2012 są spore obniżki o można trafić na okazje np.http://www.pmbike.pl/pl_PL/p/KROSS-LEVEL-A7-2012-/82 Podaj swoje wymiary to łatwiej będzie poszukać coś pod twój wzrost Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krasiak96 Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Ja bym stał za tym żeby modernizować swój rower nowy osprzęt amor hamulce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 simulacrum pomyśl jaki fajny, używany rowerek miałbyś za te 3kpln ;-) A w temacie - bezdyskusyjnie propozycja Gabrys94 jest najlepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simulacrum Napisano 21 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Dzięki za zainteresowanie Krasiak96, tak jak wspomniałem wyżej jeśli chodzi o modernizację to tak bym zrobił, ale dotychczasowy sprzęt chciałbym żeby przynajmniej na początku posłużył mojej dziewczynie. Co wymiarów. W aktualnym rowerze mam ramę 17,5. Natomiast jeśli chodzi o moje wymiary to wzrost 174, waga 75-76 kg, a reszty wymiarów nie znam. Co do Waszych propozycji ten Kross Level A7 z 2012 naprawdę bardzo bardzo fajny, ale zawsze jest jakieś ale. Jak dobrać rozmiar i ogólnie kupić rower nawet na niego przed zakupem nie wsiadając? Potem zwracać jeśli pozycja okaże się nie do końca wygodna? Bardzo się tego obawiam. To trochę tak jak z butami, niby są tabele rozmiarów itd., ale jednak nic nie zastąpi przymierzenia. Zresztą taki przykład z życia - mierzyłem w sklepie stacjonarnym w zeszłym roku 2 pary butów SPD Shimano i mimo, iż oba miały identyczne (tak, identyczne!) rozmiary to jednak różnica po założeniu na nogę była znaczna. Kupiłem oczywiście te wygodniejsze, pewnie nico przepłacając w stosunku do zakupów w sieci, ale przynajmniej mogłem na żywo porównać. No chyba, że rama zeszłorocznego Levela A7 jest taka sama jak Levela A7 lub A6 z 2013 wtedy ok - mogę się przymierzyć w sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrys94 Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 No najlepiej jakbyś przymierzył w jakimś sklepie jakiś rower tej firmy najlepiej a6,7,8 geometria ramy przez rok się nic nie zmieniła w a7 zmieniła się tylko tym że rocznik 2013 ma o 0.2stopnia większy kąt rury podsiodłOwej więc praktycznie rama taka sama jest więc radzę ci przymierzyć ten rower w najbliższym sklepie gdzie oferują krossy i wtedy będziesz mógł najwyżej zamówić przez internet no i rama M myślę że będzie pasować bo s za mała, więc powodzenia życzę jak się zdecydujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simulacrum Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Po wizytach w sklepach znalazłem jeszcze Treka 4700. Osprzętowo w porównaniu z powyższymi propozycjami chyba najlepiej, rama też słyszałem dobra, a i cenę da się opuścić. http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/4_series/4700_disc/# Co o nim myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciecho Napisano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 kolorystyka kobieca osobiscie wybrał bym krossa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simulacrum Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 kolorystyka kobieca osobiscie wybrał bym krossa. Kolorystyka to akurat kwestia gustu, mi się np. podoba (mój oxygen jest w takiej kolorystyce). Bardziej chodziło mi o parametry niż kolory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vszywiec Napisano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Kiepskie hamulce w tym treku Wysłano z GT-I9001 z użyciem Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciecho Napisano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 masz racje z tym gustem.wybrał bym krossa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simulacrum Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Wybór padł na Treka 4700. Czy był to dobry wybór okaże się jak tylko zrobi się nieco cieplej. Dzięki wszystkim, którzy się wypowiedzieli za poświęcony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrys94 Napisano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 No to gratuluję zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.