Skocz do zawartości

[Zabezpieczenie u-lock] Jak wygląda sprawa z bezpieczeństwem Abus Granit X-Plus 54?

Pienia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Pierwszy link po wpisaniu hasła "Abus Granit X-Plus 54" w google kieruje na taki filmik:

W ok. 2,5 min. za pomoca "dinksa" ten u-lock zostaje rozpracowany. Więc chyba aż tak nie zabepiecza. Co sądzicie o tym?

Pozdrawiam

Napisano

Ilu złodziei rowerów chodzi z takim sprzętem i taką wiedzą do otwierania zamków po ulicach? Ja bym się nie przejmował, nie ma idealnych zabezpieczeń rowerowych.

Pozostaje moim zdaniem jedna zasada:

Tani rower na miasto i do tego przyzwoite zapięcie.

Lepsiejszym rowerem wychodzimy z domu, jeździmy i wracamy, nigdzie go nie zostawiamy.

Napisano

Ilu złodziei rowerów chodzi z takim sprzętem i taką wiedzą do otwierania zamków po ulicach? Ja bym się nie przejmował, nie ma idealnych zabezpieczeń rowerowych.

Pozostaje moim zdaniem jedna zasada:

Tani rower na miasto i do tego przyzwoite zapięcie.

Lepsiejszym rowerem wychodzimy z domu, jeździmy i wracamy, nigdzie go nie zostawiamy.

Wystarczy, że ktoś takie "dinksy" zacznie rozprowadzać np. allegro. Kto będzie chciał to będzie miał :-) Tu się nasuwa pytanie za co się w tym przypadku tyle płaci.

Napisano

Witam

Pierwszy link po wpisaniu hasła "Abus Granit X-Plus 54" w google kieruje na taki filmik:

W ok. 2,5 min. za pomoca "dinksa" ten u-lock zostaje rozpracowany. Więc chyba aż tak nie zabepiecza. Co sądzicie o tym?

Pozdrawiam

Każdy zamek tego rodzaju otworzysz w ten sposób. To nie kwestia Abusa... Nie ma zamka, którego nie dałoby się otworzyć tak jak nie ma hasła, którego nie da się złamać.

Napisano
Tu się nasuwa pytanie za co się w tym przypadku tyle płaci

Za czas potrzebny do rozbrojenia zapięcia.

W przypadku tego filmu:

-robiła to doświadczona osoba

-miała bezproblemowe dojście do zamka, czyli mogła sobie ustawić w najwygodniejszej pozycji

-komfort, bo na spokojnie bez nerwów, że ktoś przyjdzie lub zauważy co się święci

-być może nie robi tego zamka po raz pierwszy, więc tym łatwiej otworzyć, bo wiadomo jak gmerać i na co zwracać uwagę

Mimo wszystko 2,5 minuty to sporo. Jak chcesz się przerazić to obejrzyj te:

Test antifurt bicicleta Abus Granit X-Plus de la Lacat.ro - taiere polizor unghiular - YouTube

Dzięki dwóm ryglom prawdopodobnie nie uda się wyjąć zapięcia po jednym cięciu.

Napisano

jak tak dalej pójdzie to zaraz ktoś wklei filmik gdzie ktoś dynamitem otwiera ulocka.

Ludzie trochę logiki. Jeśli ktoś będzie chciał ukraść Wasz rower to go ukradnie i nie pomoże nic. Nawet przyspawanie go do barierki.

Każde zabezpieczenie ma utrudnić kradzież a nie ją wyeliminować (tego nie da się zagwarantować).

Zapamiętajcie sobie, że nie istnieje zabezpieczenie, którego nie da się otworzyć.

Napisano

Tylko, że ja Was rozumiem. Sesn pytania był inny. Jak wszystko jest do rozwalenia to po co przepłacać? Chodziło mi o to czy w przypadku tego u-locka stosunek ceny do poziomu zabepieczenia jest adekwatny.

Napisano

Tylko, że ja Was rozumiem. Sesn pytania był inny. Jak wszystko jest do rozwalenia to po co przepłacać? Chodziło mi o to czy w przypadku tego u-locka stosunek ceny do poziomu zabepieczenia jest adekwatny.

Moim zdaniem tak.

U mnie pod pracą codziennie w okresie letnim parkuje dużo rowerów.

Zdarzało się, że rowery ginęły. Nigdy nie zginął żaden przypięty ulockiem. Może dlatego że sama konstrukcja odstrasza.

Czy kupisz Krypto czy Abusa...będziesz zadowolony bo to produkty przemyślane i nie wykonane "po kosztach".

Niestety jakość kosztuje stąd te ceny :)

Trzymam się 1 zasady. Zabezpieczenie do roweru nie powinno być tańsze niż 10% ceny roweru :)

Łukasz

Napisano

Przecietny zlodziej jest nastawiony na ciecie taniej linki nozycami, tu dobre u-locki maja przewage, bo nie poddaja sie tak latwo. Wg mnie warto w takiego abusa zainwestowac. Sam mam kryptonite evo 4 za 200 zl, a do pracy jezdze rowerem za mniej niz 500 zl.

Napisano
Jak wszystko jest do rozwalenia to po co przepłacać?

Tak jak pisałem, kwestia potrzebnego czasu na rozbrojenie. Jeżeli zapięcie jest mocne, a rower niezbyt cenny, to potencjalny złodziej będzie wolał poszukać łatwiejszej zdobyczy. Po co męczyć się kilka minut, jak można kilkanaście sekund?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...