Skocz do zawartości

[Lampa rowerowa] Jaką lampę wybrać: Comet W, Meteor 200, Roxim RX5 czy Roxim M6?

Pienia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

się zobaczy, ale obecna pogoda nie zachęca do spacerów to raz

dwa to w teorii prezent za imieniny a te mam pod koniec kwietnia ;)

Napisano
55 na 70 lux to jest 3 razy mocniej?

Dobra... 140 lux'ów jest w trybie Dual lamp... Zatem drogo... To już bym wolał duet D6 + RX-5.

Napisano

Kawałek dobrej roboty Dominik Great.gif

Podsumowując, to potwierdziłeś tylko moje wyobrażenia bazujące na materiałach dostępnych w sieci.

Część z nich jest "przejaskrawiona", część "niedoświetlona", ale jak to wszystko uśrednić,

to wychodzi dokładnie to samo, co w Twoim teście ;)

Napisano

Do mnie dzisiaj doszła paczka.

Fotek nie porobiłem ale mały obchód dzielnicy i to jest potwór- stojąc pod swoim blokiem mogę oświetlać dach 10 piętrowego bloku stojącego naprzeciwko kilkadziesiąt metrów dalej.

W sumie ma naprawdę znaczny zasięg, a przy tym świeci całkiem szeroko.

Czekam na pierwszy test na rowerze ale ma ten Convoy m1 potencjał.

Prawdopodobnie zwykle podczas jazdy wystarczy tryb 20%, 50% od czasu do czasu a 100% będzie wypalać oczy przechodniom, wiec trzeba uważać.

Jedyne co zrobiłem z latarką poza włożeniem ogniwa 18650 to dałem na gwint głowicy komputerowej pasty elektroprzewodzącej.

Obudowa nagrzewa się teraz szybciej w trybie 100%

Napisano

tylko co do tego nagrzewania.. to dobrze, że się grzeje szybciej? chyba nie za bardzo co..?

Led jest elementem półprzewodnikowym emitującym światło - im ma zimniej tym więcej go emituje :thumbsup:

Czyli - im szybciej odprowadzisz ciepło na obudowę (obudowa szybciej się nagrzewa) tym lepiej dla leda :sweat:

Napisano

Mały błąd- dałem pastę termoprzewodzącą (miałem pod ręką arctic ceramique).

Szybsze nagrzewanie się korpusu latarki = zdrowiej dla diody.

Problem z ugotowaną diodą to główny problem tanich chińskich latarek na diodach xm-l

Z dodatkowych informacji- futerał jest w sam raz ale pasuje tylko szkłem do góry.

Uchwyt rowerowy lekko przekombinowany ale w miarę solidny

Napisano
Przed chwilą skończyłem, jak by się komuś chciało poczytać

Czy ja wiem czy RX-5 jest "przemarketingowany"... Kształtem wiązki wyróżnia się (tylko Philips Saferide 80 jest porównywalny). Akurat kształt wiązki to jest to, co w RX-5 cenię (bynajmniej nie ilość światła).

Napisano

Jesli kogoś to interesuje to Zyro tak mi odpisał w temacie zgodności z normami odnośnie lampy tylnej Cateye TL-LD570-R Reflex Auto:

This light does not comply with German StVZO this is because German standard does not allow the flashing mode of bike lights. However, this light does comply with Japanese standard JIS.

Czyli tylko dlatego jest niezgodna z StVZO, bo posiada tryb migający. Ciekawe po co u nas wprowadza się nowy przpis zezwalający na migające lampy z przodu i z tyłu jeśli nasi zachodni sąsiędzi tego zabraniają (a konkretnie niemiecka norma StVZO tego zakazuje)? Krok wstecz? Czyżby jakieś lobby zadziałało?

Napisano

no dobra, ale czy zastosowanie tej pasty uchroni diodę przed "ugotowaniem", czyli przepaleniem? z tego co napisałeś rzadko będzie się używać 100% mocy no ale jeśli zaistnieje taka potrzeba, np padnie mi rower w lesie i będę musiał wracać prowadząc go, to czy po 2-3 godzinach spaceru z latarką w ręku, czyli nie chłodzoną pędem powietrza tak jak podczas jazdy, latarka, a w zasadzie LED się nie przepali?

Napisano

100% to tylko do doświetlania moim zdaniem chwilowego ma zastosowanie.

kilka h w trybie 100% nie pochodzi bo ogniwo opróżnisz w ok 40 minut ;)

Tryb 20% moim zdaniem na codzień będzie wystarczający w zupełności wyższe sporadycznie.

Convoy ma już też całkiem zaawansowany sterownik i raczej diodzie nic nie grozi.

Ogólnie nie ma co szukać dziury w całym w latarce za 60zł z wysyłką ;)

Mała, zgrabna mega mocna jak na taką wielokość wielkość i ma zastosowania nie tylko rowerowe.

Napisano

nie szukam dziury :teehee: źle to ująłem no ale w sumie chodziło mi o to co napisaliście :thumbsup: czyli ile pociągnie na ogniwie w trybie na 100% i czy LED się przepali czy nie.. ;)

tak więc wszystko jasne, dzięki za info :thumbsup: jutro kupię sobie lampkę z bazaru :w00t:

żarcik oczywiście.. zaraz zamawiam :yes:

Pzdr

Napisano

A ma ktoś namiary na coś podobnego do Convoya tylko żeby było na ebayu? Chodzi mi tu o jakość wykonania i poprawiony sterownik.

Napisano

za jakiś czs zapewne ktoś pościaga dal zysku i dowali marże.

Wszelkie ultrafire itp tak można kupić, ale ceny sa odpowiednio wyższe niż w chińskich sklepach.

Zamiast ściągać z ebaya to można od razu z allegro- jeszcze mniej komplikacji.

Tak czy siak warto poczytać na forach światełka.pl knives itp.

Pojawia się kolejna generacja chińskich latarek i powoli wszelkie 501b, 502b c8 itp tracą sens bo to jednak niedopracowane konstrukcje i można kupić w podobnej cenie już coś wyraźnie lepszego.

Napisano
Czyli tylko dlatego jest niezgodna z StVZO, bo posiada tryb migający. Ciekawe po co u nas wprowadza się nowy przpis zezwalający na migające lampy z przodu i z tyłu jeśli nasi zachodni sąsiędzi tego zabraniają (a konkretnie niemiecka norma StVZO tego zakazuje)? Krok wstecz? Czyżby jakieś lobby zadziałało?

Jedyna nowość u nas, to dopuszczenie migających z przodu. Tylne są dozwolone już od wielu lat.

Jedyne lobby jakie dostrzegam, to sami rowerzyści walczący o dopuszczenie migających lampek. W zasadzie była to legalizacja tego co i tak jest wykorzystywane od wielu lat. Stosowane z głową i umiarem mają sens.

Problem jest taki, że nasze przepisy określają jedynie światła pozycyjne, nie ma żadnych norm dla mocniejszych. W efekcie ludzie jeżdżą z mocnymi latarkami. Teoretycznie podpada, to pod oślepianie (paragrafu nie przytoczę), ale w praktyce nikt tego nie kontroluje.

Napisano

@@zekker, Zwykle życie potwierdza regułę, że odwoływanie się do zdrowego rozsądku najzwyczajniej nie działa. Dzisiaj mijałem się z jegomościem, który miał coś podobnego do MJ-880... Nie wiem czy to było to, bo nie byłem w stanie dostrzec. Nie wiem czy jechał "na pełnym gazie", świecił światełkami na wprost... Mijanka miała miejsce w tunelu przy Dworcu Zachodnim w Warszawie (ma mniej więcej 200m, rowerowa część chyba mniej)... Generalnie już z takiej odległości koleś oślepiał... Problem jest tego typu, że XM-L'e tanieją. Latarkę taktyczną (która pewnie nie wyciąga wszystkiego z diody) można kupić już za 40 PLN, co np 2 lata temu było dość trudne. Za kolejne dwa lata będzie problem, bo ludzie bez wyobraźni nakupują tego kontenery i w myśl hasła "bądź widoczny" będą świecić innym po oczach.

W kwestii oświetlenia rowerowego nasze prawo jest do tyłu za bieżącą technologią i to dobre 5 lat, jak nie więcej...

Napisano
Dzisiaj mijałem się z jegomościem, który miał coś podobnego do MJ-880...
Na takie akcje najlepszy jest sposób zagaś ogień ogniem ;) Tak jak ktoś jedzie samochodem na długich i z naprzeciwka zamruga mu długimi to zajarzy o co chodzi.
  • 3 miesiące temu...
Napisano

Na takie akcje najlepszy jest sposób zagaś ogień ogniem ;) Tak jak ktoś jedzie samochodem na długich i z naprzeciwka zamruga mu długimi to zajarzy o co chodzi.

Witam serdecznie  przeglądam wasze forum od pod kątem ekonomicznej lampki na rower do lasu a niedawno nabyłem coś takiego: nie jest to Comet ani Roxim ale cena i jasność dobra.

TrustFire 281 w cenie 250zł. Są tam tam 3 diody Cree Xm-l ponoć U2

Kolor światła zimna biel ale nie trupia całkiem przyjemna, a świeci to szeroko i maksymalnie jakieś 1300-1500 lumenów więc do lasu w całkowitej ciemności pasuje,
ma 4 tryby 1- około 500 lumenów 1 dioda, 2- około 800 lumenów 2 diody i 3 diody max oraz bezużyteczny 3 diody stroboskop.
Plusem lampki jest to że nie mruga przy małej i średniej mocy jak w (SkyRay-King 200Hz) co jest męczące podczas jazdy.
Akumulatorek 8.4v Li-Ion na kablu ale nie dopatrzyłem pojemności, po zmierzeniu ładowarką SkyRc ma prawdziwe 4000 mAh a latarka pobiera maksymalnie 15 Wat 3led,
czyli 6 godzin 1 dioda, 3 godziny dwie diody i 2 godziny 3 diody.
Co ciekawe lampka poprawnie działa z zasilania 5v USB które uciągnie 3 Ampery a takie własnej konstrukcji używam w rowerze do zasilania GPS z czterech 18650 Panasoniic-a 3.4Ah 
W lampce jest też kontrolka stanu akumulatora normalnie swiecąca na zielono która zmienia kolor na czerwony przy 5.1v gdy już prawie zabiliśmy akumulator,
bezwzględnie nie należy dalej świecić jak mamy czerwony kolor, gdyż akumulatory Li-Ion pdzy napięciu niższym niż 2.5v na ogniwo ulegają bezpowrotnej utracie pojemności.
Ładowarka z zestawu ładuje prądem 1A, ma dwukolorową diodę i podzczas ładowania świeci na czerwono, a po naładowaniu zmienia na zielony.
W porównaniu do mojej latarki SkRay King wypada nieźle, świeci szeroko, i nie oślepia w trybie max  a od kolegi Fenix-a TK35 świeci jaśniej i szerzej.
Poza tym wykonanie znośne jakość też więc mogę śmiało polecić.

Uzbierałem też trochę informacji o latarkach rowerowych i rowerach to może i komu się to przyda

Pozdrawiam gorąco tutejszych bardzo pomocnych fachowców i czytelników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...