maciej1408 Napisano 2 Marca 2012 Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Dorzuce pytanko : Co sądzicie o pływaniu w sezonie ? Chodzi mi o godzinkę basenu tygodniowo Nie przeszkodzi to w treningu ? Chodzi mi o np. basen w ramach drugiego treningu. Myślę, że jak zacznę już teraz to mięśnie się przyzwyczają i w sezonie nie będę czuł się zbyt zmęczony po tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 2 Marca 2012 Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 przeszkadzało?? Moim zdaniem niezbędne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benny Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Jak dla zdrowia - świetnie. Jak byś był zawodowcem - niedobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sajmon1243 Napisano 5 Maja 2012 Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 "Powiedzcie czy macie takie same dosiwadczenia z basenem? do znawców, myslicie ze to ogolne dzialanie zimnej wody czy tez ogolnego relaksu poczas plywania? bo jak kwestia samego zimna to moze wystarczy lodowata wanna? " Ja myślę, że generalnie woda chłodna oczywiście pomaga rozprężyć napięcie w mięśniach i pozbyć się mleczanu, ale lepiej robić sobie tzw termomasaż; po każdym treningu splukiwać delikatnie nogi na przemian ciepłą i chłodną wodą, uczucie ulgi gwarantowane, znacznie przyspieszony czas regeneracji, fajny sposób na zakwasy, a nawet rozstępy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedziwiatr Napisano 24 Maja 2012 Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 "Powiedzcie czy macie takie same dosiwadczenia z basenem? do znawców, myslicie ze to ogolne dzialanie zimnej wody czy tez ogolnego relaksu poczas plywania? bo jak kwestia samego zimna to moze wystarczy lodowata wanna? " Ja myślę, że generalnie woda chłodna oczywiście pomaga rozprężyć napięcie w mięśniach i pozbyć się mleczanu, ale lepiej robić sobie tzw termomasaż; po każdym treningu splukiwać delikatnie nogi na przemian ciepłą i chłodną wodą, uczucie ulgi gwarantowane, znacznie przyspieszony czas regeneracji, fajny sposób na zakwasy, a nawet rozstępy. Ja pływam na basenie UEK-u. Jak na pływalnię - woda za ciepła dla mnie bo 27C. A mimo wszystko świetnie działa. Faktem jest, że sama woda świetnie działa, czy zimna w jeziorze, czy ciepła w cieplicach, pływanie świetnie działa, nawet jeśli temp. nieidealna. Faktem też jest, że niskie temperatury działają dobrze - umiejętnie je stosując. Tak, jak i odpowiednio przeprowadzone gwałtowne schłodzenie po saunie zazwyczaj dobrze działa. Nie mam rozstępów - nie byłem w ciąży, ani koksu nie brałem nigdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belinda Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Ja przynajmniej raz w tygodniu robię trening łączony - 40-70 km rower i 2-3 km pływania. Jak tylko pogoda pozwala, a musi być bardzo zimno by nie pozwalała - jadę Kraków-Kryspinów dla mnie to 16 km, tam pływam i potem robię intensywny trening. Nie jest to optymalny trening kolarski, ale mi jest potrzebny by się nie znużyć podobieństwem codziennej żmudnej jazdy. Dobrze mi robi psychicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fizjo Napisano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 pływanie jest doskonałe dla kolarza jako trening uzupełniający - "kontruje" typowe dla jazdy na rowerze obciążenia narządu ruchu. z tego samego powodu, pływanie nie jest zasadne dla utrzymania kolarskiej formy, ponieważ jest to zupełnie inna specyfika pracy ciała, poczynając od tego, że są to warunki znacznego odciązenia w wodzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkaz016 Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 moim zdainem basen jak najbardziej ok . na zakwasy , lekkie kontuazje nawet wskazany . woda ma zbawienny wpływ na zwichnięcia , skrecenia . Jak miałem skręconą kostke to właśnie chodziłem na basen i pomogło . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertLange Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 "Powiedzcie czy macie takie same dosiwadczenia z basenem? do znawców, myslicie ze to ogolne dzialanie zimnej wody czy tez ogolnego relaksu poczas plywania? bo jak kwestia samego zimna to moze wystarczy lodowata wanna? " Ja myślę, że generalnie woda chłodna oczywiście pomaga rozprężyć napięcie w mięśniach i pozbyć się mleczanu, ale lepiej robić sobie tzw termomasaż; po każdym treningu splukiwać delikatnie nogi na przemian ciepłą i chłodną wodą, uczucie ulgi gwarantowane, znacznie przyspieszony czas regeneracji, fajny sposób na zakwasy, a nawet rozstępy. W Stanach na niektórych stadionach la stoją wanny z wodą i lodem. Korzystają z nich podczas i po treningu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terrago Napisano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 No jako treningu rowerowego tego raczej nie traktuj, bo wtedy pracują zupełnie inne partie mięśni. Basen jest dobry raczej na ukształtowanie ramion, natomiast fakt faktem, że woda zbawiennie działa na zakwasy i pracują różne partie mięśni (innymi słowy wypad na basen czasem działa jak masaż. Pod warunkiem, że chodzi się tam popływać, a nie poleniuchować w jaccuzi Pozdrawiam, M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrosporek Napisano 22 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Od razu zaznaczę że z basenem mam mało wspólnego. Przynajmniej w ostatnich latach . Tak więc: 1. Planuje chodzić raz w tygodniu na basen. Czy będzie to pomagało w regeneracji ud ? Niekiedy 2 dni po zrobieniu 60/70 km jak wsiądę na rower to nie czuje się w pełni mocy. 2. Kiedy basen ? Ten sam dzień ? Aktualnie wakacje więc śmigam rano żeby w słońcu nie jeździć. Od przyszłego miesiąca gorzej będzie bo praktyki... 3. Jak połączyć z sauna? (tez 1 w tygodniu). Po pływaniu czy w inny dzień wogole ? Chciałbym też wzmocnić plecy bo się garbie czasem. A dawniej jak ćwiczyłem na siłowni to mięśnie mnie prostowały bardzo. Umiem pływać kraulem i na grzbiecie. Czy te style nadadzą się do moich założeń ? Czy coś musiałbym przyswoić nowego Wiem że dużo pytań Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 10 Września 2013 Udostępnij Napisano 10 Września 2013 generalnie woda chłodna oczywiście pomaga rozprężyć napięcie w mięśniach i pozbyć się mleczanu Kwas mlekowy powraca do poziomu spoczynkowego w kilka, kilkanaście minut po skończonym intensywnym wysiłku. Przy wysiłkach wytrzymałościowych jest to dosłownie kilka minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekUrbanowicz Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Od razu zaznaczę że z basenem mam mało wspólnego. Przynajmniej w ostatnich latach . Tak więc: 1. Planuje chodzić raz w tygodniu na basen. Czy będzie to pomagało w regeneracji ud ? Niekiedy 2 dni po zrobieniu 60/70 km jak wsiądę na rower to nie czuje się w pełni mocy. 2. Kiedy basen ? Ten sam dzień ? Aktualnie wakacje więc śmigam rano żeby w słońcu nie jeździć. Od przyszłego miesiąca gorzej będzie bo praktyki... 3. Jak połączyć z sauna? (tez 1 w tygodniu). Po pływaniu czy w inny dzień wogole ? Chciałbym też wzmocnić plecy bo się garbie czasem. A dawniej jak ćwiczyłem na siłowni to mięśnie mnie prostowały bardzo. Umiem pływać kraulem i na grzbiecie. Czy te style nadadzą się do moich założeń ? Czy coś musiałbym przyswoić nowego Wiem że dużo pytań Dzięki za pomoc Ja 1-3 razy w tygodniu śmigam na basenie i 1-2 jestem w saunie. Najpierw pływam, potem sauna. Jeśli chodzi o kręgosłup to właśnie te dwa style są szczególnie polecane na problemy z kręgosłupem. Pływaj swobodnie, wyciągaj się. Jeśli chodzi o regenerację ud - będziesz pływał niezbyt wiele, spokojnie - zregenerujesz szybciej. Dużo pływania, szybko, wyczerpująco - dołożysz wysiłek nowy na niezregenerowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wnoto Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Uwaga sauna potrafi uzaleznic od lenistwa . Zauwazylem ze wybierajac sie na basen coraz mniej jest plywanja a coraz wiecej sauny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winiu Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Święta prawda Ja tak mam;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jkas Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Basen to ardzo dobry i zdrwoy trening dla wszytskich partii ciała i mięsni. Tez trzeba zauwazyc, że co innego jest pływanie dla relaksu, czyli pływamy spokojnie, odpoczywając a dla treningu, czyli robimy długości na wytrzymałośc lub czas. To pierwsze switnie odpręża jako odskocznia po treningu, to drugie mozna potraktowac jako dobry trening. Tylko trzeba sobie zrobić odpoczynek dzień przed i dzien po, bo to jednak męczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GorskiSeba Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Ja jestem trochę przyciężki kiedy pływam. Tzn. koło 3 kg więcej ważę więcej niż wtedy, gdy nie pływam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaroMazurek Napisano 2 Maja 2014 Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Sauna rozleniwia, dlatego zawsze najpierw pływam, później grzeję. Ilekroć próbuję odwrotnie - już pływać mi się nie chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo26 Napisano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Ja tam na basenik chodze 2 razy w tygodniu przez cały rok. Jak dla mnie basen to podstawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedziwiatr Napisano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Ja najwięcej od X do V. Do tego sauna i niemal bez chorób latami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
v8man Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Dobra kondycja w sezonie to podstawa a basenbardzo tu pomaga. Warto pamiętać o odpowiedniej regeneracji bo pływanie wyczerpuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joassska Napisano 24 Maja 2015 Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Chyba każdy sport wyczerpuje Jak Ty sie regenerujesz? Sama również mam zamiar zacząć chodzić na basen, jak tylko znajdę na to czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
v8man Napisano 25 Maja 2015 Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Cenię sobie napoje izotoniczne (takie bez cukrów prostych), dobrze nawadniają organizm. Po pływaniu lubię przekąsić protein snacka czyli batonik białkowy - daje dużo energii, no i jest bogaty w białko To świetne rozwiązanie w zamian za przykładowego snickersa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joassska Napisano 27 Maja 2015 Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Nie no ja też wolę batony proteinowe (smakują mi run&bike) niż snickersa. Izo piję zawsze na treningu a tak poza wodę z cytryną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
v8man Napisano 28 Maja 2015 Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Woda z cytryną też daje radę, ja dodatkowo daję miód i mam domowe izo. A jakie batoniki polecisz? Bo ja szukam jakichś fajnych smaków bo aktualne już mi się przejadły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.